"ABB Robotik, yenilikçiliğini ''Nesnelerin İnterneti'' konusunun daha adı bile konmadan çok önce, gelişmiş diji-tal hizmetler alanında Uzaktan Erişim Servis teklifini piyasaya sunarak ispat etti. Günümüzde ABB robotları-nın tümü uzaktan bağlantıya hazır olarak müşterilerine teslim ediliyor. Bugün 40 ülkede 750'den fazla müşterisinin tesisinde, 6 binden fazla ABB robotu uzaktan erişime hazır halde." diyen ABB Elektrik Sanayi A.Ş., Robotik Servis Bölümü, Servis Satış Destek Mühendisi, Mehtap Ekinci, sorularımızı yanıtlandırdı.

Mehtap hanım, Robotik servis bölümündeki göreviniz ve kendinizden bahseder misiniz?

ABB Türkiye Robotik Servis Bölümü olarak verdiğimiz hizmetlerin gerçekleşmesinde Global network ile lokal-de ekibimizin müşterilerimize en hızlı ve en kaliteli hizmeti optimum maliyetle elde etmesi için ekip olarak çalışıyoruz. Son 5 yıl içerisinde dahil olduğum bu ekip içerisinde servis satış destek yetkilisi olarak görev alıyorum. Daha öncesinden farklı uluslararası firmalarda operasyon, satış ve müşteri hizmetleri vb görevlerde bulundum. Bu yıl itibarı ile iş hayatımın 16. yılına ABB bünyesinde devam etmekteyim.

ABB Robot Servis Bölümü Türkiye organizasyonundan bahseder misiniz?

Türkiye Robot servis bölümü organizasyonu her geçen gün büyükmekte olan, aktif ve dinamik ekip üyelerin-den oluşmaktadır. Güçlü ekibimizle, İstanbul ve Bursa lokasyonlarında bulunan ofislerimiz ile tüm Türkiye’ye hizmetler sunmaktadır. Sunduğumuz hizmetlerin temelinde yatan ana düşüncemiz; müşterilerimize en kaliteli ve güvenilir hizmeti, dünya standartlarında sunarak robotlarımızdan memnun kalınmalarını ve bir sonraki robot yatırımlarında tekrar ABB robotlarını tercih etmelerindeki ana neden olmayı amaçlamaktayız. 
Verilen Hizmetler nelerdir?

Dünyanın her yerinde hizmetinizdeyiz.

ABB Robotik Servis bölümü müşterilerine, ürünlerin tüm kullanım ömrü boyunca sahip olma maliyetini azalt-malarında, üretim zamanlarını artırma ve olası problemlerini hızlı çözebilme konusunda yardımcı olur. Robotlara uzaktan erişimin sağladığı tüm faydalar ile gelişmiş analitik bilgiler ve raporlara erişebilmeyi de bu kapsamda müşterilerinin hizmetine sunar.

ABB Robotik, yenilikçiliğini ''Nesnelerin İnterneti'' konusunun daha adı bile konmadan çok önce, gelişmiş diji-tal hizmetler alanında Uzaktan Erişim Servis teklifini piyasaya sunarak ispat etmiştir. Günümüzde ABB robot-larının tümü uzaktan bağlantıya hazır olarak müşterilerine teslim edilmektedir. Bugün 40 ülkede 750'den fazla müşterisinin tesisinde, 6000'den fazla ABB robotu uzaktan erişime hazır haldedir.

Bu, 53 ülkede 1.600'den fazla servis uzmanı ve acil müdahale için özel çağrı merkezleri aracılığıyla 7/24 global destek sağlayan, sektördeki en geniş servis ve hizmet ağıdır. Bu kapsamlı teklifin içerisinde ayrıca, ABB'nin 300.000'den fazla robot satarak elde ettiği tecrübeye dayanan yedek parça ve lojistik, saha servis uzmanlığı, eğitim, sistemler ve uygulamalar konusundaki uzman servis hizmetlerini içerir.    

Robot Bakım Servis Anlaşmaları

ABB'nin sunduğu Robot Bakım servis anlaşması, meydana geldiğinde plansız üretim duruşlarının minimuma indirilmesini, gerektiğinde ve anlaşma kapsamına alınması halinde ABB AbilityTM Uzaktan Bağlantılı Servislerinden destek alarak ihtiyacınıza en uygun ve hızlı yanıt verilmesini sağlar. 
Servis anlaşması konfigürasyon aracımızın mevcut seçenekleri dahilinde uzmanlarımız, ihtiyaçlarınıza uygun servis çözümünü seçmenize yardımcı olmak için hazırdır. Esnek servis anlaşmalarımıza ek olarak, kapsamlı deneyim ve müşteri ihtiyaçlarını anlamayı temel alan dört standart Robot Bakım servis anlaşması paketi sunuyoruz.

