Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mekatronik Kulübü tarafından düzenlenen “360 derece Endüstri” etkinliği 15 Mayıs Çarşamba günü KOÜ Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Robotların iş dünyasına ve ülke ekonomilerine katkıları, liderlik, yöneticilik ve gelişen teknolojilerin ele alındığı etkinliğe Nachi Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kırmacı, KORDSA ve TEMSA’nın eski CEO’su Dinçel Çelik, ITelligence Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Barış Arslan konuşmacı olarak katıldı.

“DÜNYADAKİ DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK”

Nachi Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kırmacı konuşmasına, firmasının tasarladığı robotları tanıtarak başladı. 

Robotların insanın yapamadığı zor işleri yapması için ortaya çıktığını ifade eden Kırmacı, “Bu yıl dünyada 134 bin robot satıldı. Dünya ekonomisinin gelişimini yüzde 4 diye düşünürsek, yılda yüzde 14 olan robot gelişim sayısı dünyadaki dengeleri değiştirecek gibi gözüküyor.” dedi.

“ÜLKE İHRACATINI YÜKSELTİR”

Türkiye’de yıllık robot kullanım sayısının bin 400 civarı olduğunu söyleyen Kırmacı, Çin’de bu sayının 137 binlerde olduğunu dile getirdi. 

Türkiye’de robot kullanım sayısında sağlıklı bir büyüme olmadığını belirten Kırmacı, “Dikkatli incelerseniz Türkiye’de robotlaşmanın otomotiv sektöründe yoğunlaştığını göreceksiniz.” ifadelerini kullandı. 

Dünya ekonomisinde ilk 5’te yer alan ülkelerin robot kullanım oranında dünyanın yüzde 74’ünü kapsadığını dile getiren Kırmacı, “Robotlar işsizliği artırmaz. Aksine rekabet ortamı yaratır ve ülke ihracatını yükseltir.” dedi.