iF DESIGN AWARD'da 2021 yılında başvuruda bulunan katılımcıların ürün ve konsept projeleri arasında bilhassa kişisel kullanıma yönelik robotlar, geçmiş yılların istatistiklerine göre dikkat çekici yükselişte başvuru yaptığı raporlandı. 

Tasarım ödülleri ile başarıları onaylanan tasarımlarda güvenlik köpeğinden elektrikli süpürgeye ve giyilebilir teknolojilere kadar farklı ülkelerden inovatif robotik tasarımlar var.

ÖDÜL KAZANAN TASARIMLARDAN ÖRNEKLER

Yarışmada tasarım ödülünü kazanan tasarımlardan bazıları şu şekilde:


 
Koda | Üretici: Delu Dynamics Technology Co., Ltd., Chengdu, Çin
KODA, yapay zeka makina öğrenimine dayalı bir robot köpek. Dört adet üç boyutlu kameraya ve köpek hareket özellikleri veren on dört motora sahip. KODA, gelişmiş AI makina öğrenimi yeteneği sayesinde koşabiliyor, merdiven çıkabiliyor ve her çevresel koşula yanıt verebiliyor ve bunlar ile eğitelebiliyor. KODA, bir blok zinciri ağı aracılığıyla verileri paylaşarak ve optimize ederek zamanla daha akıllı hale gelecek şekilde tasarlandı. KODA'nın AI beyni, ister üzgün, ister mutlu veya heyecanlı olsun, sesli komutlara ve duygusal duruma yanıt veriyor. Tasarım açısından, dost canlısı bir Labrador ve Doberman cinslerinden ilham alarak iyi bir denge kuruyor.

 AI Çamaşır Robotu | Üretici: Shenzen Yimu Technology Co., Ltd., Shenzen, Çin
Al kontrolüne dayalı akıllı bir çamaşır makinasıdır. Söz konusu tasarımda sensörler, uygun yıkama programını hesaplamak ve deterjanı kumaşa ve kirlilik derecesine göre dağıtmak için verileri kontrol merkezine senkronize ediyor. Akıllı çamaşır robotu; leke tanıma, kumaş tanıma ve sıvı analizi sensörleriyle donatıldı.

BOCCO emo | Üretici: Yukai Engineering Inc., Shinjuku, Tokyo, Japonya
BOCCO emo, aileler içinde daha etkin iletişim kurulmasını sağlayan bir robot olarak dikkati çekiyor. Kullanıcı belirlenen uygulama aracılığıyla bir mesaj gönderdiğinde, BOCCO emo mesajı evdeki aile üyelerine yüksek sesle okuyarak, bilgilendiriyor. Kullanıcılar ayrıca sadece robotu kullanarak mesaj kaydedebiliyor ve gönderebiliyor. BOCCO emo ses tanıma işlevine sahip ve eller serbest olarak çalıştırılabiliyor. Yerleşik sensörleri, çevre koşullarını doğru bir şekilde kavramasına ve buna göre yanıt vermesine imkan veriyor. BOCCO emo, çok çeşitli duyguları gösterme ve hava durumu, zamanlama ve afet önleme bildirimleri gönderme yeteneğiyle güvenilir bir aile üyesi olarak hareket ediyor.

DEEBOT N9+ | Üretici: ECOVACS ROBOTICS Co., Ltd., Suzhou, Çin
N9+, aynı zamanda süpüren ve paspaslayan ıslak ve kuru bir elektrikli süpürge olan akıllı, kendi kendini temizleyen bir robot. Daha derin bir temizlik için iki ters dönen fırçasına ve paspasın her zaman ıslak olmasını sağlamak için otomatik olarak su dolduran ve temizleme verimliliğini artıran yerleşik bir tankı bulunuyor. N9+ baz istasyonu, yüksek hızlı dönen paspas tepsisiyle paspası kendi kendine temizleyerek, el değmeden bir deneyim yaratıyor. Ekli hava kurutucu, paspası otomatik olarak kurutuyor, bu da bakteri ve kokuların yayılmasını engellemeye destek veriyor. Kullanıcılar, temizlenecek alan, temizleme sıklığı, emiş gücü ve su hacmi gibi uygulamadaki ayarları kişiselleştirebiliyor.