Ürün yaşam ömrü boyunca sunulan değer katan servisler 

Ekipman yatırımında en iyi geri dönüşü elde edebilmek için robot sisteminizin dört yaşam döngüsü aşamasın-da ABB Robotik Servis bölümünün desteğine güvenebilirsiniz.

Robot Bakım Servis Anlaşmaları

ABB'nin sunduğu Robot Bakım servis anlaşması, meydana geldiğinde plansız üretim duruşlarının minimuma indirilmesini, gerektiğinde ve anlaşma kapsamına alınması halinde ABB AbilityTM Uzaktan Bağlantılı Servislerinden destek alarak ihtiyacınıza en uygun ve hızlı yanıt verilmesini sağlar. 

Servis anlaşması konfigürasyon aracımızın mevcut seçenekleri dahilinde uzmanlarımız, ihtiyaçlarınıza uygun servis çözümünü seçmenize yardımcı olmak için hazırdır. Esnek servis anlaşmalarımıza ek olarak, kapsamlı deneyim ve müşteri ihtiyaçlarını anlamayı temel alan dört standart Robot Bakım servis anlaşması paketi sunuyoruz.

Ürün yaşam ömrü boyunca sunulan değer katan servisler 
Ekipman yatırımında en iyi geri dönüşü elde edebilmek için robot sisteminizin dört yaşam döngüsü aşamasın-da ABB Robotik Servis bölümünün desteğine güvenebilirsiniz.

Başlangıç aşaması
Kurulum ve üretim başlangıç aşamasında ABB, hızlı bir başlangıç ile doğru işlemleri yapar ve mümkün olan en uzun ekipman ömrünü garanti eder. Bu, RobotStudio® ile simülasyon ve çevrimdışı programlamanın yanı sıra, devreye alma hizmetleri, eğitim, yedek parça paketleri ve teknik destek sayesinde sağlanır.

Faydaları:
    Daha hızlı üretime başlama
    Daha az risk
    Güvenli ve uzun ekipman kullanım ömrü

Üretim aşaması

Üretim safhasında ABB, üretim devamlılığı, daha fazla üretim zamanı, kullanılabilirlik ve maliyet kontrolü sağlar. Bu, ABB Ability Bağlantılı Servisler, Önleyici Bakım ve Onarım hizmetleri ile yaptığımız servis anlaş-malarıyla güvence altına alınmıştır.

Faydaları:
    Üretim devamlılığı
    Daha fazla üretim zamanı
    Daha fazla kullanılabilirlik
    Maliyet kontrolü
Üretim Geliştirme aşaması
Üretim Geliştirme aşamasında ABB, kısaltılmış çevrim süresi, gelişmiş verimlilik, artan üretim çıktısı ve düşük maliyetler sağlar. Bu, ekipman yükseltmeleri, yeniden üretim ve ABB Ability Bağlantılı Servisler ile sağlanır.
Faydaları:
    Kısaltılmış çevrim süresi
    Gelişmiş verimlilik
    Artan üretim çıktısı
    Düşük maliyet

Ürün kullanım ömrü uzatma aşaması

Son olarak, ürün kullanım ömrü uzatma aşamasında ABB, güvenli üretim, maksimum ekipman yatırım geri dönüşü, en yeni teknoloji performansı ve güvenlik sağlar. Bu, manipülatör, kontrol ünitesi ve komple robotun hızlı ve güvenli bir şekilde değiştirilmesi ile elde edilir.
Faydaları:
    Güvenli üretim
    Maksimum ekipman yatırım geri dönüşü
    En yeni teknoloji
    Güvenlik

Mevcut bir robot hücresinde yapılabilecek güncelleme çalışmaları nelerdir bahseder misiniz ?

Müşterilerimize, hali hazırda çalışılan sistemleri için robotların mekanik aksamları, elektrik aksamları ve çevre ekipmanlarıyla ilgili geliştirme çalışmaları hizmeti vermekteyiz. Yaptığımız iyileştirme çalışmalarını 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar verimlilik çalışmaları, sistem yükseltmeleri, ürün yükseltmeleri’dir.

