Optimum Mekatronik, otomotiv yan sanayine yönelik daha önce operatör inisiyatifinde manuel olarak gerçekleştirilen “boyahane çıkışı jant yüzeyi yükseklik ölçümü" uygulamasında, jant için işlem süresini 30 saniyeye indirdi. Şirket, kamera ve robotla gerçekleştirdiği uygulama sayesinde standart bir ürün elde edilmesini sağladı.

KONTROL SAĞLANIYOR, ÖLÇÜM YAPILIYOR

Üretim tesislerinin her adımlarında ön planda tuttuğu iki önemli nokta; üretim hızı ve üretilen ürünün kontrolü olarak öne çıkıyor.

Teknoloji üreticileri de bu noktalara mim koymak üzere ürün geliştirmekte oldukları görülüyor. Bu talep arz dengesinin neticesinde endüstriyel robotlar, endüstriyel kameralar ve özel ölçüm sistemleri hayatımıza giriyor. Özel sistemlerin birbiri ile konfigürasyonunu sağlamak, uygun mekatronik yapı ile kullanıma sunmak da ayrı bir mühendislik kabiliyet gerektiriyor.

Optimum Mekatronik mühendislik kabiliyeti ile dünya otomotiv üreticilerine jant üreten tesiste önemli bir projeye imza attı. Projenin adı “Boyahane çıkışı jant yüzeyi yükseklik ölçümü“.

Sistemde; jant model kontrolünü sağlayacak endüstriyel kamera, ölçümü yapacak Keyence Profil Sensörü ve bu sistemin monte edildiği jant yüzeyinde istenilen noktaların ölçümünü sağlayan Mitsubishi Scara Robot bulunuyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Endüstriyel kamera hücresine konveyör sistemiyle gelen her jantın modelini tanımlıyor. Ölçüm sistemine jant modelleri karışık olarak geliyor. Bir jant için işlem süresi 30 saniye. Model bilgisini profinet üzerinden kamera ve robotun bağlı olduğu PC’ye iletiliyor.  

Mitsubishi Scara robota buradan aldığı bilgiye göre jant yüzeyinde ölçüm yapacağı noktalara gidiyor. Keyence ürünü ile ölçümler gerçekleştiriliyor.

Ölçüm işlemi tamamlanan jant farklı bir 6 eksen robot tarafından hücreden alınıp işlem göreceği CNC tezgahlarına aktarılıyor. Aynı zamanda ölçümde alınan bilgiler de CNC tezgahlarına veriliyor.

Optimum Mekatronik tarafından kurulan sistem ile daha önce operatör inisiyatifinde manuel gerçekleşen kontrol yüzde 100 güvenli sonuçla tamamlanmış standart ürün çıkarılmış oluyor.