“Hat Sonu Çözüm Uzmanı” kimliğinden 2023 yılı hedefleri çerçevesinde “Anahtar Teslimi Hat Projeleri Uzmanı” kimliğine geçiş yapan Optimak STU, bu kapsamda akaryakıt dağıtım sektörünün önde gelen firmalarından OPET’in Marmara Terminali’nde anahtar teslim bir proje gerçekleştirdi. 

Optimak STU Satış Müdürü Emin Cantürk, Opet AdBlue 5 Lt./10 Lt./18 Lt. tam otomatik dolum, kartezyen kolileme, robotik paletleme ve streç sarma olmak üzere komple bir hattın teslimatını gerçekleştirdikleri projelerini anlattı.

Marmara Depolama Terminali projeniz hangi ihtiyaca yönelik olarak hayata geçirildi? 

Günümüzde AdBlue* tüketimi ciddi bir artış sağladı. Bu artış beraberinde üretimi arttırdığı için OPET firması üretim tesisini tam otomatik hale getirerek, maliyetlerini azaltmak ve verimliliğini arttırmak adına diğer Koç Topluluğu şirketlerinde olduğu gibi AdBlue tarafında da bu yatırımı gerçekleştirdi. Bildiğiniz üzere firmamız, gerek 140 kişilik kadrosu gerek 60 mühendisi gerekse 12 bin metrekarelik kapalı alanı ile yerli anlamda anahtar teslim proje yapan Türkiye’nin en büyük firması konumunda bulunuyor. Bu projede de tercih, firmamızdan yana oldu.

 

Projenin aşamalarından bahsedebilir misiniz? Bu süreçte neler devreye aldınız? 

Proje kapsamında devreye alınan ve gerçekleştirilen işlemleri şu şekilde özetleyebiliriz:

5lt, 10lt ve 18lt Tam Otomatik Dolum Makinası
Boş bidon akümülasyon konveyöründen gelen bidonlar, otomatik bir şekilde 6 nozullu flowmetreli dolum makinasında dolum işlemi gerçekleştirildi.

Tam Otomatik Kapak Kapama Makinası
Dolumu gerçekleştirilen bidonlar, konveyör vasıtasıyla otomatik kapak kapama makinasında kapakları kapatılarak birincil ambalajlanma işlemleri tamamlandı.

Tam Otomatik Kolileme Makinası
Projede 5 litrelik bidonlar için ikincil ambalajlanma işlemi talep edildi. İkincil ambalajlanma işlemi ise otomatik koli açma makinası, kartezyen kolileme ünitesi ve koli kapama makinasından oluşmaktadır. Gelen 5 litrelik ürünler otomatik olarak kolilerin içerisine konuldu ve ikincil ambalajlanma süreci tamamlandı.

Tam Otomatik Paletleme Robotu
Artık 5 litrelik kolilerin ve 10lt ile 18lt bidonların paletlenme uygulamasına gelindi. Bu süreçte hattan gelen ürünler ABB robot yardımı ve tasarladığımız gripper marifeti ile OPET firmasının talep etmiş olduğu dizilimlere göre reçeteler oluşturuldu, talepleri doğrultusunda esnek olarak palete dizme uygulaması gerçekleştirildi. Ayrıca sistemde palet besleme ve ara karton seperatör uygulaması da otomatik sağlandı.

Tam Otomatik Streç Sarma Makinası
Paletleme uygulamasının akabinde konveyör sistemiyle otomatik olarak taşınan paletler, streç sarma makinasında otomatik sarım işleminin ardından palet sevkiyata hazır hale getirilmiş oldu.

Ayrıca OPET yetkilileri, hattı anlık olarak izleyebilmeleri adına, hatta hangi ürünün ne zaman çalıştığı, günlük/saatlik/anlık kapasitelerinin ne olduğu, sistemin hangi sebepten dolayı durduğu gibi Endüstri 4.0 olarak adlandırılan tüm bilgilere erişebilecekler. Hat, otomatik olarak raporlama yapabilecek uygunlukta dizayn edildi.

Proje kapsamında gerçekleştirdiğiniz iş birliğiyle ilgili bilgi verebilir misiniz? 

OPET yetkilileri ile proje başlangıcında yapmış olduğumuz tasarımı somutlaştırarak karşılıklı istişareler sonrası nihai hale getirdik. Üretim süreçlerinde ise, haftalık olarak kendilerine projelerinin ne durumda olduğu hakkında raporlamalar gerçekleştirdik. Böylece süreci uzaktan rahatlıkla takip edebildiler. Akabinde fabrikamızda yaptığımız F.A.T sonrası ön onay alınarak kendi fabrikalarına sistemi sadece kurmak kaldı. Süreci sorunsuz yürüten OPET ve firmamız yetkililerine ayrıca teşekkür ederiz.


*AdBlue nedir? 
Egzoz emisyonunda önemli bir yardımcı olan Adblue, dizel egzoz sıvısıdır. Bu madde aracılığıyla kimyasal ayrıştırma esnasında azotoksikler, su buharına ve azot gazına dönüştürülerek egzozdan dışarı salınır. Böylece, hava kirliliği minimuma indirgenmiş olur.

Proje ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayınız: 

https://optimak.com.tr/opet-adblue-dolum-kolileme-paletleme-ve-strecleme-hatti/