Çin’de Covid-19 testi yaptırmak isteyenlerin uzun süre sırada beklemelerini önlemek amacıyla robotların çalıştığı gezici bir test aracı geliştirildi.

Tsinghua Üniversitesi ve üniversiteye bağlı Beijing CapitalBio Technology’den araştırmacı ekip tarafından oluşturulan ve laboratuvar görevi gören araçta, robotlar sayesinde nükleik asit örnekleri anında analiz edilebiliyor ve test uygulanan kişiler sonuçları 45 dakika gibi kısa bir sürede alabiliyorlar. 

“SÜRECİ VE ENEKSİYON RİSKİNİ AZALTIYOR”

Önemli bir zaman tasarrufu sağlayan yönteme ilişkin konuşan araştırma ekibinin şefi Prof. Dr. Cheng Jing, laboratuvarın boğazdan örnek alan robotlarla ve otomatik analiz yapma olanağı tanıyan kimyasal çiplerle donatıldığı bilgisini verdi.

Donanım, test süreci hızını üçle çarpmanın yanı sıra konvansiyonel yöntemlere oranla viral enfeksiyon riskini azaltmaya imkan veriyor.

2 BİN KİŞİYE TEST İMKANI SUNUYOR

Gezici laboratuvarın sorumlularından Pan Liangbin, günlük 500 ila 2 bin kişiye test yapma kapasitesi bulunan laboratuvarda çalışan bir kişinin örnek alan robotların çalışmasından, diğerinin de örneklerin arayıcı çiplere koyulması ve test sonuçlarının bilgisayardan okunmasından yükümlü olduğunu dile getirdi.

20 ADET ÜRETİLİYOR, MALİYETİ 300 BİN DOLAR

İki saatlik eğitimin ardından söz konusu işlemleri yerine getirebilecek seviyeye geldiği gezici laboratuvarın yaklaşık 300 bin dolar olduğu bildirildi.

Halihazırda ayda yalnızca 20 adet üretilebilen laboratuvar araçların, gelecekte üretim kapasitelerinin artması doğrultusunda maliyetlerinin de düşeceği belirtildi.