Group PSA’da Universal Robots cobotlarının kullanılmasıyla maliyetler düşürülürken, geliştirilmiş geometrik tolerans ve operatörler için daha iyi ergonomik çalışma koşulları sağlandı. Otomotiv üretim süreçlerinin otomasyonunda, iş birliğine dayalı cobot’lar, daha hızlı kurulum ve kolay programlama imkanı ile birlikte üretimde esneklik sunuyor.

Peki Universal Robots ürünleri ile bu avantajlar nasıl sağlanıyor? Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök çarpıcı örneklerle anlatıyor.

Universal Robots 2021 yılını nasıl tamamlıyor? 2022 yılına nasıl hazırlanıyor?

Dünyanın en büyük kolaboratif robot ve otonom mobil robotlarının merkezi için çalışmalara devam ediyoruz. Universal Robots (UR) olarak kardeş firmamız Mobile Industrial Robots (MiR) ile birlikte yer alacağımız robot geliştirme ve üretim merkezimiz Cobot Hub’ın, Danimarka robot endüstrisinin kalbi sayılan Odense şehrinde 32 bin metrekarelik bir alan üzerinde 36 milyon dolarlık yatırımla inşası için çalışmalar devam ediyor. Adını insanlarla iş birliği içinde çalışan robot türü olan kolaboratif robot yani cobot teriminden alan yeni merkezimizin 2023 yılında tamamlanması planlanıyordu fakat pandemi bunu biraz ötelemiş oldu. Odense'de beş farklı yerde bulunan UR ve MiR’ın faaliyetlerinin çoğunu tek bir yerde toplayacak olan merkezde insanlarla yan yana çalışan kullanıcı dostu robotlarımızın Ar-Ge süreçleri için özelleştirilmiş imkanlar sunulacak.

Universal Robots, bu yıl UR10e cobot’unu geliştirerek taşıma kapasitesini yüzde 25 artırdı. UR10e cobot’umuzun yük taşıma kapasitesi 10 kg'dan 12,5 kg'a çıkararak daha fazla uygulamada yer alıp daha ağır parçalarla çalışabilmesini ve böylece üretimde verimliliği artırmasını sağladık. Bu yeniliğin avantajları en çok paletleme, makina besleme, paketleme gibi uygulamalarda hissediliyor. UR+ ekosisteminde yer alan ekipmanlar ve uygulama kitlerinde önemli bir artış oldu. Cobot uygulamalarını her üreticinin kendi ihtiyacına en uygun şekilde özelleştirmesi için UR+ ekosistemimizi geliştirdik. Bu ekosistemde sunulan bütün uygulama kitleri ve ekipmanlar Universal Robots tarafından sertifikalı olup ürünler ilgili tedarikçiden temin ediliyor. Ekosistemimiz içindeki UR+ kompenentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) gibi ürünler işletmesine cobot kuran herkese yardımcı oluyor. Her üretici kurulumu ve kullanımı çok kolay olan UR+ ürünlerinden ve uygulama kitlerinden istediğini tercih edebiliyor. 

UR için eğitim önde gelen konuların başında yer alıyor. 2021 yılında, cobot’ları KOBİ’lere ve geleceğin çalışanları öğrencilere tanıtmak için iki ayrı kampanya başlattık. “Dönüşüm için bugün başlayın” mottosuyla devam ettirdiğimiz kampanya ile küçük ve orta ölçekteki firmaların da otomasyon atılımını gerçekleştirebilmesi için KOBİ’lere tam destek veriyoruz. “Cobot ile sınıflarda teoriden pratiğe geçin!” mottosuyla başladığımız, şu an Eskişehir’deki bir pilot okulda devam eden eğitim kampanyasıyla da UR Cobot Eğitim Kiti üzerinden ders işleyen okulların sayısının daha da artmasını hedefliyoruz. Böylece sektörlerin dijital dönüşüm sürecinde talep ettiği özelliklere sahip nitelikli insan kaynağını yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 

