Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) ve ST Endüstri Medya iş birliğiyle gerçekleştirilen “Türk Sanayisini Geleceğe Hazırlıyoruz” webinarında konuşan Schunk Türkiye Otomasyon Sistemleri Satış Müdürü Egemen Zengin, beş parmaklı insansı robot elinin endüstriye uygun maliyetlerle prototipinin satışına başladıklarını belirtti.

"5 ADET MOTOR VAR, BİRLİKTE HAREKET EDİYORLAR"

Firma olarak 2014 yılında beş parmaklı insansı robot elini geliştirdiklerini, ancak maliyet açısından endüstride kullanıma uygun olmadığı için iki ya da üç parmaklı standart pnömatik/elektrikli ürünlerin kullanıldığını söyledi.

Son dönemde yaptıkları çalışma ile ilgili bilgiler veren Zengin, "2014 yılında geliştirdiğimiz 9 motorun kullanıldığı robot eli birebir insan elini simüle eden bir yapıdaydı. Bunun daha ekonomik, endüstriyel versiyonu şu an prototip aşamasında. Satışına prototip olarak başladık. Bu ürünümüz halihazırda endüstriyel seviyede alım yapabilecek bir fiyat mertebesine geldi. İçerisinde 5 tane motor var, insan parmaklarındaki eklem sayısı kadar eklem var ama birlikte hareket ediyorlar." dedi.

Türkiye pazarında hala elektrikli ürünlerin, pnömatik ürünlerinin yerini tam manasıyla alamadığını söyleyen Zengin, öncelikle pnömatikten elektrikliye geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“YENİ BAŞLAYANLARA DA PROFEYONELLERE DE UYGUN”

Tak-çalıştır ürün gruplarına ilişkin de konuşan Zengin, "Farklı robot üreticilerinin robotlarına doğrudan uygulanabilen eksiksiz tak-çalıştır ürün grubunu pazara sunuyoruz. Bu ürün grubunun dünyadaki ilk üreticisi olan Schunk, tutucudan takım değiştirmeye aynı zamanda kuvvet tork ölçümü yapan sensörleriyle çeşitli cobot ve hafif robotlarda geniş bir yelpazede standart ürün sunuyor. Özel olarak ayarlanmış mekanik arayüzü ve adaptörler, tüm modüllerin bir araya gelmesini ve değiştirilmesini imkan veriyor. Bu sayede otomasyona yeni başlayanların yanı sıra metal işleme, otomotiv, elektronik gibi sektörlerdeki sektör profesyonellerine de hitap ediyor." şeklinde konuştu. 

“DEVREYE ALINMA SÜRESİ SANİYELER SÜRÜYOR”

Zengin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tak-çalıştır ürün portföyü kolaboratif uygulamalar için kolaboratif tutucuları, esnek taşıma prosesleri için elektrikli tutucuları, geleneksel ve dayanıklılık gerektiren uygulamalar için ise pnömatik tutucuları kapsıyor. Program içinde farklı Schunk tutucuları ve kuvvet tork sensörü değiştirmek için manuel takım değiştirici de ürün grubunun parçası. Tüm modüller ilgili robot markasına özel ayarlanmış olarak geliyor. Aynı zamanda ürünle birlikte gelen dijital parametre dosyası sayesinde ürünün devreye alınması saniyeler sürüyor. Kısacası hızlı, kolay ve esnek bir şekilde otomasyona geçişi sağlıyor."