Robotik otomasyon artan talep ile birlikte pazara girme kararı aldıklarını belirten HİDRO-TEK Mekatronik Mühendisi Yağmur Kaya, “OnRobot ve Soft Robotics ürünlerine sadece gripper/tutucu diye adlandırmak yeterli olmaz. Bu nedenle robot kol sonu araçları demeyi tercih ediyoruz. Çünkü ürün gamı geniş ve Ar-Ge merkezleri çok iyi çalışıyor. Covid-19 sürecinde bile 4 yeni ürün pazara sundular.” dedi.

Nanotec hazır modüler AGV platform ürününüzü pazara sundunuz. Ürününüz ne tür özellikleriyle öne çıkıyor?

Covid-19 sürecinde, AGV platformlar daha fazla ortaya çıkmaya başladı. Çünkü hazır bir sistem, üzerine bir şeyler koyuyorsunuz. İntralojistikte kullanabiliyorsunuz. Fabrika içi malzeme taşıma, bir yerden bir yere ürün götürme noktasında öne çıkıyor. Pandemiyle birlikte, özellikle medikal sektöründen talepler almaya başladık. AGV’nin üzerine ilaçları koyup bir odadan diğer odaya gitmesi sağlamaya yönelik proje talepleri alıyoruz. Bunu Nanotec ile nasıl entegre edebiliriz konusunda çalışmalar yapıyoruz. Keza AVM’lerde dezenfeksiyon çalışmalarını yürüten UV teknolojisi ile entegre çalışan dezenfeksiyon robotları/AGV’ler konusunda birtakım talepler geliyor. Hazır AGV platformları var ve platformlar tekerlek, entegre planet dişli kutusu ve rulmandan oluşuyor. 100 kg’a kadar taşıma kapasitesi var. Daha fazla yük taşıyacağım diye talep edenler olursa da hazır tekerlek ve motor tümleşik sistemleri bulunuyor. Tekerleklerin her biri 400 kg taşıma kapasitesine sahip. AGV platform yapmayı talep eden müşterilerimize/kullanıcılara tekerlek konusunda destek veriyoruz. Eğer 100 kg’den fazla bir ürün taşıma talebi olursa, tekerlek ve motor kısmında destek sunuyoruz. Hem maliyet açısından bir kazanç hem de zaman tasarrufu sağlıyor. Müşterilerimizin bu tür işlerle uğraşmaları yerine, biz onlara tekerlek ve motorlarımızla hazır çözümler sunmuş oluyoruz.

Ayrıca ürününüzün iş güvenliği açısından da uygun bir yapısı var…

Evet. Nanotec’in bu konudaki en büyük Ar-Ge çalışmalarından biri. Tekerleklerde oluşan sürtünmeden dolayı benzin, yağ gibi yanmaya uygun ürünler olduğunda yangın çıkabiliyor. Ancak tekerlekler anti-statik olduğu zaman kesinlikle bir elektriklenme olmuyor ve yangın gibi afetleri de önlemiş oluyoruz. İş güvenliği açısından da çok uygun bir ürün.

HİDRO-TEK olarak neden Soft Robotics ve OnRobot firmalarının distribütörlüklerini alarak ürünlerini sunmayı tercih ettiniz? 

Artık endüstride, sektörde robotik otomasyon çok fazla artmaya, talep görmeye başladı. Çalışanların yerini daha fazla robotlar almaya başladı. Öncelikle bu gerçeği görmezden gelemeyiz. Ve en önemlisi de robotların kattığı değerler görülmeye, fark edilmeye başladı. Pandemi sürecinin de bunu tetiklediğini, hızlandırdığını söyleyebiliriz. Biz de HİDRO-TEK olarak, OnRobot ve Soft Robotics ürünlerini pazara sunarak robotik sektörüne hızlı bir giriş yapmış olduk. OnRobot ve Soft Robotics ürünlerine sadece gripper/tutucu diye adlandırmak yeterli olmaz. Bu nedenle robot kol sonu araçları/ürünleri demeyi tercih ediyoruz. Çünkü ürün gamı geniş ve Ar-Ge merkezleri çok iyi çalışıyor. Covid-19 sürecinde bile 4 yeni ürün pazara sundular.

Soft Robotics tarafında hangi ürünleri sunuyorsunuz?

