Ratel Mekatronik, 5 Şubat 2019 tarihinde Congresium Ankara’da gerçekleştirilen ve Aselsan’ın yan sanayi ve üretici şirketleriyle buluştuğu Güç Birliği Zirvesi’ne katıldı.

Millileştirme temasıyla düzenlenen Zirve’ye, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanı sıra Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve 2 binden fazla sanayici katılım gösterdi.

Ratel Mekatronik Kurucusu Bora Erkara, millileştirmeye ve yerlileştirmeye artan oranda önem verdiklerini dile getirerek kısa süre önce Ar-Ge çalışmalarını tamamladıkları ve prototip üretimi süreçlerine başlayacakları “Hassas Yönlendirme Birimi” projeleri ile bu alanda yaygın olarak kullanılan ürünlerin yerlileştirilmesi çalışmalarında varlıklarını gösterdiklerini ifade etti.

SAVUNMA SANAYİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLDİ

Savunma sanayine yönelik geliştirdikleri ürünün yaklaşık 1 yıllık geçmişi, 6 aylık da Ar-Ge çalışma süreci olduğunu belirten Erkara, projelerini şöyle özetledi: “Hassas Yönlendirme Birimleri modern gözetim sistemlerinin vazgeçilmez birer bileşenidir. Bu sistemler genellikle sınır ve kıyı güvenlikleri, askeri karakollar veya zırhlı araçlarda teleskobik direklerin üzerine veya sabit olarak monte edilip üzerlerine termal kamera, gündüz görüş kamerası gibi elektro-optik cihazlar ve radar sistemleri bağlanacak şekilde askeri alanlarda veya sivil uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sistem yüksek çözünürlüklü enkoderler ile eksenlerin pozisyon doğruluğunu sürekli olarak çözerek uzun menzil hedef belirlemelerde görüşü hassas bir şekilde yönlendirmiş olur. Sistemin, istikamet açısında 360° devamlı dönüş ve yunuslama açısında +-90° hareketi bilgisayar kontrollü olarak sağlanmaktadır.”  

Erkara ayrıca, geliştirdikleri ürünün MIL-STD 810G uyumlu olacağını ve prototip üretimi sonunda ürüne IMU sensör ile stabilizasyon özelliği de ekleyeceklerini sözlerine ekledi.

ROBOT ENTEGRATÖRLERİNE DESTEK VERİYOR

Ana faaliyet alanı endüstriyel robot endüstrisi olan Ratel Mekatronik, savunma sanayine faydalı ürünlerin yerleştirilmesine yönelik çalışmalar da yapıyor.

Endüstriyel robotik otomasyon alanında entegratör firmalara mekanik tasarım desteği hizmeti de veren firmanın ürün gamında robotik pozisyonerler, robot taşıyıcı sistemler (Slider, Gantry) ve fonksiyonel robot hücreleri gibi ürünler yer alıyor.

Üç ortaklı bir yapıya sahip olan Ankara merkezli firma, ağırlıklı olarak kaynaklı robot proseslerinde kullanılan ürünlerin tasarımını ve imalatını gerçekleştiriyor.