Robotların giderek daha fazla üretim hatlarına girmesi ile robotlarla insanlar arasındaki etkileşimin hiç olmadığı kadar arttığını ve endüstriyel robot gibi son teknoloji üretim hat ve sistemlerinin, benzer şekilde makina emniyetinde de birçok yenilikçi teknolojiyi talep eder hale geldiğini aktaran Ahmet Yiğit Erdemirli 5. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi için önemli açıklamalarda bulundu. 

“Dijitalleşme ile birlikte artık makina emniyet ürünleri de sadece emniyet sağlama veya koruma değil, veri toplama ve veriyi değerlendirme de oldukça önemli. Sadece ‘Kapı Açık veya Kapı Kapalı’ bilgilerini aldığımız demode emniyet ürünleri artık çok fazla bir şey ifade etmiyor. Bunun yerine IO-Link özelliği barındıran üretim sistemlerinden teşhis, bakım gibi verileri alabileceğimiz ürünler çok daha fazla yaygınlaşmaya başlıyor” diyerek, “Tüm bunlara ek olarak haberleşme artık tüm emniyet sistemlerinde olmazsa olmaz. Profinet gibi saha bus sistemleri ile haberleşebilen ürünler sizlere aynı zamanda Endüstri 4.0 için de kapı aralıyor” şeklinde konuştu. 

Euchner’in geliştirdiği çözümler ile Endüstri 4.0 sürecinde yerini aldığını aktaran Erdemirli, “Bu konuda çözümlerimizi sunacağız. Tartışmasız piyasanın lider ürünü çok fonksiyonlu emniyet modülü Euchner MGB serisinin Profinet, Profisafe ve Ethernet modellerinde riskli uygulamalarda sahadaki bilgileri merkezi kontrol ünitesine iletmektedir. Endüstri 4.0 için rakipsiz Euchner EKS Ethernet Elektronik kart Sistemi birçok haberleşme seçeneğiyle birlikte oldukça başarılı bir üründür. Bu sistemle bir makineye kimlerin müdahale ettiği, hangi değişiklerin kim tarafından ne zaman yapıldığı gibi önemli bilgileri sahadan merkezi kontrol ünitesine iletir. Bu bilgiler gerektiğinde tekrar kullanılabilir. Euchner EKS ile sahadan merkezi kontrol ünitesine gönderilen bu bilgiler çok çeşitlidir. Örneğin bir makinede ne zaman, kim tarafından ve ne kadar süre ile bakım yapıldığı gibi önemli bilgiler merkezi kontrol ünitesine iletilebilir ve ileri bir tarihte tekrar bu bilgilere ulaşılabilir. Farklı bir örnek vermek gerekirse bu sistemle bir çalışma alanında çalışana göre ergonomik şartları bu sistemle hızlı bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Euchner EKS ile sistemlerde parametre değişimi konusunda da hem emniyetli bir yapılması gerekenleri belirlemiş durumda ve ürünlerimiz bu standardın gereklilikleri konusunda çözümler sunuyor” dedi. 

“Yetmiş yılı aşkın süredir Euchner bünyesinde anahtarlama elemanları konusunda Ar-Ge ve üretim yapılıyor” diyen Erdemirli, “Bu ürünler özellikle mekanik ve elektromekanik mühendisliği alanında kullanılıyor. Emniyet ürünlerimiz makinalardaki hareketli koruyucu kapak ve kapıların pozisyonlarının algılanmasını elektromekanik ve elektronik olarak hassas ve doğru bir şekilde yapıyor” dedi. 

Dünya çapında lider ve etkili bir konuma sahip olan Euchner’in çok fonksiyonlu emniyet modülü MGB ürün gamına MGBS ve MGB2 adıyla yenilerini eklediklerini vurgulayan Erdemirli, “Bunlar, MGB Detaylı tasarım, yeni ve genişletilmiş işlevlerin yanı sıra modüler bir düzenleme - yeni MGB2 Modüler basit bir emniyet cihazından daha fazlasıdır. Modüler tasarım sayesinde, MGB2 Modüler korunan kapının özel uygulama gereksinimlerine esnek bir şekilde uyum sağlayabilir. İki alt modül yardımı ile, kilitleme modülüne 6 farklı kontrol entegre edilebilir. MBM profinet modülü kullanarak, çok sayıda MGB2 Modüler sistemin bağlantısı da çok esnek bir çözüm oluşturmak mümkündür” dedi.