İŞBİRLİĞİNDE NELER VAR?

İnsanlarla birlikte çalışan kolaboratif kol robotları alanında dünyanın önde gelen şirketi Omron, Techman Robot Inc., iki şirketin kolaboratif robotlar alanında stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını duyurdu. Bu ortaklık ile Omron, 2018 mali yılının ikinci yarısından başlayarak, Omron’un dünya genelindeki dağıtım ağı üzerinden, ortak marka logosu altında Techman TM serisi kolaboratif robotların küresel pazarlama ve satışını yapacak. Bunun dışında Techman ve Omron,  makinelerin ve insanların uyum içinde çalıştığı yenilikçi bir üretim ortamı gerçekleştirmek için Omron’un diğer fabrika otomasyon ürünlerine geliştirme konusunda işbirliği yapacak.

Dünyanın genelindeki fabrikalarda, müşteri taleplerini ve ürünlerin daha kısa yaşam döngülerini karşılamak, diğer taraftan da iş gücü eksikliği sorunlarıyla başa çıkabilmek için çok çeşitli ama düşük hacimli ürünler üretme zorluğu nedeniyle büyük engellerle karşılaşmaktadır. Mevcut üretici şirketler tarafından, hızlı değiştirme ve üretim hattı düzeni değişimleri konusunda esnekliği korumak zorunda kalmaları gerekmektedir. Kolaboratif robotlar, insanlar ile aynı ortamda uyumlu bir şekilde çalışabilmekte ve böylelikle  bir tür "esnek üretim" sağlama konusunda önemli bir rol oynamaktadır. 

Omron'un, klasik TM serisi kolaboratif robotlara ek olarak "mobil uyumlu" olan yeni modellerin satışına başlayacaktır. Bu modellerle, Omron LD mobil robotlarına kolayca entegre olabilecektir. İnsanlardan ve engellerden kaçınarak otonom bir biçimde hareket edebilen Omron'un mobil robotları, dünya genelinde malzeme işleme operasyonlarını otomatikleştirerek halihazırda insanlarla güvenli bir biçimde çalışmaktadır. Bunun dışında kolaboratif bir robot kolun monte edilebildiği bu ürünler, malzemeleri bir noktadan diğer bir noktaya taşımakla kalmayıp aynı zamanda bu konumların her birinde parçaları seçip tepsilere yerleştirme gibi görevleri yerine getirebilmek özeliğine sahip bulunmaktadır.

Omron Industrial Automation şirketi, Robotik İş Geliştirme Projeleri İcra Kurulu Yöneticisi ve Kıdemli Genel Müdürü Seigo Kinugawa, 2015 senesinde Adept Technology şirketini de bünyelerine katarak Omron olarak robot teknolojileri ve pazarını geliştrmeye kaynak sağladıklarını söyledi ve şunları ifade etti: "Yapılan bu  ortaklık ile, üretim ortamında robotlar ve insanlar arasındaki işbirliğini ilerletmeyi amaçlıyoruz. Mobil robot piyasasının yanı sıra kolaboratif robot pazarına girmemiz ile de, şirketin makine -insan  işbirliği yoluyla fabrikalara yenilikler getirmeyi amaçlayan 'innovative Automation!' girişimini hızlandırmış olacaktır."

Mr.Ho Shi-Chi ise Techman Robot Inc. Yönetim Kurulu Başkanı olarak bu konu hakkında şunları söyledi: "TM robotlar akıllı, güvenli ve kullanımı kolaydır. Kesinlikle insan yaşamını yeniliklerle iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu konuda da Omron ile kurduğumuz ortaklık, bu hedefe ulaşmamızda büyük bir adım atmamıza yardımcı olacaktır."

TM robotlar, bu yeni robot-insanişbirliği alanında aşağıdaki özellikleriyle öne çıkacak.

Akıllı: TM robotlar; nesne konumlandırma, örüntü tanıma ve barkod tanımlama için kullanılabilen dahili bir akıllı görsel denetim sistemine sahiptir.

Basit: Tamamen grafik, akış tabanlı kullanıcı arayüzü TMflow ile görsel denetim kullanan eksiksiz bir alma ve yerleştirme uygulaması sayesinde beş dakikada öğretilebilir.

Güvenli: TM robotlar, ISO/TS 15066 ile İSO  10218-1 kapsamında belirtilen robot-insan  işbirliği emniyet gerekliliklerine uygundur.

TM robotların iki serisi bulunmaktadır : TM5 (6 kilograma kadar taşıma kapasitesi) ve yeni TM12/TM14 (14 kilograma kadar taşıma kapasitesi). Tüm TM robotlar, 700mm ile 1300 mm menzil aralığına ve altı serbestlik derecesine sahiptir. Robotun tekrarlanabilirliği; TM5 serisi için ±0,05 mm, TM12/TM14 serisi için ise ±0,1 mm'dir.