Yakın geçmişte TROB Robotics Solutions ismiyle Romanya’da yerleşik bir robotik otomasyon firması kurarak uluslararası arenadaki hedeflerini bir üst seviyeye taşıyan TEKNOROB, Türkiye’de ise 2022 yılında paletleme ve pres uygulama alanlarında daha fazla proje hayata geçirmeyi planlıyor.

Firma son olarak Eskişehir merkezli sac metal şekillendirme, montaj ve alet üreten Tanatar firmasında gerçekleştirdiği pres içi transfer sistemi ile şehrin gurur duyduğu projelerden birine imza attı.

REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU

TEKNOROB Proje Müdürü Hüseyin Özer ve İş Geliştirme Uzmanı Ersu Han ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızın ikinci bölümünü sunuyoruz.

Firmanız için ihracat ne anlam ifade ediyor? Mühendislik ihracatı noktasında yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Ersu Han: Aslında ihracat sadece firmamız için değil, genel olarak ülkemiz için çok şey ifade ediyor. Ülkemizin ihracatını artırması bu ülkede yaşayan her vatandaş için büyük önem taşıyor. Çünkü hepimizi başka bir yere taşıyacak. TEKNOROB’un da 2022 yılı hedeflerinde ihracatını giderek artırmak var. İleride Türkiye payını yüzde 30-40’lara çekerek yüzde 60-70’lik payını yurt dışı projelere aktarmayı hedefliyor. Mesela şu anda bunun bazı çalışmaları yürütülüyor. Gizlilik sözleşmesi nedeniyle adını veremiyorum fakat robot ekibimiz, büyük bir Alman firmanın sahasında konuyla ilgili belli çalışmalara devam ediyor. Bunun yanı sıra gelecek aylarda farklı ülkelerde belli başlı görüşmeler yapılacak. Diğer önemli bir gelişme ise, TEKNOROB bu yıl itibariyle artık tek uluslu bir şirket olmaktan çıktı. TROB Robotics Solutions ismiyle Romanya’da yerleşik bir firma kurduk. Firma, kendi ekibiyle birlikte Romanya’da çalışmalarına başladı. Aslında TEKNOROB, TROB Robotics’i artık kendini Türkiye’nin kabuğunu kırma evresine girdiği bu dönemlerde, robotik endüstrisinde kabuğu ilk kıran firmalardan biri olarak konumlandığını söyleyebiliriz.

Hüseyin Özer: Geçmişte yurt dışına ihracatını yaptığımız projelerde, özellikle proje sonrası servis hizmetleri tarafında bazı sorunlar yaşanıyordu. Bu anlamda Romanya’da yerleşik bir firma kurma fikri de önceden planladığımız ama bir türlü hayata geçiremediğimiz bir projeydi. Nihayetinde Ersu Bey’in de söylediği gibi Romanya merkezli bir firma kurmuş olduk ve müşterilerimize robotik otomasyon projeleri gerçekleştiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerde katkıları yadsınamaz. Satış sonrası servis desteği ki aslında ülkedeki pazar açığı da bu anlamda ışık tuttu diyebiliriz. Çünkü Türkiye’de yaptığımız işlerle birlikte içeride belli bilgi birikim, deneyim, kalite oluşumu var. Yurt dışından alınan hizmetlerin Türkiye’dekilere göre daha iyi olduğu algısını tersine çevirmek istiyoruz. Bizim dışımızda da Türkiye’deki birçok entegratör firma bunu hedefliyor. Biz de TEKNOROB olarak üzerimize düşen görevi, böyle bir atılımla birlikte hayata geçirmiş olduk. Meyvelerini de hızlı bir şekilde toplayacağımızı umuyoruz.

Sizce üretici firmalar neden yerli entegratör ile çalışmayı tercih etsinler? Yerli entegratörlerin avantajları nelerdir?

