Robotlar endüstrinin yanı sıra Türkiye’de hizmet sektöründe de giderek yaygınlaşmaya başlıyor. İstanbul Havaalanı’nda kullanılan danışman robotların ardından garson robotlar da bir restoranda hizmet vermeye başladı. 

İstanbul Ataköy’deki bir restoranda hizmet veren Robi ismi verilen 3 garson robot, müşterilerin siparişlerini servis ediyor. 

Yemek servisleri şimdilik robot insan iş birliğiyle yapılıyor. Robotlar yemekleri masaya getirdikten sonra siparişleri çalışanlar masaya servis ediyor.

Siparişten servise tüm hizmetlerin otomatik olduğu restoranda, müşteriler önlerindeki dokunmatik ekrandaki dijital menüden siparişlerini veriyor.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Dünyada daha önce farklı ülkelerde benzerleri kullanılan robotlara Türkçe yazılım yüklendi. Masaları dolaşan ve servis yapan garson robotlar, müşterilerin de ilgi odağı oldu.

Garson robotların özellikle çocukların çok dikkatini çektiğini belirten restoranın işletmecisi Mücahit Kuşman, sırf robotu görmek ve fotoğraf çektirmek için yemek yemeye gelenlerin olduğunu söyledi.

Türkiye’de ilk kez böyle bir örneğin uygulandığının altını çizen Kuşman, “Boyları 1.55 cm olan 3 tane robotumuz ve 17 adet dokunmatik masamız var. Müşterimiz masasına oturduktan sonra dokunmatik menüden yemeğini seçiyor. Şeflerimiz yemekleri hazırladıktan sonra tepsileri robotların üzerine bırakıyor ve robotlar işaretli olan masaya gidip yemeği servis ediyor. Kimi zamanda robotlar yemekleri götürdüğünde müşteri robotun üzerinden yemeği kendisi alabiliyor.” dedi.