Soft Robotics gripper’ları, pnömatik gripper’lar. En önemli özelliği, bütün sistemlerde ve tüm robot marka ve modelleriyle çalışıyor. Çok kolay kullanıma sahip bir arayüzü var; kolaylık entegre edilebiliyor, monte edilebiliyor. Ürünün cinsinden ve boyutlarından ötürü tutamadığınız gıda veya farklı sektörlerdeki ürünü Soft Robotics gripper’larını kullanarak kolayca tutabilirsiniz. Bu anlamda olumlu dönüşler ve talepler geliyor. Mesela tavuk budunu paketlerken, gıda için FDA ve EC sertifikalarına sahip Soft Robotics ürünü ile tutabilirsiniz. Parmaklarındaki silikon malzeme, özel malzemelerden yapılmış. Bunları kullandığınızda tavuk budunu hem et kısmından hem de but kısmından kavrayabiliyorsunuz. Benzer şekilde domates, peynir, üzüm, pizza hamuru, balık, ampul, diş macunu kutusu, cips paketi ya da pelüş bir oyuncağı rahatlıkla tutabiliyorsunuz. Ayrıca ıslak, sıvı ortamlar, sıcak-soğuk ortamlara uygun. 200 santigrat derecede çalışabiliyor. Yüksek sıcaklığa dayanıklılık gösterdiği için kaynayan bir suyun içerisinden pişmiş bir gıdayı, fırının içerisinden kurabiyeyi alabiliyorsunuz. Ya da çikolata kutusunun içinden çikolataya bulanmış bir keki de alabiliyorsunuz. Özel gıda sertifikaları mevcut. Dolayısıyla Soft Robotics gripper’ları, hassas kavrama imkanı sunuyor. İnsan eliyle tutulan her şeyi bu gripper’la tutma imkanı veriyor. Bu nedenle “Robota, insan eli hissi veriyor.” diyoruz. Soft Robotics’in en önemli artısı, saniyede üç defa bir ürünü alıp bırakabiliyor. Yani 1 saniyede üç defa bir ürünü alıp bırakmış oluyor. Bu konuda çok hızlı ve iddialı. Örneğin bize, “Dakikada 60 defa ürünü alsın bıraksın istiyoruz” gibi talepler geliyor. Biz de diyoruz ki, “Dakikada 180 kez ürünü alıp bırakabiliriz.” En büyük avantajı da yüksek hızlı olması. Böylece verimin artmasını, sürecin kısalmasını sağlıyor. Son kullanıcının tasarruf elde etmesine imkan veriyor. Bir de gıda sektöründe bilhassa insan eli değdiği zaman, elden gelen sıcaklıkla ürünün raf ömrünü azaltıyor. Bu nedenle de kritik olduğunu düşünüyoruz.

OnRobot’un ise, kol sonu çözümlerinde oldukça geniş bir ürün yelpazesi var. OnRobot kol sonu ürünlerinin ne farkı var?

OnRobot daha komplike bir ürün gamına sahip, çok fazla ürün çeşidi mevcut. OnRobot gripper’ların tümünün bilgisayarda arayüzleri var. Buradan iki parmak veya üç parmak gripper’ların parmak aralıklarını hesaplayabiliyorsunuz. Ne kadar basınçla ve ne kadar kuvvetli sıkacağını hesaplayabiliyorsunuz. Yapmanız gereken sadece arayüzde birkaç değişikliği yapmak. En önemlisi de robot gripper’larının tamamı quickchanger denilen hızlı değiştiriciyle birlikte kullanılıyor. Robot bilgisi olmayan kişilerin kullanım avantajı, bir ürünü sizin robota monte etmeniz maksimum 20 dakika sürüyor. Bunu yaptıktan sonra mesela iki parmak bir tutucudan vakumlu tutucuya geçmeniz sadece üç saniyenizi alıyor. Üç saniye içerisinde robot gripper’ınızı değiştirmiş, üretiminize adapte etmiş ve üretime tekrar kaldığınız yerden devam etmiş oluyorsunuz. Ayrıca OnRobot’un bütün ürünleri elektrikli. Vakum tutucuları dahi elektrikli ve içinde vakum jeneratörü var. İçinde bir DC motoru var. Kendisi ortamdan aldığı havayı vakum üreterek ürünleri alıyor. Tüm ürünler elektrikli olduğu için hava ya da bir kompresör kullanmıyorsunuz. Bu da büyük bir hava tasarrufu sağlıyor.

