Çin’de hastanelerde Korona virüsüne (COVID-19) karşı gıda, temizlik ve rehberlik yapmak üzere işbaşına geçen robotlar, hem insanla teması en aza indirgiyor hem de çalışanların yükünü azaltıyor.

Çin’de 10’un üzerinde şehirde kullanılan ve üç gruba ayrılan robotlar, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek ve insanların temastan kaçınmalarına destek vermek üzere göreve başladı.

VİRÜSE KARŞI ÜÇ FARKLI ROBOT İŞBAŞINDA

Robotlardan ilki, hastalara yemek dağıtmak, boş tepsileri vb. taşınmasında kullanılan gıda robotları olarak geçiyor ve bu sayede insan temasını en aza indiren robotlar, hastane çalışanlarının iş yükünü hafifletiyor.

İkincisi temizlik robotları, hastanelerin genel temizliğinden sorumlu olarak A’dan Z’ye her yerin dezenfekte edilmesini ve böylece mikropların yayılmasını önlüyor.

Robotlardan üçüncü grup ise, rehber robotlar. Gelen ziyaretçileri gitmek istedikleri yerlere, hastanelerin farklı bölümlerine yönlendiren robotlar, iç mekanı haritalama özellikleri ile anlık konum takibi yaparak hastalara ve ziyaretçilere yol gösteriyor.

ÖNCÜ KONUMDALAR

Hastane ortamında robotların aracı görevi görmesinin tüm avantajlarını anlatmanın henüz erken olduğunu ifade eden robot tedarikçi firmaları, bulaşmanın tehlikelerini azaltmanın en etkili yollarından birinin başkalarıyla teması sınırlamak olduğunu ve robotların enfekte olmuş insanlara tıbbi malzeme ve gıda sağlama konusunda öncü olduğunu dile getirdi.

KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM NEDİR?

Çin’de başlayıp bütün dünyaya yayılan Korona virüs salgınında açıklanan güncel rakamlara göre, 98 binden fazla kişinin virüs salgınına yakalandığı, 55 bin 662 kişinin iyileştiği ve 3 bin 389 kişinin de hayatını kaybetti.

Çin’de toplam 80 bin 555 kişi enfekte olurken 53 bin 785 kişi taburcu edildi ve 3 bin 42 kişi ise hayatını kaybetti. 

Çin’in ardından ikinci sırada 3 bin 858 kişinin enfekte olduğu İtalya’da 148, 3 bin 513 kişinin yakalandığı İran’da 108, toplamda 6 bin 284 kişinin enfekte olduğu Güney Kore’de ise 40 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Koronavirüs Bilgileri Kaynak: Worldometer