Universal Robots ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Dünyada yüzde 50 pazar payına ulaşma başarısını gösteren Universal Robots bugün 50’den fazla ülkede 55 bin adet cobot’la otomotivden metal ve talaşlı imalata, havacılık ve savunmadan plastik ve polimere, medikalden elektrik ve teknolojiye, gıda ve tarımdan ilaç ve kimya sanayiye kadar neredeyse her sektörde yer alıyor. Büyüklük ölçeği fark etmeksizin tüm sektörlerde her türlü uygulama için dijital dönüşümün kapılarını açan böyle bir robot teknolojisinin mucidi bir şirket olmak ve 2005 yılından bu yana çok kısa bir sürede böyle bir başarıya imza atmak bizim için gurur verici.
Universal Robots olarak bu yıl hem KOBİ’lere hem de eğitim dünyasına yönelik eğitim kampanyalarımız büyük ses getirdi. KOBİ’lere yönelik devam ettirdiğimiz kampanyamız önümüzdeki yılda da sürecek.  Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine KOBİ’lerin çok daha aktif bir şekilde yer almasını hedefliyoruz. Universal Robots internet sitesi üzerinden kaydolabilecekleri internet seminerleri düzenleyerek küresel ortak ağımızdan elde ettiğimiz bilgi ve deneyimleri KOBİ’lerle paylaşmaya devam edeceğiz. Ayrıca talep eden tüm işletmelere cobot teknolojisi uygulamaları hakkında değerlendirmeler sunmayı ve demo çalışmaları yapmayı sürdüreceğiz. Robotik ve otomasyon süreçlerine farklı bariyerler sebebiyle başlayamayan ya da başlamakta zorlanan tüm ölçekteki KOBİ’ler için ürünler, ekosistemler, kılavuzlar, eğitimler sunacağız. Bu kampanyamızın olumlu etkilerini gelecek yıl daha net göreceğimizi düşünüyorum. 
Ayrıca “Cobot ile sınıflarda teoriden pratiğe geçin!” mottosuyla başladığımız eğitim kampanyalarımız da gelecek yıl devam edecek. Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde UR3 cobot’u ile devam eden kampanyada öğrenciler; Türkçe, ücretsiz ve çevrimiçi UR Akademi eğitimlerine katılıyor, cobot’un kurulumu ve programlanmasıyla ilgili temel bilgiler ediniyor. Önümüzdeki yıl bu kampanyanın Türkiye genelinde yaygınlaşması hedefliyoruz.

Otomotiv ve tedarikçileri için üretim hatlarına şirketiniz cobot’ları ile ne gibi rekabet avantajları sunuyor?

Cobot’lar hızlı kurulumu ve çabuk devreye alma imkanıyla, kolay programlama, hafif ve kompakt yapısı sayesinde dar alanlarda da güvenli ve verimli kullanımıyla insan robot etkileşiminin ihtiyaç duyulduğu her durumda üreticilerimize avantajlar sağlıyor. Esnek üretim konseptimiz ise özellikle üzerinde durmak istediğim bir avantajımız. Esnek üretimden kastımız; cobot’ların istenildiği durumlarda birden fazla görevi yerine getirecek şekilde gerek otonom gerekse manuel taşınabilmesi ve uç elemanlarının “Tak, çalıştır ve üretime başla!” konseptiyle değiştirilerek beklenmedik ihtiyaçlara  hızla cevap verebilmesidir. Tüm bunların yanı sıra, cobot’larımız düşük enerji tüketimine sahip, yeni bir enerji alt yapısına yatırım yapma ihtiyacı duymadan üretime entegre edilebiliyor. Üstelik mevcut hattın düzenini değiştirmek bile gerekmiyor. Cobot’unuzu tavana-zemine-duvara istediğiniz şekilde konumlandırılabiliyorsunuz. Kullanım kumandasıyla sezgisel kullanım imkânı sağlayan cobot’lar, yönlendirme oklarıyla açısal ve lineer hareket ettirilerek 3D görünümü gerçek zamanlı olarak kullanım kumandasından takip edilebiliyor. Böylece cobot kullanıcısına, yalınlaştırılmış kullanım menüleriyle karmaşıklıktan uzak bir şekilde fonksiyonlara kolayca erişim olanak sağlıyor. Ayrıca cobot’lar manuel olarak el ile hareket ettirilerek programlanabiliyor. Müşterilerini dinleyen ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde analiz eden Universal Robots, CNC makineleri için bir programlama dili olan G-Kod’ları direk yarım saatten kısa bir sürede cobota yüklenerek cobot programlarının otomatik olarak yaratılmasına olanak tanıyor. 

Otomotiv ve yan sanayi sektöründe üretim maliyeti her geçen yılda daha da artıyor. Üretkenlik ile kârlılık, günümüzün rekabetçi dünyasında önemli bir rol oynuyor. Nihai ürünün kalitesini veya montaj hattının çevikliğini etkilemeden maliyetleri azaltmak otomotiv endüstrisinde en önemli hedefler arasında yer alıyor. Üretim sürelerini kısaltmak, montaj hattını üretimin talep ve ihtiyaçlarına göre daha esnek ve uyarlanabilir hale getirebilmek, daha kârlı hale gelmek demektir. Tüm bu nedenle otomotiv sektörü için de zorlukların üstesinden gelmek ve pandemi gibi beklenmeyen kriz ortamlarında dahi kesintisiz üretim sağlamak için iyi çözüm cobot’lardan geçiyor. 

Cobot’ların otomotiv ve yan sanayinde daha fazla yer alması, başta esnek otomasyon konseptiyle hızlı değişimlere kolayca cevap verilmesine, üretim maliyetlerinin düşürülmesine, kalitenin artırılmasına, verimlilik ve küresel rekabetin önünün açılmasına katkı sağlıyor. Otomotiv üretim süreçlerinin otomasyonunda, iş birliğine dayalı cobot’lar, daha hızlı kurulum ve kolay programlama imkanı ile birlikte üretimde esneklik sunuyor. Üretimde esnekliğin anahtarı olan cobot’lar, bugün otomotiv ve yan sanayisi sektöründe düşük enerji tüketiminin yanı sıra çok az alan kaplıyor ve işletme maliyetlerini de azaltıyor.