Fit Bot | Üretici: Samsung Electronics Co., Ltd., Kurumsal Tasarım Merkezi, Seul, Güney Kore
Fit Bot aktif yaşlılar için giyilebilir bir robot olarak öne çıkıyor. Fit Bot'un üstün tasarımı direnç ve destek yoluyla kullanıcılar için hafif kas eğitimine yardımcı olurken yaralanma riskini azaltıyor. Bu giyilebilir robot, yorucu egzersiz ekipmanı ve makinaları yaşlılar için uygun olmadığından, genel nüfus için geleneksel egzersiz yöntemlerinin dezavantajını bertaraf etmek amacıyla tasarlandı. Ürün, iç ve dış mekanlarda günlük yaşamlarında yaşlıların sağlığını iyileştirmeyi ve günlük aktivitelerinde harekete destek vermeyi hedefliyor.


 
BOBOT WIN3030 | Üretici: Bobot Robotics Inc., Shenzhen, Çin
BOBOT WIN 3030 robotik pencere temizleyicisi, ağır ve büyük olabilen geleneksel pencere temizleyicilerinin eksikliklerini gideriyor. Mobil uygulama ve uzaktan kumanda sezgiseldir ve kullanıcıların deneyimini geliştiriyor. Üç temizleme modu, bir kenar algılama modu ve ekstra uzun bir güç kablosu, çeşitli pencere boyutlarını ve şekillerini temizliyor. Güçlü emiş ve ip, güvenlik için pencereye bağlı kalmasını sağlıyor. 

BDR El Tipi Yıkayıcı XDJ X100 | Üretici: Bright Dream Robotics, Foshan, Çin
XDJ X100, mikro su sirkülasyon sistemi ile donatılmış, elde taşınabilir bir zemin yıkayıcıdır. Atık suyun yüzde 60'ı arıtıldıktan sonra temiz su tankına geri dönüşüm sağlıyor. Su tüketimi, benzer ürünlerin sadece dörtte biri kadardır ve temizleme verimliliği iki kattan fazladır. XDJ X100, fırça için kendi kendini temizleme moduna sahiptir ve ovma fırçasına takılı saç/yapışkan gibi yabancı nesneleri etkin bir şekilde çıkarabilen bir temizleme aracıyla donatıldı.

 MIND KIT | Üretici: Vincross Inc., Pekin, Çin
MIND KIT, son derece entegre, kullanımı kolay programlanabilir bir robotik kitidir. Robotlarınızı oluşturmak için size tüm donanım ve yazılımları sağlar: çoklu sensörler, esnek hareket kontrolleri, güçlü işlemciler, yerleşik piller ve yeni yükseltilmiş robotik işletim sistemi MIND OS 2.0 ile tak-çalıştır modüler tasarıma sahip.

Springa'dan Goliath | Üretici: Springa SRL, Milano, İtalya
Goliath CNC, büyük projeleri her yerde yürütmek için ilk taşınabilir ve otonom robotik araçtır. Bir masaüstü aletinden daha küçük olmasını sağlayan, çerçevesiz bir CNC makinesidir ve küçükten çok büyüğe konstrüksiyonları gerçekleştirmek için tasarlandı. Goliath CNC, sahada veya saha dışında doğrudan iş parçasının üzerine yerleştirilmiştir. Makinanın konumunu iş parçası üzerinde üçgenleyen bir sensör sistemi ile donatıldı. Kullanıcı çizimi Goliath CNC'ye yükler ve bir bilgisayarda işin ilerlemesini denetliyor. Makina, ahşap, plastik levhalar ve ince alüminyum katmanları dahil birçok malzemeyi kesebiliyor.

BAŞVURU İÇİN SON TARİH 15 EKİM

iF DESIGN AWARD, Almanya’nın Hannover kentindeki dünyanın en eski bağımsız tasarım kurumu iF International Forum Design GmbH tarafından her yıl düzenleniyor.

Ödüllerin yeni başvuru dönemi ise 15 Ekim 2021 tarihinde sona erecek.