Robomax Robotik Otomasyon Proje Satış Müdürü Mustafa Neiyi, 2021 yılında “CNC besleme”, “döküm taşlama” ve “kaynak robotları”na odaklarını ifade ederek, devreye aldıkları projelerden örnekler vererek robotlu CNC tezgahlarında ortalama imalatların yüzde 20-25 oranında arttığı geri dönüşünü aldıklarını söyledi.

Mustafa Bey, Robomax’in 2021 yılı iş gündemini öğrenebilir miyiz?

2021 yılında genel olarak “CNC besleme”, “döküm taşlama” ve “kaynak robotları” üzerine yoğun bir şekilde talep almaktayız. Pandemi sonrasında özellikle Avrupa’nın Çin pazarındaki işlerinin Türkiye’ye dönmesiyle birlikte ülkemiz özellikle döküm ve otomotiv sektöründe geniş bir iş yoğunluğu yaşıyor. Müşterilerimizin de bu doğrultu da talepleri artış gösteriyor. Bizler de ekip olarak bu yoğun talebi karşılamaya çalışıyoruz. 

Son dönemde devreye aldığınız uygulamalardan örnekler vererek sonuçlarını paylaşabilir misiniz? 

Son dönemde otomotiv sektörüne çalışan müşterilerimize yönelik CNC besleme robotları ve kaynak robotlarını devreye aldık. CNC besleme robotu uygulamalarında özellikle müşterilerimiz operatör azaltmak gibi faydalar sağladı; fakat en büyük fayda CNC tezgahlarının verimlilik oranı artmakta. Devamlı çalışan robotik sistemler CNC tezgahlarını da hiç durdurmadan çalıştırıyor. Müşterilerimizden aldığımız geri dönüşlerde ortalama imalatlarının yüzde 20-25 oranında arttığı geri dönüşünü almaktayız. Bunun yanında tezgahların bakım, elmas kalem tüketimi gibi konularının da robotik besleme sistemleri sayesinde kontrol altına alındığını biliyoruz. Kaynak robotlarında ise, imalatta kalite ve en az 3-4 kaynak işçisinin yaptığı işi yapabilme kabiliyeti ile işletmelere fayda sağlıyor. 

2021 yılında, Döküm Taşlama ve Dross Robotlarınızı ihracat kanalı ile yurt dışına açmayı hedeflediğinizi biliyoruz. Bu konuda gelen talepler noktasındaki gelişmeleri değerlendirebilir misiniz?

2021 yılında döküm taşlama sistemi ile ilgili hedeflerimizi yakaladık diyebilirim. İspanya, Azerbaycan, Makedonya gibi ülkelere ihracat yapmaya başladık. Yurt içinde de inanılmaz bir talep yoğunluğu bulunuyor. Pandemi sonrası döküm firmalarımız resmen gaza basmış durumda. Türkiye şu anda 2,3 milyon ton yıllık döküm kapasitesi ile “Avrupa’nın 2. en büyük döküm ülkesi” olmuş durumda. Biz de yatırımlarımızı ve geleceğimizi, döküm sektörü üzerine şekillendirmekteyiz. Gelecek 4-5 yıllık süreçte, 4 milyon ton kapasiteye ulaşması bekleniyor. Bu da bizim açımızdan şu anlama geliyor; dökülen her ürün muhakkak taşlama operasyonundan geçmeli dolayısıyla taşlama sistemlerine olan talep daha da artarak devam edecek. Haziran 2021 itibarıyla artık stok taşlama robotları tutmaya başlayacağız. Bizi birazcık sektör buna zorluyor. Uzun termin süreleri olumsuz karşılanmakta ve bu dönemde döküm firmaları hızlı teslim olan makinaları tercih ediyor. Yurt içinde de sektörün öncü firmalarına satışlarımızı gerçekleştirdik, halihazırda kurulumlarımız devam ediyor.

Döküm sanayisinde robot kullanımı her geçen gün yükselen bir ivmeyle artıyor. Bu bağlamda yatırım planlayan işletmelere neler önerirsiniz? Neden yatırım yapsınlar, neden sizi tercih etsinler?

Döküm sanayisindeki müşterilerimize, müşteri adaylarımıza birkaç önerim olacak. Öncelikle neden döküm taşlama robotunu tercih etmeliler? Bu sorunun cevabını şöyle verebilirim; döküm taşlama robotları diğer taşlama makinalarına avantajla dökümde meydana gelen hataları da tolere ediyor. Yük algılayarak taşlama yaptığı için sistem ürününün konumlaması düzgün olmasa bile hep aynı standartta parça yüzeyi taşlamakta. Takım değiştirme sayesinde dilediğiniz kadar takımla çalışarak final operasyonuna yakın taşlama yüzeyi elde edilebiliyor. Bu ve bunun gibi birçok avantajı bulunuyor. Robomax olarak, sektördeki en tecrübeli ekibe sahip firma olduğumuzu düşünüyoruz. Diğer robot firmalarının aksine bizler özellikle döküm sektörüne kendimizi daha yakın görüyoruz. Genel olarak tüm müşterilerimize 24 saat içerisinde servis sağlama sözümüz var. Müşterilerimize sistemi teslim ettikten sonra teknik ekipleri projeye alışana kadar talep olması durumunda ücretsiz saha desteği vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda amacımız, müşteri memnuniyeti ile verimli çalıştırılan/çalışan sistemlerin olmasının yanı sıra müşterilerimizin bize referans olmasıdır.