Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik’in Romanya’daki Ulmi şehrinin Dâmbovița ilçesindeki çamaşır makinası fabrikasında 140’a yakın robot çalışıyor ve robotlar üretime ve enerji verimliliğine önemli katkılarda bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan fabrikanın toplam 150 milyon avro yatırımla hayata geçirildiğini ve yıllık üretiminin 1,1 milyon adede yakın olduğu bilgisini veren Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, fabrikada çalışan robotların katkılarından bahsetti.

Robotlar sayesinde üretim ve enerji veriminin yüzde 40’lara çıktığın ifade eden Öztürk, yüksek otomasyon ile fabrikada verimliliğin yüzde 30 oranında arttığını ve bu fabrika aracılığıyla dünyada 85 ülkeye ihracat yapacaklarını söyledi.

Öztürk, fabrikada Türkiye’den 80’in üzerinde tedarikçiyle çalıştıklarını dile getirdi.

ENDÜSTRİ 4.0’I UYGULAYAN 10 FABRİKA ARASINDA

Endüstri 4.0'a uyumlu üretim yapan akıllı fabrikadaki bütün teknolojiler Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

Fabrika aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Endüstri 4.0 çalışmalarında iyi örnekleri belirlenerek yaygınlaştırmayı amaçlayan “Global Lighthouse Network” ağına kabul edilen 10 fabrika arasında yer aldı.

Firma, 2002 yılında çoğunluk hissesini satın alarak girdiği Romanya beyaz eşya pazarında Arctic markasıyla üretim yapıyor.