Tara Robotik Otomasyon Satış Müdürü Emrah Hünerlitürkoğlu, kısa videolarla endüstriyel robotlar ile ilgili farkındalık oluşturmak ve takipçilerini bilgilendirmek amacıyla başlattığı video serisinin ikincisini paylaştı.

İkinci videoda robot yatırımlarının geri dönüş süreleri ile ilgili bilgiler veren Hünerlitürkoğlu, yatırımların amortisman sürelerine ilişkin “Robot yatırımı yapmak neden bu kadar karlıdır?” ya da “Yatırımların amortisman süreleri neden bu kadar kısadır?” gibi merak edilen soruları yanıtladı.

PANDEMİ ÖNCESİNDE DURUM NASILDI?

Hünerlitürkoğlu, soruların pandemi öncesi ve sonrası olmak üzere iki cevabı olduğunu söyleyerek pandemi öncesini şöyle özetledi: “Pandemi öncesinde bir işletmeye, asgari ücretle çalışan bir personelin yıllık maliyeti 10 bin dolar civarındaydı. Yatırımcılarımız, vardiyada iki personelden tasarruf edecek şekilde bir robot sistemi devreye aldıklarında dahi eğer üç vardiya çalışıyorlarsa, toplamda 6 kişilik; yani yılda 60 bin dolarlık bir tasarrufu sağlıyorlardı. Üstelik robot sistemleri sayesinde birim zamanda elde edecekleri üretim adedi ve kalite de işin ekstra faydalarıydı. Dolayısıyla pandemi öncesinde kurduğumuz sistemler, 1,5-2 yıl içerisinde kendini amorti ediyordu. Ayrıca geçen zaman içinde rekabetten ve maliyetlerin düşmesinden dolayı robot kollarında yaşanan indirimlerde bu sistemlerin amortisman sürelerinin oldukça kısalmasına neden oldu.” 

“YENİ NORMALDE ROBOTLARA DUYULAN İHTİYAÇ ARTACAK”

Pandemi sonrası durumda ise otomasyon sistemlerine ve robotlara olan ihtiyacın hiç olmadığı kadar arttığına dikkat çeken Hünerlitürkoğlu, şunları kaydetti: “Personelle çalışmak hiç olmadığı kadar zor ve tehlikeli oldu. Oysa robotlar; hastalanmazlar, virüs kapmazlar, yorulmazlar, izin almazlar! Örneğin bir kişiye virüs bulaşsa, mesai arkadaşlarını 14 gün karantinaya almak zorunda kalabilirsiniz. Bu da vardiyada 30-40 kişilik iş kaybına neden olur. Dolayısıyla pandemi sonrası normalleşmede özellikle robotik otomasyon işi yapanların olumlu etkilendiğini söyleyebiliriz. Otomasyon sistemlerinin, robotlarla çalışmanın ve dijitalleşmenin önemi daha fazla arttı. Geçmişte pandemi öncesinde fizıbıl olmayan, amortisman süreleri 5-6 yıl olan sistemler bile pandemi sonrasında büyük riskler barındırdığı için robotlar tercih edilmeye başlandı. Bu trendin giderek artacağını, robotlu sistemlere duyulan ihtiyacın fazlalaşacağını düşünüyoruz.”

Hünerlitürkoğlu, Tara Robotik Otomasyon olarak robot yatırımı yapmayı planlayanların yanında olduklarını, yetkin mühendisleriyle müşteri sahasını ziyaret ederek ücretsiz keşif gerçekleştirdiklerini belirterek sözlerini noktaladı.