T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi (CBDDO), robot, yarı robot, insansı robot ve otonom robotların arasındaki temel prensipleri ve farkları ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

"UZAKTAN KONTROL EDİLEBİLİR YA DA OTONOM OLARAK TASARLANABİLİR"

 Dijital dönüşüm (e-Devlet), siber güvenlik, milli teknolojiler, büyük veri ve yapay zeka ile ilgili çalışmaların tek çatı altında toplanması amacıyla 2018 yılından beri hizmet veren CBDDO, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Robotlar insanlar tarafından tamamen ya da kısmen uzaktan kontrol edilebilir veya tamamen otonom olarak da tasarlanabilir" ifadelerini kullanarak, takipçilerini söz konusu terimlerle ilgili bilgilendirdi.

Paylaşımda robotlar; metal ve organik olmayan maddelerden oluşan, programlandığında belirli bir ya da birden fazla işi yapabilen, gündelik hayatta ya da tehlikeli işlerde insan yerine kullanılan otomatik aygıtlar olarak tanımlandı.

CYBORG NEDİR, NE İŞE YARAR?

Yarı robotlar veya cyborgların ise, bazı kaynaklara göre varsayımsal veya kurgusal; bazı kaynaklara göreyse hem biyolojik hem de teknolojik bileşenlere sahip bir organizma olarak tanımlandığı ifade edildi.

Ayrıca, vücudunun tamamen veya kısmen elektromanyetik cihazlarla donatıldığı bilgisine de yer verildi.

HUMANOİD ROBOTLARIN FARKI NEDİR?

İnsansı/Humanoid robotların, zahmetli ve tehlikleli olan görevlerde insanların yerine kullanılan, insan formuna ve insan özellikleri bulunan makinalar olduğu belirtildi.

Ek olarak, söz konusu robotlarla ilgili "İnsan formu için tasarlanmış aletleri kullanabildikleri için uygun yazılıma sahip oldukları sürece, bir insanın yapabileceği herhangi bir görevi teorik olarak gerçekleştirebilirler." denildi.

TEMİZLEMEKTEN, TESLİMAT VE TAŞIMAYA KADAR...

İnsanlar gibi kendi kararlarını verebilen ve bu doğrultuda hareket edebilen otonom robotların, çevrelerini algılamalarına ve karar almalarına imkan veren araçlara sahip olduğu belirtilirken, kullanım alanlarıyla ilgili şu bilgiler verildi:

"Kanalizasyon ve nükleer santraller gibi tehlikeli yerleri temizlemekten, yoğun hastanelerde laboratuvar sonuçları ve hasta numuneleri teslim etmeye kadar çeşitli yerlerde kullanılırlar."