Geçen yıl kullanıma sundukları IV2 Görüntü sensörünün, KEYENCE’in gerçek anlamda yapay zekayı kullandığı ilk ürün olduğunu aktaran Entek Otomasyon Fabrika Otomasyon Bölüm Müdürü Hüseyin Yılmaz, “Kullanıcılar bu özelliğin nasıl işlerini kolaylaştırdığını ve verimliliği arttırdığını gözlemleyerek tercihlerini bu yöne doğru kaydırmaya başladılar” dedi.

Yılmaz, özelliğiyle yine sınıfında bir ilk olacak sensörü piyasaya sunmanın arifesinde olduklarının müjdesini verdi. 

2021 yılını Entek’in, sensör satışları yönünden nasıl kapattığını değerlendirebilir misiniz? 

2021 yılında sensör satışlarımız daha önceki senelere göre en yüksek seviyeleri gördü. Bunun en büyük etkenlerinden biri geçen senenin ilk yarısında endüstrimiz için sunduğumuz yapay zeka destekli IV2 görüntü sensörünü endüstrimizin ve kullanıcıların çok sevmiş olması. Hedefimiz daha çok uygulamayı kolaylıkla çözmek ve çok daha kararlı algılama sonuçlarının elde edilmesiydi. Bu konuda da 1 yılı tamamlamak üzereyken, yüzde 95 oranında hedefimizi gerçekleştirdik.

2022’de yeni hangi sensör grubunuzla özellikle hangi sektör ve uygulamaları odağınıza alıyorsunuz? 

Odak noktamız, müşterilerimizden "KEYENCE'in uygun çözümler sunabileceği ve beklentileri karşılamak için müşterilerimizin karşılaştığı temel zorlukları” doğru bir şekilde belirlemekti.

Müşterilerimizin her gün karşılaştığı sorunları doğrudan satış yoluyla çözebilen çözümler sunmaktayız. Her geçen gün zamanımızı elde ettiğimiz çözümlerin nasıl faydalara dönüştüreceğimizi keşfediyor ve bu faydaları hangi metotlarla sunarak farkındalık yaratabilir ve iş ortaklarımızın rekabetlerinde nasıl katkı sunabiliriz diye düşünüyoruz. Bu doğrultuda stratejiler geliştiriyoruz ve uyguluyoruz. 

Kullanıcılarımızla bir araya geldiğimizde bu faydaları göstererek anlatıyoruz. Hala keşfedilecek çok şeyin olduğunu düşünerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sensörlerin önce algılama görevine odaklanarak işini doğru yapmasını hedefliyoruz. Sonra operasyonun yürütülmesi esnasında ne gibi faydalar sunacağımızı keşfediyoruz. Çünkü bu faydalar verimliliği artırma başarısını sürekli hale getirecek olan en önemli unsurlardır.  

Mesela bir sensörün hata yapmaması için doğru zamanda müdahale edilmesi, plansız bir kayıp yaşatmayacaktır. Bu sayede zamanı verimli hale getirecektir. Üretimdeki ve bakımdaki planlamanın aksamadan yapılmasını sağlayacaktır.

Bu müdahalenin otomatik veya planlı yapılması ekipmanların ve kaynakların verimli kullanılmasına destek olacağından bakım zamanlarından ve ekipmanlarından tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Uygulama sahibi kişinin doğru işleyen ve doğru çıktılar üreten otomasyon prosesini başarıyla tamamlamasından sonra zamanını ve eforunu diğer prosesleri geliştirmeye odaklayacağından dolayı kullanıcıların profesyonelliğine katkı sağlamaktadır.

Sensör dünyasındaki yeni gelişmeleri paylaşır mısınız? KEYENCE sensör çözümlerine “yapay zeka”yı nasıl adapte ediyor? Bunun sonuçlarını paylaşır mısınız?  

