FANUC Robot Satış Takım Müdürü Onur Kazancı, Covid-19 pandemi sürecinde gıda sektöründe satış hacminin iki kat arttığını ve bu doğrultuda otomasyon yatırımlarının önemli ölçüde hız kazandığını belirtti.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

"COBOT UYGULAMALARINA AĞIRLIK VERİLDİ"

Dünya çapında kurulu 27,5 milyon ürüne teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı çözümler yaratan CNC, robot ve makina üreticisi FANUC, üretim alanıyla çok çeşit yelpazede etkinlik gösteren gıda sektöründe de etkin rol oynuyor. Pandemiyle birlikte yeni teknolojilerin kullanımının hızla artması sonucu tüm adımlarda süreçleri iyileştirmeye ve üretimi daha verimli hale getiren firmanın ürünleri, kaynak verimliliği ve ihtiyaç odaklı üretime yüksek verimlilikle çözümler üretiyor.

FANUC Robot Satış Takım Müdürü Kazancı, bilhassa Covid-19'un ilk döneminde  insanların eve kapanmasıyla beraber artan gıda satışlarının birçok üreticiyi çeşitler çözümler bulmaya yönelttiğini dile getirerek, “Pandemi sürecinde gıda sektöründe satış hacmi iki kat arttı ve buna paralel olarak da otomasyon yatırımları önemli ölçüde hız kazandı. Otomasyona olan ihtiyacın artmasının sebepleri arasında; iş gücü sorunu ve mevcut çalışanların sağlık problemleri nedeniyle işlerine gidememesi gibi sorunlar yer aldı. Özellikle hat sonu paketleme süreçlerinde operatörlerle aynı alanda çalışması gereken robotik hücreler için cobot uygulamalarına ağırlık verildi. İş güvenliğini ön planda tutarak üretim adetlerine destek olabilmek adına cobot gibi alternatif sistemler üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.

"ERGONOMİ VE HIZ AÇISINDAN ROBOTİK UYGULAMALAR SEÇİLİYOR"

Dondurma ve dondurulmuş ürünlerin ağırlıklı olarak hat sonunda paketlenmesi ve paketlenmiş ürünlerin palete dizilmesine yönelik olarak robotik uygulamaların tercih edildiğini kaydeden Kazancı, doğrudan gıdaya temas edilen alanlarda sektöre özel dizayn edilmiş Delta robotlarıyla yüksek hız ve hassasiyette paketleme görevleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.

İşlenmiş ürünlerin paketlenmesi ve paketlenen kolilerin paletlere dizilerek sevke hazır hale getirilmesinde de robotlarının önemli görevler üstlendiklerini belirten Kazancı, "Bazı özel depolarda bayilerden gelen siparişlere özel mix palet dediğimiz farklı ürünleri ayrı raflardan toplayarak ortak ürün grubu oluşturabilecek sistemlerimiz de mevcut. Gıda sektöründe ağırlıklı olarak ilk sırada paletleme robotlarının kullanımı geliyor. Bu noktada ergonomi ve hız açısından operatörün çalışması yerine robotik uygulamalar tercih ediliyor." dedi.

"ÜRÜNLERİN EL DEĞMEDEN TÜKETİCİYE ULAŞMASI ÖNEMLİ"

Ayrıca son dönemde işlenmiş gıdaların paketlenmesi üzerine de ciddi projeler hayata geçirildiğini dile getiren Kazancı, işlenmiş ürünün el değmeden tüketiciye ulaşmasının önemini vurgulayarak sözlerini tamamladı.