Ürünlerin ayrıntılarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Tamamı elektrikli, akıllı tutucular. Ürün çeşitlerine baktığımızda; iki parmak, üç parmak gripper’lar var. İki parmak gripper’ın aynı zamanda parmak uçlarında kuvvet/tork sensörü olan çeşidi de var. Bunların yanı sıra özel yapışkanlı iz bırakmayan tutucularımız mevcut. Aynı zamanda elektrikli vakum tutucularımız var. Robota dokunma hissi veren 6 eksenli kuvvet/tork ölçümü yapan sensörler, görüntü işleme sensörleri var. İki parmak tutucular, 6 kg ve 2 kg taşıma kapasitesi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Gripper’ların parmak uçlarında kuvvet/tork sensörü var. Bu gripper sayesinde bir parçanın olup olmadığını, eksik mi hatalı mı olduğunu anlayabiliyoruz. Bu da aslında kalite kontrol aşamasının üretim prosesinden kalkması anlamına geliyor. Çünkü hassas bir gripper ve gramaj ayarını yapıyor. Mesela bir ürün diyelim ki 0,98 gram diğeri de 0,94 gr burada hata veriyor. Silindirik nesneleri almak için tasarlanmış, 15 kg’ye kadar taşıma kapasitesi sunan üç parmak gripper’lar mevcut. Örneğin CNC tezgahlarında olmuş, işlenmiş ürünü alıp işlenmemiş ürünü bırakıyor. Benzer şekilde CNC tezgahlarda kullanılmak üzere robota entegre ettiğimiz iki farklı gripper takabileceğiniz ikili gripper başlığımız var. Aslında tek bir robotta iki işlem yapma imkanı veriyor. Bunların haricinde robota hassasiyet kazandıran, dokunma hissi veren tork sensörlerimiz var. Robotun 6 eksende motoru için kuvvet/tork ölçümleri yapıyor. Montaj, parlatma, zımparalama, çapak alma gibi zorlu proseslerde kullanıma uygun. Mesela otomotiv sektöründe araç üzerinde bir boyama yapılacak. Üzerine tork sensörünü takıp üzerine polisaj için fırça takıyorsunuz, yuvarlak ve her yerin eşit şekilde boyanmasını sağlıyor.  Kolaboratif vidalayıcı var ki, bu da dünyada tek kolaboratif vidalayıcı olma özelliğine sahip.

Kolaboratif vidalayıcı ne işe yarıyor? Ne tür avantajlar sağlıyor?

Kolaboratif vidalayıcımız, ucunda vidalama ünitesi gizli. Örneğin PCB karta bir vida montajlayacaksınız ya da bir ürüne vida sıkacaksınız, vida sıkıcı bir insan yaklaştığında bu işlemi yapmıyor, durduruyor. Buradaki fark da kolaboratif olmasından kaynaklanıyor. Akıllı bir ürün, akıllı vidalama yapıyor. 6 ve 50 metrik, 1 ve 6 arasında 50 milimetreye kadar olan vida boylarını değiştiriyor. Hassas tork kontrolü sağlıyor ve tork kontrolünü arayüzünden kontrol edebiliyorsunuz veya vida sıkılmadığında hata veriyor. Kolaboratif vidalamanın, kolaboratif ve TÜV sertifikaları var. Özellikle beyaz eşya veya otomotiv gibi sektörlerdeki projelerde kullanmayı amaçlıyoruz.

İz bırakmadan nesneleri tutan gripper ürününüzün detaylarını paylaşabilir misiniz?

OnRobot’un bu işe başlama nedeni olan Gecko Tutucu’lar. Uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış, ödüllü bir ürün. Bir yapışkan teknolojisi, mekanik bir gripper. Kabloya, elektriğe ve havaya ihtiyaç duymuyor. 5 kg olan cisimleri, iz bırakmadan kaldırabiliyor. Delikli nesneleri, yeni boyanmış ve boyasının kalkmasını istediğiniz bir ürünü de kaldırabiliyor. Ucunda yapışkan pedler, pedlerin üzerinde nano fiber saplar var. Bu saplar ürünü tam olarak kavrıyor. Gözümüzle tam göremediğimiz bir sürü saplar gripperın üzerinde ürünü kavrıyor ve aldığı yerden başka bir yere bırakabiliyor. Pedler aşındığında, sadece pedleri değiştiriyorsunuz. Bu açıdan da uygun maliyetli bir çözüm sunuyor. Cam üzerinde iz bırakmadığı gibi ilave bir temizlik ihtiyacı da duymaz.

Bu kapsamda söz konusu ürün gamınızla kimleri hedefliyorsunuz?

Hedefimiz, son kullanıcılar. Onlarla daha çok görüşüyoruz. Son kullanıcıların sahasında çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda entegratörlerle de çalışıyoruz. Neticede biz robot firması değiliz. Sistem entegratörleri de bazen doğrudan bizimle iletişime geçerek ürünümüz ile ilgili projelerini anlatarak bilgi talebinde ya da uygulama yapmamız konusunda talepte bulunabiliyor.