CEM KARATAY  -  Geçtiğimiz aylarda Avrupa’daki ikinci tamir merkezini Lüksemburg’un ardından 250 bin avro yatırımla Türkiye’de açan Fanuc, tamir merkezinde ilk etapta FANUC Alpha, Alpha-i, Beta-i servo motor ve sürücüleriyle birlikte robot el kumandalarının tamir edilmesini hedefliyor.

Avrupa Merkez Tamir Merkezi ile birebir aynı konseptte oluşturulan Tamir Merkezinde Fanuc kalitesinde 1 yıl garantili tamir hizmeti sunduklarını belirten Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, sorularımızı yanıtladı.

Fanuc, Avrupa’daki 2. Tamir Merkezi’ni neden Türkiye’de açtı? Bu yatırımda Türkiye’yi tercih etmesinin nedeni nedir? 

Fanuc Global, Avrupa pazarındaki uzun vadeli yatırımları için önemli adımlar atmış durumda. Türkiye bu yatırımlar açısından potansiyeli oldukça yüksek bölge olarak görülüyor. Fanuc, son dönemde kullanıcılarımızdan gelen uygun ve kaliteli çözüm taleplerine cevap verebilmek adına Lüksemburg’tan sonra Avrupa’da ikinci Tamir Merkezi’ni 2020 yılı içerisinde Türkiye’de açtı. Pazarın dinamiklerine rağmen, Japonların Türkiye’ye bakış açısı çok pozitif ve ülkemizde de uzun soluklu bir strateji geliştirme arzusundalar. Bu yatırım ile Fanuc açısından Türkiye’nin stratejik öneminin çok net vurgulandığını söyleyebiliriz. Fanuc Türkiye Tamir Merkezi, 250 bin avro yatırım bütçesiyle yaklaşık 500 metrekare alanda Avrupa Merkez Tamir Merkezi ile birebir konseptte oluşturuldu. Tamir Merkezi’nde Fanuc kalitesinde 1 yıl garantili olacak şekilde sunulan tamir hizmeti, özellikle hızlı ve kaliteli hizmet isteyen bütün kullanıcılarımıza hitap ediyor. 

Fanuc Türkiye Tamir Merkezi hangi amaca yönelik kuruldu, temel hedefiniz nedir? 

Fanuc Türkiye olarak, müşterilerimize sunduğumuz satış sonrası hizmetlere (Servis, Bakım, Eğitim, Retrofit) tamir hizmetini de ekleyerek Fanuc kullanıcılarının ihtiyaçlarını 360 derece kapsayan bir konsept ile çözme arzusundayız. Yanı sıra zaman ve maliyet kayıpları yaşatan, anti-profesyonel çözümlerin yerine, Fanuc kalitesinde oldukça profesyonel, hızlı ve ekonomik tamir hizmetini koyarak üretim kayıplarını minimize etmeyi hedefliyoruz. Fanuc tarafından üretilen orijinal yedek parçalar, sarf malzemeler ve üretilen test ekipmanlarıyla yapılacak tamirlerde 1 yıl garanti ile kullanıcılarımızın müşteri memnuniyetini optimize etmeyi amaçlıyoruz. Özellikle motor tamirlerinde gerçekleştirilecek işlemlerde ürünün tamirinden ziyade yenilenmesi konsepti sunuluyor; yeni kutusunda, tertemiz ve yeni bir motor ile yan yana konduğunda ayırt edilemeyecek şekilde bir yenileme söz konusu. Böylece motor tamiri yerine motor yenileme standardını Türkiye’ye getirmiş olduk. Tamir sonrası teknik analizleri de raporluyoruz. Böylelikle ürünlerin tamir öncesi ve sonrası bütün datalarını Tamir Merkezi’nin arşivinde yedekleyerek istenildiği anda kullanıcımıza sunabiliyoruz. Fanuc kullanıcılarımızın ihtiyacı olan tamir hizmetlerinin yanında ürünlerinde oluşabilecek arızaların kök nedenlerinin de tamir öncesi analizlerde araştırılıp raporlarla sunulması da sağlanıyor. 

Merkezde farklı ekipmanların tamirini de gerçekleştirecek misiniz? 

Fanuc Türkiye Tamir Merkezi’nde ilk olarak servo motor, sürücü, robot el kumandaları tamiri ile hizmete başlayıp, ilerleyen zamanlarda yapacağımız yatırımlarla robot bilekleri ve robot kabininde bulunan elektronik kartların tamiri ile tamir hizmetlerimizi genişletmeyi planlıyoruz.

Tamir hizmetlerinin yanında arızaların kök nedenlerinin de araştırıp raporlarla sunacaksınız. Bunun sağladığı avantajları, arıza kök nedenleri konusunda yapacağınız çalışmaları anlatabilir misiniz? 

Tamirini gerçekleştirdiğimiz ürünler için hazırladığımız raporlar, datalar veri tabanımızda saklanmaktadır ve geriye dönük talep edildiği takdirde ilgili veriler paylaşılabilecektir. Tamiri gerçekleştirilen ürünün arızalı kısımlarını hazırlayacağımız raporda müşterilerimize sunarak arızanın kök nedenlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca tamiri gerçekleşen ürünlerin arızaları analiz edilerek ilerleyen safhalarda yeni üretilecek ürünler için geliştirmeler yapılabilecektir.

Motor tamirlerinde ürünün tamirinden ziyade yenilenme konsepti ile sunacaksınız. Bu konsepti detaylandırabilir misiniz?

Standart tamir yaklaşımımızda tamiri gerçekleştirilen motorlarda aşınan parçalar (fren, rulman, keçe, vb.) çalışsa dahi yenileri ile değiştirilmektedir. Otomatik temizleme ve boyama ile yapılan işlemler neticesinde ürün tamirden ziyade yenilenmiş durumda sıfır ambalajlarında müşterilerimizin hizmetine sunulmaktadır. Tamiri gerçekleşen ürünler ve yeni ürünler karşılaştırıldığında, tamir edilen ürünlerin yeni ürün kondisyonuna ulaştırıldığını söylemek çok yanlış olmaz. Yenilenen ürünlerin yeniden üretime kazandırılarak uzun yıllar sorunsuz çalışmaları garanti altına alınmış olmakla birlikte, rekabetin ön plana çıktığı günümüzde müşterilerimize ekonomik çözüm sunma noktasında bizleri de mutlu etmektedir.

Tamir Merkezi’nin gelecek hedefleri nelerdir? 

Fanuc Türkiye Tamir Merkezi, ilk etapta Fanuc Alpha, Alpha-i, Beta-i servo motor ve sürücüleriyle birlikte robot el kumandalarının (teach pendant) tamir edilmesi hedefiyle kuruldu. İlerleyen dönemlerde Fanuc Pcb’lerinin (anakart, sürücü kartları, I/O kartları) de tamir edileceği bir sürecin içinde olacağız.