TEB KOBİ TV’ye konuşan Altın, robotların kullanımından sonra servis hizmetini sunabilecek insanlara ihtiyaç olduğunu dile getirerek bu alandaki sorunların ilkinin nitelikli personel ihtiyacı, ikincisinin yedek parça sorunu ve üçüncüsünün de know-how olduğunu söyledi.

PLC Merkezi Teknik Müdürü Engin Altın, “Robotunuz var ve bunun bir bakıma ihtiyacı var. Elektronik, mekanik bakım ya da temizlik olabilir. Bu ayrı bir iş koludur. Bunun yanı sıra arıza oluştuğunda tamirini yaptırmak farklı bir iş koludur. Aynı zamanda da robotların çoğu 15 yılı geçtiği için yedek parça sorunları da yaşanıyor. Bu yedek parçaları da ikinci el olarak garantili bir şekilde temin etmeniz gerekiyor. Bu da apayrı bir iş koludur.” dedi. 

“ROBOT BAKIM VE ONARIMINDA EĞİTİM ŞART!”

Gelecekte Türkiye’de robot onarım ve bakımına olan talebin daha fazla artacağını belirten Altın, uzman çalışan eksikliği için ise eğitimin gerekliliğine vurgu yaptı.

Altın, “Bununla ilgili belki üretici firmalar ve devlet arasında iş birliği yapılması suretiyle robotların okullara temin edilmesi sağlanabilir. Böylece öğrenciler okuldan mezun olurken bu konuda bilgi sahibi olabilirler.” şeklinde konuştu.  

Altın ayrıca gençlere, mezun olmadan önce endüstriyel robotlar konusunda kendilerini yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

BULGARİSTAN’DA OFİSİ BULUNUYOR

Endüstriyel robotlar için yedek parça satışı, tamiri, bakımı, servisi, eğitimi ve projelendirmesi gibi konularda uzmanlaşan PLC Merkezi, 2006 yılından beri endüstriyel robotlu otomasyon çözümleri sunuyor.

Firmanın Bulgaristan’da da mühendislik ve satış hizmeti veren bir ofisi bulunuyor.