CEM KARATAY - Yaskawa HC10DT IP67 kolaboratif robotuyla birlikte sunduğu hızlı kurulum ve kolay kullanım imkanı veren yeni kolaboratif kaynak sistemi Weld4Me ile müşterilerinin gazaltı kaynak proseslerine ivme kazandırıyor.

Kolaboratif kaynak robotunun birçok fabrikaya gireceğine inandıklarını belirten Yaskawa Türkiye Robotik Bölüm Müdürü Hakan Eskiyazıcı, “Yeni ürünümüz, çeşitliliğin çok, adetlerin yüksek ve nispeten basit gazaltı kaynak uygulamaları için uygun” diyor.

Yaskawa Türkiye olarak, Covid-19’un etkisini Türkiye’de göstermesiyle birlikte ne gibi aksiyonlar aldınız? 

Pandemi sürecinde her ne kadar yüz yüze görüşmek önemli olsa da müşterilerle, partnerlerle yakın iletişimde olmak gerekse de bir süre bunu yapamadık. Bazı ekip arkadaşlarımız evden çalışmaya başladı. Evden çalışmaya yine kısmen devam ediyoruz. Ben de haftada bir ya da iki gün evden çalışıyorum. Bu süre boyunca müşterilerimizle ilişkimizi sıcak tutmak için webinarlar düzenledik. Örneğin sahada olup da çok fazla bilgisayar başına oturamayan birçok insan simülasyon programlarıyla vakit geçirebilsin diye simülasyon offline programımız Motosim’i anlattığımız bir webinar gerçekleştirdik, çok da verimli oldu. Firma bazında da online eğitimlerimize devam ettik, halen devam ediyoruz. Halihazırda bazı eğitimlerimizi Microsoft Teams üzerinden yapıyoruz.

Siz sahaya da gittiniz. Hiç durmadınız sanıyorum…

Biz sokağa çıkma yasağında bile özel izinle otomotiv sektöründe ihracat yapan müşterilerimize hizmet sunduk. Tabii ki onlarda durunca biz de durduk ama hiçbir zaman tam olarak kapanmadık. Mesela büyük bir Japon otomotiv üreticisi müşterimiz bizden destek istediği zaman mutlaka desteğimizi verdik. Elimizden geldiği kadar akıl ve bilimin gösterdiği önlemleri alarak, bazen çift maske takarak, siperlik ve gözlükle mesafeye dikkat ederek yaptık. Şu ana kadar da çok şükür hiçbir arkadaşımız hasta olmadı. Umarım sıkı önlemlerle birlike gelecekte de buna devam edebiliriz. 

Yaskawa’da cobot ürün yelpazesi genişlemeye devam ediyor. Cobot ürün gamınızla ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Endüstriyel robot dünyasında kolaboratif robotlar/cobotlar yeni bir segment oluşturdular. Hem daha önce yapılmayan birtakım işler cobotlarla yapılmaya başlandı hem de bir miktar olsa da endüstriyel robotların pazarını da aldılar. Bu şekilde kendi segmentini oluşturarak veya yeni uygulamalar geliştirerek devam edeceğini düşünüyorum. Halihazırda Yaskawa’nın kolaboratif ürün ailesinde iki tip ana ürünü var. Biri 10 kg’lık HC10DT modeli, diğeri de belki de kendi segmentinde şu anda tek olan 20 kg taşıyan HC20DT. Her ikisi de şu anda Türkiye pazarında satışa sunuldu, müşterilerimize sunumlarına da başladık. Özel dizaynıyla, yapısıyla sektördeki diğer firmalara çok benzeri olmayan bir ürün. Her iki modelde de EN 60529-IP67 standardına uygun olarak, suya ve toza karşı korumalı. Her iki robotun güzel tarafı standart kontrol ünitesiyle çalışması. Yani müşterimiz bunları standart Yaskawa kontrol ünitesiyle alabiliyor. Böylece yedek parça ve diğer konularda da avantaj sağlıyor. Müşterilerimiz standart el kumandası pendant da kullanabilirler ya da daha kolay kullanım için tasarlanmış tamamen tablet tarzı el paneliyle (SmartPendant) de kullanabilirler.

Bir de çok yeni bir ürününüz var. Kolaboratif kaynak için kullanılan Weld4me sisteminizin özellikleri nelerdir?

Evet, Weld4Me kolaboratif bir kaynak sistemi. Bir şekilde kolaboratif kaynak robotunun hemen her fabrikaya gireceğini düşünüyoruz. Gençlerin gazaltı kaynak konusunda çok hevesli olmadığını özellikle yoğun gazaltı kaynak yapan firmaları bilirler. Hem yüksek sıcaklık hem ısı ve duman insanı gerçekten zorlar, oldukça zor bir prosestir gazaltı kaynak. Bu nedenle de gazaltı kaynak konusunda kolaboratif robotun önemli bir yer edineceğine inanıyoruz. Robotumuzu uygun bir stand ile birlikte vereceğiz, fakat müşterimiz kendi standını da yapabilir. Bu cobotlu kaynak sistemimizde, robotun fabrika içerisinde bir yerden bir yere kolayla taşınabilmesini ve hızlı bir şekilde öğretme yaparak kolay menüsüyle diyelim ki, 20 tane parça kaynatmak istiyorsunuz ama fikstür yapmak veya klasik robot istasyonu kurmak istemiyorsunuz. Çünkü belki bir daha aynı parçaları hiç kaynatmayacaksınız. Yani çeşitlilik çok, adetler düşük ve bazı ürünlerinizi belki yılda bir kez kaynatacaksınız. Bu tür durumlar için uygun olabileceğini düşünüyoruz. Bu sayede kaynaktan iyi anlayan bir kişi, 3-4 ya da daha fazla robotu hızlı bir şekilde programlayıp onlar çalışırken başka işlere odaklanabilecek. Şu anda sistemde kolay kurulumu, taşınması, hızlı menüleriyle kolaylıkla programlayabileceğiniz, kaynak noktasını tanıtabileceğiniz, 1,2 m. erişime sahip HC10DT cobotumuzu sunuyoruz. Dizaynı tamamen parmak sıkışmasını ya da başka şeyleri önlemek için tasarlanmış, üzerinde hızlı butonları var. Pendanta dokunmadan, hızlı butonlarla nokta öğretebileceksiniz ki bu da oldukça önemli. Bu sayede birçok firmanın ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz. Kullanıcılar, kolaboratif kaynak robotumuza pek çok farklı model gazaltı kaynak makinasını takabilirler. Ayrıca bu robotta kaynak takibi ve touch sense dediğimiz opsiyonları da ücretsiz bir şekilde sunuyoruz. Kalın saclarda bunları da kullanım için veriyoruz. Önümüzdeki günlerde robotumuzun canlı sunumunu da yapmaya başlayacağız. 

Yaskawa Türkiye Robotik Bölüm Müdürü Hakan Eskiyazıcı ile gerçekleştirdiğimiz röportajın devamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.stendustri.com.tr/robot-yatirimlari/eskiyazici-kaynak-bir-sistem-isidir-h108510.html