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

Universal Robots CB serisinde 3, 5, 10 kg ve e-Series ailesinde 3, 5, 10, 12,5 ve 16 kg taşıma kapasitesi seçenekleriyle kalite kontrol, cıvatalama, montaj, polisaj, yapıştırma, kaynak teknolojileri, malzeme taşıma ve makina beslemeye kadar tüm süreçlerde sorunsuz bir şekilde rol oynuyor.  Cobot’lar, “Tak-Çalıştır ve Üretime Başla!” başla konseptiyle ekosistem içinde sunulan UR+ kompenentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) otomotiv ve yan sanayi sektöründeki üreticilerin cobot uygulamalarını kendi özel ihtiyaçlarına uygun şekilde entegre etmesini sağlıyor.

Risk analizine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlar ile yan yana, esnek bir üretimin kapılarını da açan cobot’lar, az alanda tüm eksenlerde ± 360 derece dönüş kabiliyetine sahip. Son derece hafif olan cobot’lar, üretim düzenini değiştirmeden birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Robotların daha önce tek bir görev için uygulandığı yerlerde cobot’lar, yeniden programlanabilir olmasıyla ön plana çıkıyor. Örneğin, üretim sürecinde yeni bir ihtiyaç ortaya çıkarsa kolay programlanabilme özelliğiyle cobot, başka bir iş için uygulanabiliyor. Cobot’lar, otomotiv ve yan sanayinin montaj hatlarında tüm proseslere (montaj, kalite kontrol, pres besleme, makine besleme, polisaj, kumlama, spray, kalite kontrol, araştırma-geliştirme, kaynak vb.) kolaylıkla adapte olabiliyor. 

Universal Robots tarafından tasarlanan kolaboratif otomotiv robotları her türlü malzemeyi işleyebiliyor. Basıncı, hızı ve hassasiyeti, her ürün özelliğine göre tekrar ayarlanabiliyor. Cıvatalama aşamalarında robot kolu, +/-0,05 mm'lik doğrulukla eşit ve sürekli çalışıyor, hassasiyet sağlayarak hataları azaltabiliyor. Otomotiv endüstrisindeki cobot’lar, kameralı sistemler kullanarak ürün kalite standartlarının karşılanıp karşılanmadığını de belirleyebiliyorlar, kontrol süreçleri ve 3D ölçümler yaparak olası kusurları mükemmel bir biçimde tespit ediyorlar. +/- 0.1 mm'lik tekrarlanabilirliğe sahip cobot’ların hassasiyeti ve hızı, iş süreçlerinin otomasyonu için en uygun seçim oluyor. Otomotiv cobot’u, sayısal kontrol süreçlerinin otomasyonu ile ilgili görevleri kapsıyor ve sürecin tam, güvenilir ve tanımlanmış standartlar altında ve tüm üretim hattına uygulanabilir olmasını sağlıyor.

Bize son dönemlerde otomotiv sektöründe çıktılarıyla yüksek rekabet avantajı sağlamış bir projenizi detaylandırır mısınız? 

Örnek vermek gerekirse, Group PSA'nın Fransa'daki, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Sochaux fabrikasında devreye alınan cıvatalama uygulamasından bahsedebiliriz. Cobot’un eksenlerinin ±360 derece dönüş kabiliyetiyle aracın altına oldukça esnek şekilde girebilmesi, hafif kompakt yapısıyla cobot’un hatta alan kaplamadan konumlandırılması, çalışanlarla iş birliği içinde çalışma konseptine kusursuz şekilde adapte olması ile klasik üretim algılarını değiştiren bir proje. Çok kısa sürede devreye alınması, kolay programlanması ve yüzde 100 izlenebilir üretim yapısıyla da fark yaratıyor. 

Group PSA, “Geleceğin Fabrikası” projesinin bir parçası olarak üretimi modernize etmeyi, üretim hattını kompakt hale getirmeyi ve araçların maliyetini düşürmeyi amaçlamıştı. Aynı zamanda, operatörler için çalışma koşullarını iyileştirmek, üretimde verimliliği artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak isteniyordu. Otomobillerin gövde montaj hatlarındaki cıvatalama uygulamalarında İki adet UR10 robot konumlandırılarak tüm hedeflere ulaşıldı. Robot, diğer montaj işlemlerinde aynı anda çalışan operatörleri rahatsız etmeden araçların iki tarafına cıvatalama uygulaması gerçekleştiriyor. 

Universal Robots kolaboratif robotlarının kullanılmasıyla maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra geliştirilmiş geometrik toleransı ve operatörler için daha iyi ergonomik çalışma koşulları sağlandı, ayrıca mükemmel verimlilik elde edildi. Klasik üretim yöntemlerinin değiştirildiği bu örnekte,  insanla beraber robotların nasıl uyumlu çalışabildiğinin en güzel örneklerinden biri. Bir yandan çalışma ergonomisine ve verimli üretime, diğer yandan da direkt olarak ürüne kakı sağlayan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.