KEYENCE, dünyadaki statükoyu değiştirecek olan üretim inovasyonunu desteklemeye ve fabrika otomasyonunu hızlandırmaya kendini adamış bir firmadır. Fabrika otomasyonunun en önemli yapı taşlarından olan ve otomasyona girdileri sağlayan, otomasyon zincirinin başlangıcını oluşturan; algılayıcı cihazlardır. Algılayıcı cihazlar, tam da beklenildiği gibi algılama yapmalı ki, girdiyi değerlendiren kontrol elemanı ve çıktıları oluşturan sistemin verimliliği sağlansın.

Sensörler, teknolojik gelişmelerden en çok fayda gören ürün gruplarının başında gelmektedir. Çünkü girdiyi sağladığından ve zincirin ilk halkası olduğundan dolayı hatasız görev yapması beklenmektedir. Örnek olarak imalatta emniyeti sağlamak için emniyet cihazları kullanılır ve bu cihazlarda hata olma ihtimalleri hesaplanarak üretildiklerinden dolayı ürettikleri bilgi çiftlenmiştir ve sürekli kendilerinin doğru çalışıp çalışmadıklarını test etmektedirler. Bunun ana amacı girdinin doğru şekilde sağlanmasıdır.

Sensörlerdeki en büyük gelişmeler de bu yöndedir. Artık sensörler konuşabilir, durumları hakkında bilgi vermenin yanı sıra gelecek ile ilgili bilgiler de aktarabilmektedir. Örneğin; şu kadar operasyon sonra hata yapabilirim, ya da arızalanabilirim vs… Günümüzde sensörlerin çoğunun performanslarını takip edebilmek mümkünken, birçok yeni modelde bulunan özellikler sayesinde artık kendi performanslarını da takip edebilmekte ve kritik durum oluşmadan ilgili mekanizmalara ya da sorumlu kişilere uyarılarını yapabilmektedir. Hatta bazı sensörler kritik durumlarda düzeltici önlemleri de kendi içerisinde otomatik olarak yapabilmektedir. 

IV2 Görüntü sensörü, KEYENCE’in gerçek anlamda yapay zekayı kullandığı ilk ürün olmuştur. Yapay zekayı kullanmasının asıl amacı daha kararlı uygulamalar yapabilmektir. Burada yapay zeka, sensörün kontrolleri nasıl yapacağına karar verdiğinden bu aşamada daha önce kullanıcı tarafından yapılan bu işlemleri ortadan kaldırarak daha doğru şekilde yaptığından büyük ilgi görmektedir. Kullanıcılar bu özelliğin nasıl işlerini kolaylaştırdığını ve verimliliği arttırdığını gözlemleyerek tercihlerini bu yöne doğru kaydırmaya başlamışlardır. Bu da bize gösteriyor ki ilerleyen dönemlerde yapay zeka üretim süreçlerinde daha da önemli bir yer alacaktır. 

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ

Sensörleriniz hangi uygulamalarda rakipsiz diyebilirsiniz? Neden?

KEYENCE ürünleri, üretkenliği ve kaliteyi artırarak aynı zamanda maliyeti düşürerek fabrika otomasyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Bu imalat endüstrisinde neredeyse tüm sektörlerde ihtiyaç olduğundan dolayı birçok endüstri ile yolumuz kesişmektedir. Otomotiv ve otomotiv parça üreticileri, beyaz eşya ve elektronik endüstrisi, gıda/içecek ve ilaç endüstrisi, metal, plastik/kauçuk endüstrisi, kimya ve tüketim ürünleri endüstrisi, özel ve standart makina imalat endüstrisi öne çıktığımız ve bu teknolojilerini büyük bir hevesle yükselttiğimiz endüstrilerdir.

Çeşitli endüstrilerden ve üretim ortamlarından müşteriler, bir parçanın tamamının veya yalnızca o parçanın belirli bir özelliğinin varlığını veya yokluğunu algılamak için çok yönlü olan sensörlerimizi kullanır. Bu tip uygulamalarda öne çıktığımız hem ürünler hem de koşullar bulunmaktadır. Mesela, geri yansıtma oranı çok yüksek olan parlak-açık renkli nesneler ile yansıtma oranı çok düşük olan mat-koyu renkli nesneleri tespit etmek hiçbir zaman kolay olmamaktadır. Bunun yanında nesnelerin yüzeyinin farklılaşması (engebe, çizik, açısal değişim vs.) ve ortam koşullarının zorlaşması (toz, kir, yağlı vs.) ilk başta başarılı bir algılama yapan sensör seçilmiş olsa bile, bir süre sonra hatalı algılamalar yapar. 

