Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Başkanı Milton Guerry, robotik sektöründe geçen 2021 yılını değerlendirdiği ve 2022 yılı çalışmalarını, öne çıkan başlıkları aktardığı bir yazı kaleme aldı.

“ESKİ NORMALİ ÖZLEDİK”

İnişler ve çıkışlarla dolu bir yılın geride kaldığını ifade eden Guerry, 2021’in başında dünya genelinde “normale dönüş” konusunda umutlar olduğunu, ancak yeni varyantla birlikte özellikle yılın son haftalarında Avrupa’nın pandemi ile mücadele için yeni karantinalara ve kısıtlayıcı önlemlere doğru hızla ilerlediğini belirtti. 

Çin’in seyahat özgürlüğünden ve enfeksiyonları düşük tutmaya yönelik diğer kısıtlayıcı önlemlerden ödün vererek durumu kontrol altına almış gibi göründüğünü kaydeden Guerry, “2021 ‘yeni normal’ ifadesini getirdi ama biz özgürce seyahat edebilmeyi ve yüz yüze görüşebilmeyi dolayısıyla ‘eski normal’i özledik.” ifadelerini kullandı.

“2021 ÇİFT HANELİ BÜYÜME İLE DAHA İYİMSER”

Robot pazarını değerlendiren ve pazarda cesaret verici işaretlerin olduğunu dile getiren IFR Başkanı Guerry, robot satışlarının arttığını, dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda rekor düzeyde 3 milyon endüstriyel robotun çalıştığını kaydetti. 

Guerry, küresel salgına rağmen robot satışlarının 2020'de +%0,5 oranında bir miktar arttığını ve Çin’in Amerika ve Avrupa'nın önünde toparlanmaya öncülük ettiğini ifade etti. Genel olarak 2020’nin robotik endüstrisi için kaydedilen en başarılı üçüncü yıl olduğunu vurgulayan Guerry, 2021 için ise görünümün öngörülen çift haneli büyüme ile daha da iyimser olduğunu söyledi.

“TOPLAM SAHİP OLMA MALİYETİNİ AZALTACAK”

Çeşitli pazar trendlerinin büyüme görünümünü desteklediğini işaret eden Milton Guerry, tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesinin ve bölgeselleştirilmesinin, üretimi müşteriye yaklaştıracağını ve böylece onları daha dayanıklı hale getireceğini vurguladı. Pazara girişin önünde daha düşük engeller olan “RaaS (Robot as a Service – 'hizmet olarak robot' modeli)”, “kullandıkça öde” gibi yeni iş modellerinin öneminden bahseden Guerry, “Artan düşük maliyetli robot arzı, robot kullanımının yeni pazarlara açılmasını sağlayarak toplam sahip olma maliyetini (TCO) daha da azaltacaktır.” dedi.

Geleneksel seri üretim yöntemlerinden farklı olan “Batch size 1” üretimin, seri üretimin birim maliyetlerinde özelleştirilmiş ürün varyasyonlarına izin verdiğini kaydeden Guerry, “Bu trendler, gelişmiş robotik sistemler için itici bir güç olacak ve siparişten teslimata kadar tamamen dijitalleştirilmiş üretim için önemli bir platform sağlayacaktır. Robotlar için durum hiç bu kadar güçlü olmamıştı.” değerlendirmesinde bulundu.  

COP26 VE KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİ

2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP26’ya da değinen Guerry, üretimde sürdürülebilirliğin artık olmazsa olmaz olduğunu, bunun robotiğin çok sayıda etkiye sahip olduğu yatırım kararlarını giderek daha fazla etkileyeceğini söyledi.

Guerry, bu kapsamda öne çıkan üç önemli etkiyi şöyle açıkladı:

BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET BEYAZ ET SEKTÖRÜNE ROBOT ENTEGRE EDEN İLK ŞİRKET

“İlk olarak, robotlar, örneğin güneş panelleri ve elektrikli araçlar için bataryalar gibi yeşil teknolojinin düşük maliyetli üretimi için çok önemlidir. İkincisi, robotik üretim, girdi-çıktı oranlarını iyileştirerek karbon ayak izini azaltarak red olan üretimin payını azaltır. Üçüncüsü, robot üreticileri, enerji verimli üniteler ve kol sonu araçları tasarlayarak üretim sistemlerinin genel enerji tüketimini daha da azaltmada çok önemli bir rol oynamaktadır.

IFR Başkanı Milton Guerry yazısını, “Biraz şansla, 2022, üç büyük uluslararası robotik etkinliğinin de ilk altı ay içinde gerçekleşmesiyle tekrar yüz yüze buluşacağımız yıl olacak. Sektörümüzün canlı tartışmalar, Yönetici Yuvarlak Masa Toplantıları ve fiziksel IFR toplantıları için tekrar bir araya gelmesini dört gözle bekliyoruz.” diyerek ve tüm paydaşların yeni yılını kutlayarak sonlandırdı.