Teknoloji şirketi Softtech tarafından yayımlanan "2021 Teknoloji Raporu"nda, gelecekte sanılananın aksine robotların işsizliğe neden olmayacağı, aksine istihdamı artıracağı ifade edildi.

Her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırlanan raporda, dünyaya yön veren gelecek teknolojilerine yer verilirken, robotların ve otomasyonun insanların işlerini ellerinden almayacağı vurgulandı.

DİJİTALLEŞME VE OTOMASYON TRENDİ HIZ KAZANDI

Rapora göre, 2020 yılının başında ortaya çıkan Covid-19 ile birlikte kurumların dijitalleşme ve otomasyon trendi hızlanırken, 2025'te iş dünyasında çalışan insan ve robot sayısının eşitlenmesi bekleniyor.

Robotların iş dünyasında artan kullanımıyla beraber 2025 yılına kadar 26 büyük ekonomide toplam 85 milyon iş ortadan kalkarken 97 milyon yeni iş ortaya çıkaracağı tahmin ediliyor.

Toplam istihdamın yüzde 50’sinin ise, evden çalışır hale geleceği öngörülüyor.

KUANTUM BİLGİSAYARLAR İLE NELER DEĞİŞECEK?

Raporda ayrıca, kuantum bilgisayarların gelecek yıllarda insan hayatına girmesiyle, bugün çözülmesi yüzyıllar alan birçok sorunun çözüme kavuşacağı yer alıyor.

Kişisel bilgisayarların ilk dönemlerinde yaşanan yaygınlaşma ile ilgili endişelerin benzerlerini yaşayan Kuantum Bilgisayarlar, bu aşamalar sonrasında kişisel bilgisayarların yerini almak yerine yanına konumlanacak yeni bir değer olacak.

Söz konusu bilgisayarların yaşadığı yolculuk ve gelecek öngörüleri Amerika, Çin, Türkiye, Avrupa ve Avustralya ekseninde değerlendiriliyor.

"İNSANLARIN DEĞİŞİMDE YER ALMASINI İSTİYORUZ"

Softtech Genel Müdürü M. Murat Ertem, rapora ilişkin görüşlerini paylaşarak, teknoloji merkezinde geleceğe ışık tutmayı amaçladıkları raporlarının, her yıl yayımlanması beklenen nitelikli bir kaynağa dönüştüğüne dikkat çekti.

Dünyanın dijital döneme hızla ilerlediği bir dönemde alanında uzman konuk yazarlar ile farklı uzmanlıkları ve bakış açılarını derleyerek bilgiyi paylaştıklarını ve teknolojiyi herkes için anlaşılabilir hale getirmeye çalıştıklarını kaydeden Ertem, geleceğin teknolojiyle şekilleneceğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Gelecekte uçan arabalardan yapay zekalı iş arkadaşlarına, hayatımızı derinden etkileyecek bağlantı teknolojilerine kadar birçok teknoloji bizi bekliyor. İnsanların ve sektörlerin de kendini bu değişime şimdiden hazırlaması gerekiyor. Bugün yapay zeka ile metin üretebilen GPT-3 teknolojisinin yazdığı bir makale de raporumuzda yer alıyor. Bu ileri teknolojinin insanlara faydasının ne yönde olacağını anlatıyor, bu teknolojilere bireysel ve kitlesel anlamda hazırlanmamız gerektiğini vurguluyoruz. Gelecek teknolojiyle şekillenecek ve biz insanların bu değişimde yer almasını istiyoruz."