Yaskawa Türkiye Robotik Bölüm Müdürü Hakan Eskiyazıcı, kaynağın bir sistem işi olduğunu vurgulayarak, "Eğer yalnız robot üreticisi olup, bir ürünün bakımını yaparak onun birkaç fonksiyonunu anlatmaya çalışsaydık, bazı müşterilerimizi hiçbir zaman kazanamazdık. Biz ötesine geçmeye çalışıyoruz. Kaynak bir sistem işidir, bizim işimiz de bu sistemi anlatmak ve uygulamaktır." diyor.

Eskiyazıcı ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızın devamını sunuyoruz.

Weld4Me, her türlü kaynak prosesine uygun mudur?

Robotun erişiminden kaynaklı birtakım sınırlar var. Güvenlik nedeniyle pozisyoner eklenebilmesi mümkün değil. Burada amacımız, bazı gazaltı kaynak proseslerini kolaboratif robota taşımak. Güvenliği her zaman en üst seviyede tutuyoruz. Kolaboratif robot kullanacağımız zamanda mutlaka firmaların güvenlik konusunda belli bir analiz yapmaları; mutlaka uygulamalarını da analiz etmek gerekiyor. Bu konuda da firmalar kendi bilgilerini kullanabilirler, güvenlik konusunda uzman kuruluşlar var ki biz de bazılarıyla yakından çalışıyoruz. Bizim de tavsiyelerimiz olacak. Standart robotlar, yüksek adetli, pozisyoner gerektiren, bir üründen senede 100 ila 300 bin adetlerde üretildiği uygulamalar için uygun. Ayrıca şayet robotu ters asmanız, metrelerce kaynak atmanız gerekiyorsa, yine standart robot kullanmak doğru olur. Weld4Me için bunun dışındaki gazaltı kaynak operasyonlarına bakmak daha doğru olacaktır. 

Robotlu kaynak prosesi denince ilk akla gelen firmalar arasında yer alıyorsunuz. Bu kapsamda siz kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Yaskawa Türkiye olarak kendimizi geliştirmeye çalıştığımız en önemli niteliklerden biri de kaynak prosesini anlamak, iyi bilmek ve ürünlerimizi en iyi şekilde kullanabilmeleri için müşterilerimize destek vermek. Bu doğrultuda bünyemize kaynak mühendisi bir arkadaşımız da katıldı. Biz gazaltı, punta ve lazer kaynak ile genel olarak birleştirme prosesleri için robotları en iyi nasıl kullanabileceklerini müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Çünkü gazaltı kaynak, yoğun olarak otomotiv yan sanayinde kullanılıyor. Otomotivdeki birçok parça gazaltı kaynak prosesiyle üretiliyor. Bizim bu proseslerde robotlarımızın yanında pozisyonerlerimiz, yazılımlarımız hatta kendi kaynak makinamız çalışıyor. Hedefimiz sadece müşterilerimize ürün sunmak değil, onların bir parçayı kaynatmak istedikleri zaman robotlu sistemi en efektif nasıl kullanabileceklerini, bir pozisyonerde robotları nereye yerleştirmek en uygundur gibi konuları da anlatmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda simülasyonlar gerçekleştiriyoruz, testler yapıyoruz. Dolayısıyla sadece bir robotu ya da pozisyoneri vermek yeterli olmuyor. Zaten Yaskawa’nın bu konuda dünya çapında engin bir bilgi birikimi ve deneyimi var. Avrupa’da, Japonya’da, ABD’de de kaynatmak istediğiniz herhangi bir ürünle ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyoruz. 

Müşterilerinizin içerisinde son kullanıcıların yanı sıra entegratörler de var…

Evet, iyi bir noktaya değindiniz. Biz Türkiye’de aslında entegratörlerimizle ağırlıklı olarak proje yapıyoruz. Onlara robot veriyoruz ancak son zamanlarda bazı son kullanıcılar da kendi içlerinde entegrasyon ekipleri oluşturdular. Onlar da bizden robot, pozisyoner vb. alıyorlar ve kendi robot entegrasyonunu yapıyorlar. Avrupa’da da bunun örnekleri var. Herkesin, her firmanın kendine en uygun çözümü yaratma talebi var. Maliyet açısından, teknik açıdan vb. biz de bunu en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz ve mühendislik ekibimiz de çok iyi sonuçlar çıkarıyor. Eğer yalnız robot üreticisi olup, bir ürünün bakımını yaparak onun birkaç fonksiyonunu anlatmaya çalışsaydık, bazı müşterilerimizi hiçbir zaman kazanamazdık. Biz ötesine geçmeye çalışıyoruz. Kaynak bir sistem işidir, bizim işimiz de bu sistemi anlatmak ve uygulamaktır.

Yaskawa Türkiye Robotik Bölüm Müdürü Hakan Eskiyazıcı ile gerçekleştirdiğimiz röportajın ilk bölümüne linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.stendustri.com.tr/robot-yatirimlari/gazalti-kaynak-prosesinizi-kolaylastiracak-h108342.html