E.H.: Türkiye’de faaliyet gösteren entegratör firmalarının birçoğu kaliteli firmalar. Ancak yeterince kendimizi yurt dışına duyuramıyor, anlatamıyoruz. Öncelikle bunu yapmamız gerekiyor. Çünkü bu eksik bizim mühendislik kalitemizle beraber güçlenecek ve daha fazla dünyaya ve Türkiye’ye hizmet verebileceğiz. Türkiye’deki mühendislik firmaları, Türkiye’deki robot otomasyon firmaları, entegratör firmalar çok kaliteli ekiplere sahip. Bugün dünyanın birçok firmasında ülkemizden giden, bizimle beraber yetişmiş meslektaşlarımız var. Dünyaya çok fazla mühendis gönderebilen ve kaliteli bir Ar-Ge kadrosu kurmuş bir ülkenin çocukları olarak, firmalarımıza daha fazla yönelmemiz ve güvenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz ülkemiz içerisindeki iş yapış biçimlerini ve ihtiyaçları biliyoruz. Hızlı ve düzgün bir şekilde ülkemizin iş yapma mantığına destek verebiliyoruz. Ayrıca endüstrimizde, dünyanın sayılı mühendislik firmalarıyla rekabet edebilecek know-how birikimine sahibiz. Eğer yerli sanayimiz, kaliteli yerli entegratör firmalarımız ile birlikte hareket ederse ihracatı artırırken, ithalatı da azaltabiliriz. 

H.Ö.: “Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer” atasözündeki gibi daha önce yapılan hatalardan dolayı ya doğrudan yabancı firmalar tercih ediliyor ya da yatırıma çok mesafeli yaklaşılıyor. Yurt dışına göre Türkiye’de maliyetlendirme avantajı var. Bunu entegratör firmalar olarak müşterimize yansıtmaya çalışıyoruz. Fakat birinci engeli aştığımızda, önümüze ikincisi yani yapılan çalışmalarla ilgili çeşitlilik karşımıza çıkıyor. Şu anda otomotiv sektöründe belli bir noktaya geldiğimizi görüyorum. Örneğin bir müşterimiz birçok projesinin yurt dışından tedarik ederken, 2019 yılında bize güvendi ve projeyi yüzde 100 yerli firma olarak devreye aldık. Henüz Türkiye’de yapılmamış örneklerden kaynaklı son kullanıcılar çekingen davranıyor. Ancak bir yerden başlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tarz projeleri yaparak hem mühendisliğimizi kanıtlamak hem de yurt dışında benzer işler yaparak yolu açmak istiyoruz. Bundan sonraki süreçlerde, biz ve bizim gibi entegratör firmalarla bunu dünyaya kanıtlayacağımızı düşünüyorum.

Gelecek dönemde hangi sektörlere, robotik uygulamalara odaklanmayı planlıyorsunuz?

E.H.: TEKNOROB olarak son 15 yılda otomotivden genel endüstriye çeşitli sektörlerde, çok farklı alanlarda çalıştık ve ciddi bir know-how edindik. Önümüzdeki dönemde de mevcut know-how birikimimizle birlikte otomotivde, kaynak teknolojilerinde sealing, hemming alanlarında çalışmaya devam edeceğiz. Fakat özellikle hat sonu çözümlerinde paletleme, palet bozma, shrink ve benzeri prosesler yanı sıra pres uygulama çözümlerinde daha yoğun olarak faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Pres uygulama çözümlerine baktığımızda, son 3 yılda ülkemizdeki preslerin robotize hale getirilmesinin ciddi bir ivme kazandığını görüyoruz. Firma olarak paletleme ve pres uygulama alanlarında gerçekleştirdiğimiz önemli projeler var. Pres uygulama çözümlerinde yakın dönemde Tanatar firmasında bir pres içi transfer sistemi gerçekleştirdik. İş ortağımız Tanatar firması da Eskişehir’in gurur duyduğu projelerden biri olduğunu belirtti. 

2022 yılı hedef ve beklentileriniz nelerdir? 

H.Ö.: 2022 yılı itibariyle hedeflerimiz müşterilerimize vermiş olduğumuz hizmet kalitemizi artırarak bu anlamda daha az sorunlu bir yıl geçirerek projelerimizde son seviyelere ulaşmayı ve müşterimizin de yüzünün güldüğü bir yıl geçirmeyi temenni ediyoruz. Bu anlamda da ilave olarak yurt dışında yaptığımız atılımla birlikte beklentilerimizin gerçekleşmesini ve 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda yolumuza aralıksız devam etmek istiyoruz.

E.H.: 2022 yılında daha global, daha teknik, daha kurumsal ve daha dünya vizyonuna uygun bir TEKNOROB yaratma hedefindeyiz. Bizim gelişimimizle beraber Türkiye mühendislik endüstrisinin de gelişeceğini umuyoruz. 

Röportajımızın ilk bölümünü okumak için lütfen aşağıdaki linke tıklayınız:

https://www.stendustri.com.tr/robot-yatirimlari/teknorob-donusume-ortak-olmaya-davet-ediyor-h116541.html