Robotik işletim sistemi anlamına gelen ROS, açık kaynak çerçevesi olarak büyüyen bir dizi özellik sunuyor. ROS hem endüstriyel hem de endüstriyel olmayan robotik uygulamalarda kullanılabiliyor.
Dünyanın dört bir yanındaki binlerce geliştiriciden oluşan ROS topluluğu, sürekli yeni çözümler akışı sağlıyor. Avusturyalı KEBA şirketinden Alexander Barth, ROS'u “Bu bir ver ve al” şeklinde tek bir basit formüle indirdi.Böylelikle robotik uygulamalarının artık her zamankinden daha çeşitli bir hal alması öngörülüyor.Otomotiv endüstrisi gibi endüstrilerde hali hazırda yaygın olarak kullanılan robotların montaj hatlarına bu sistem ile küçük, esnek bir sistem bolluğu katılmış oldu. Cobot olarak bilinen hafif ve mobil işbirlikçi robotlar bu gelişmenin simgesi. Açık kaynaklı bir robot platformu, bu yeni pazarlara hızlı bir şekilde nüfuz etmek için mükemmel bir aşama sağlıyor. SICK ve KEBA, ROS topluluğunun yeniliklerine bağlıdır.  Bu sayede KeMotion FlexCore kontrol sistemi ve entegre ROS çerçevesi olan KEBA,tüm robotik uygulamalar için verimli çözüm önerilerinin bulunduğu bir platform sunuyor. Topluluğun oluşturduğu rakipsiz heyecan duygusu hakkında da soru sorulduğunda, Alexander Barth: “Topluluk sadece işbirliği anlamında değil, aynı zamanda eğlenceli!” ifadelerini kullandı.

ROBOTİKLİĞİN GELECEĞİ TEK SESLE KONUŞUYOR

Uzmanlara göre, ROS özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygun, çünkü sistem, sensörlerin entegrasyonunu önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Konuya ilişkin Alexander Barth, “Fotoğraf makinaları ve lazer tarayıcılar gibi tüm SICK robotik ürünleri serileriyle yıllardır çalışıyoruz. Önceden, bir sensörü entegre etmek çok fazla iş gerektiriyordu. Şimdi tüm bunlar topluluk tarafından yapılıyor. ”
SICK'in Fabrika Otomasyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Thomas Stähler:“ ROS yeni başlayanlar için robotik için mükemmel bir araç. Bizim için, çıraklıkta veya üniversitede olsun, genç nesle ulaşmanın mükemmel bir yolu. ” ifadelerini kullandı.

ROBOTİK İÇİN YENİ ALANLAR 

Tamamen yeni uygulamaların önünü açan ROS, daha önce bu kadar kapsamlı robot kullanımının düşünülemeyeceği alanlara giriyor. Barth'a göre, ROS “gerçek zamanlı olarak çalışması gerekmeyen ve çoğunlukla sensörlere ve kameralara dayanan işlemler” üzerinde bile bir etkiye sahip olacak. Bunlar arasında ekim, yabani otların çıkarılması veya toplanması gibi tarımsal uygulamalar da var.
Artık insanlar tarafından yapılması gerekmeyen ve en fazla manuel olarak yeniden çalışmayı gerektiren işlemler için ek vardiya olacak. Yeni mobil koçanlar, özellikle otomatik güdümlü araç sistemlerine monteli olanlar, endüstriyel otomasyonun tüm alanlarında, 24 saat boyunca yeni çalışma alanları elde ediyorlar.