Kontrol kabini güncellemesi

Müşterilerimiz genellikle mevcut robot hücrelerinde daha çok verimliliğe ihtiyaç duyuyor. ABB olarak burada müşterilerimize son derece ekonomik bir öneri de bulunuyoruz. Yalnızca robot kontrol kabinini yenileyerek robot hücresini günümüz teknolojisine kavuşturmuş oluyoruz.
Biraz detay vermek gerekirse; robot kabinleri yıllar içinde S1, S2, S3, S4, S4C, S4C+ ve IRC5 şeklinde isimlendirilmiştir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte yeni tip kontrol üniteleri müşterilerimizin kullanımına sunulmuştur. Daha önce bahsi geçen ömür döngüsünde robot tipine göre değişim göstermekle birlikte bu kabinler arasında ileri doğru bir dönüşüm yapılabilmektedir. Örnek olarak S4C+ kabinli bir robot sistemi sahibiyseniz, dilerseniz robot hücreniz aynı programlar ve çalışma prosedürüyle birlikte, tekrar devreye alınarak IRC5’li son teknoloji bir robot hücresine dönüşebilir.
IRC5 dönüşümü yeni bir robot yatırımı yapmaya nazaran bir hayli ekonomik ve kurulum zamanı karşılaştırıldığında ciddi bir zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Robot hücrenizin bahsi geçen dönüşüme uygun olup olmadığını kontrol etmek için, robotun seri numarasını [email protected] adresine bir mail göndermeniz yeterlidir.

IRC5 –Kontrolör Güncellemesi
Robot hücrenize son kontrolör teknolojisini getirin
   
IRC5, eski robot sisteminiz ve operasyonunuza önemli bir yenileme sağlayabilmek için çok akıllı bir yoldur. Sadece eski kontrolörünüzü bir IRC5 ile değiştirerek, bütün bir robot hücresi için yeni fırsatlar oluşturmak mümkündür.

Hücre Yenilenmesi

Kontrol kabini güncellemesini mekanik olarak sağlıklı durumda ve uzun yıllar mekanik sıkıntı çıkarmayacak robot sistemleri için önermekteyiz. Bu noktada robotun mekanik durumunu, robotunuza yapacağımız rutin bir bakım sırasında detaylı olarak müşterilerimize raporlayabilmekteyiz.
Peki robot mekanik olarak yorulmuş ve robot hücresi artık isteklerinizi karşılayamaz hale gelmiş ise, ABB’nin önerisi nedir? ABB Robot Servis Bölümü olarak kabin değişiminin yanında, hücrenizdeki mekanik kolun birebir kopyasını müşterilerimize sağlayabilmekteyiz. Bu şekilde herhangi bir program revizyonu yapmadan yenilen-miş bir mekanik kol ile hücreniz daha dayanıklı hale getirilebilmektedir. 
Hücre yenilenmesi kapsamında en önemli noktalardan birisi de, marka bağımsız olarak sahanızda çalışmakta olan herhangi bir robot istasyonu, yeni sistem bir ABB robot ile değiştirme desteğini verebiliyor olmamızdır. Herhangi bir sebeple memnun olmadığınız bir robot hücreniz var ise, bir çok seçenekle birlikte müşterilerimize destek verebilmekteyiz. 
 
Müşterilerinizi robot hücrelerini yenilemeleri konusunda nasıl yönlendiriyorsunuz?

Türkiye’de yaklaşık 25 yıldır bir fiil çalışan robotlarımız bulunmaktadır. ABB Elektrik olarak gelişen teknoloji ile birlikte robotlarımızda bir çok geliştirme yapmaktayız. Bu geliştirmeye bağlı olarak eski diyebileceğimiz ürünlerimizde bazı yükseltmeler yaparak müşterilerimizin taleplerini, güncel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktayız.
Müşterilerimize sunduğumuz bu hizmetler robotların yaşı ve ömür döngüsündeki yeri kuvvetli bir ilişkisi var-dır. 

Saha keşiflerinde müşterimize, robotlarının bu döngüde hangi safhada olduğunu belirleyip bildiriyoruz. Son-rasında yaptığımız analizlerle beraber hücre için, verimliliği nasıl artırabileceğimizi seçenekler halinde müş-terilerimize sunuyoruz. Bu seçenekler elektronik ve mekanik yükseltmeleri veya robotun proses ekipmanla-rında yapılan geliştirmeleri kapsayabilmektedir.

Müşterinize sunabileceğiniz yeniliklerden örnek verebilir misiniz ? 

ABB ,yenilikçi çözümleriyle de fark yaratmaktadır . Buna en güzel örnek olarak ,ürün gamımımzda yeni bir ürün olan ABB FPRC FlexPendantlar için geliştirilmiş otomatik kablo sarma sistemidir. Yaylı çekiş sistemi hızlı, kolay, güvenli ve temiz çalışma alanı sağlar. ABB'nin yaylı Flex PendantTM geri çekilebilir kablo sistemi güvenli bir çalışma alanı sağlamak için tasarlanmıştır. Üretim sahasında zeminde bulunan kabloların hasar görmesine engel olmasının yanısıra kabloları sararak temiz kalmasını sağlar. Sinyal parazit ve gürültü miktarını en aza indirir ve kaybını azaltır.