İlaç, gıda, dolum kapatma ve etiketleme makinaları üreten, Hitit Kozmetik Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kırış, ST Endüstri Medya’ya, rekabet gücünü arttırmak için robotlu sistemlerden yararlanacaklarını anlattı.

2018 yılında, 20 makine üreten Hitit Makina, üretiminin yüzde 70’ini ihraç ediyor. 1,5 milyon avroluk ihracatını, Cezayir, Ürdün, Bulgaristan, Irak ve Suudi Arabistan’a gerçekleştiren Hitit Makina Genel Müdür Yardımcısı Kırış, kurumun, faaliyetleri ve gelecek planlarını değerlendirdi.

1987’de firmanın kozmetik sektöründe kullanılan aerosol ve likit dolum makinalarını Türkiye'de üreten ilk ve tek firma, olduğunu kaydeden, Kırış, 650'nin üzerindeki makinayı Türkiye ve yurt dışına sattıklarını anlattı. 
MAKİNALARIN KONTROLÜ, İNTERNETTEN

Kırış, otomatik parfüm dolum kapatma makinalarının, elle beslenen boş ambalajda, 4 nozüllü dolum yaptığını belirtiyor. Dolumdan sonra, bant üzerinde otomatik valfe besletildiğini anlattı.

Tam otomatik, insan eli değmeden üretimin yapıldığını vurgulayan Kırış, üretilen makinaların, dünyanın her hangi bir noktasından, internet üzerinden kontrol edilebildiğini söyledi.

Cezayir’e verdikleri makinadaki sorunu, yine internet üzerinden çözdüklerini belirten Kırış, 2019’a da iddialı hazırlandıklarını kaydetti.

ROBOTLU SİSTEMLER TASARLADIK
2019’da, Ar-Ge bölümünün, robotlu sistemler tasarladığını söyleyen Kırış, bütçenin yüzde 20’sini Ar-Ge’ye ayırdıklarını açıkladı. Kırış, 2019’da, daha hızlı, daha kaliteli ve kapasiteyi arttıran makinalar üreteceklerini belirtti.