Öne çıktığımız uygulamalar standart algılama gereksiniminin yeterli olmadığı ve daha yüksek beklentilerin olduğu benzer tipteki tüm uygulamalardır. Müşterilerimiz, algılanmasının zor olduğunu düşündüğü nesneleri varsa ve bu algılamaların montaj, ortam koşulları gibi nedenlerle algılanamayacağı düşünülüyorsa biz çözüm için en büyük adayız. Çözüm için en duyulmamış öneriler ile onları şaşırtabileceğimize inanıyoruz. 

Gittikçe daha fazla fabrika, süreçlerini otomatikleştirerek rekabetçi kalmaya çalışırken, KEYENCE sensörleri ve ölçüm ürünleri pazarı hızla büyüyor. KEYENCE, halihazırda endüstri lideri teknolojimizi sürekli geliştirirken en dayanıklı ve çok yönlü ürünleri sunarak rakiplerimizden ayrılmaktadır. Otomasyonda en iyi teknolojileri geliştirmeye olan bağlılığımız, sürekli olarak KEYENCE'in yıllık satışlarının yüzde 30'unu oluşturan yeni ürün geliştirmelerine yol açmakta ve bu da bizi rakiplerimizin hep önüne taşımaktadır. 

Geçtiğimiz sene endüstride bir ilk olan ‘Yapay zeka destekli görüntü sensörü’nü kullanıcılara sunduğunuzdan bahsettiniz. Yine bu sene sensör grubu için kullanıcılara bir sürpriz olacak mı?

Öncelikle bu soruyu bu ürünü sunmamızdaki amacı ve sonuçlarını hakkında bilgi vererek yanıtlamak isterim. KEYENCE’in ana felsefesi toplumlar için yeni olan ürünler geliştirme yeteneğinin en önde yer aldığını görmekteyiz.

KEYENCE, müşterilerin halihazırda bekledikleri ürünü yapmamaktadır. Bunu şöyle ele alabiliriz; sadece görünen ihtiyaçların peşinden gidildiğinde, müşteriler için gerçek anlamda faydalı ürünler oluşmamaktadır. Henüz düşünülmeyen ürünleri planlamak ve geliştirmek ya da gizli ihtiyaçların peşinden gitmek, yeni pazarların yaratılmasına yol açmaktadır. Bu nedenle yeni ürünlerin yaklaşık %70’i sektörün ilki, dünyanın ilki gibidir. IV2’de sektöründe ilkti ve olağanüstü şekilde işleri çözdü.

Sensör kategorisinde ise yine sınıfında ilk bir özelliği barındıracak olan mükemmel algılama yeteneği olan bir ürünü ülkemiz endüstrisinin hizmetine sunmanın arifesindeyiz. Sürpriz için ürünün bu eşsiz çok yönlülüğünü sadece ismini paylaşmadan söylemek istiyorum. Bu teknoloji ile tanışmak, buluşmak ve kullanmak için bizi takip etmeniz yeterli olacaktır.

Okuyucularımız kendi tesisinde kendi numuneleriyle bu denemeleri gerçekleştirmek istese nasıl bir yol izlemeli?

Uygulama aşamasında potansiyel müşterileri adaylarımıza doğrudan ulaşmayı hedefliyoruz. Onlarla bir araya geldiğimizde teknolojinin en üst seviyede kullanıldığı ürünlerimizle ilgili neler yapabilirler bunları birlikte keşfetmeye çalışırız, bunun için bir hazırlık gerekeceğinden ekibimizin her üyesi hazırlık aşamasında sürekli uygulamaları inceler ve kullanacağı bilgileri günceller. 

Müşterilerimizin fabrika otomasyonunda var olan problemlerin yanında bilmediği, farkında olmadığı ya da çözümünün olmadığını düşündüğü problemlere de odaklanırız. Onları çözmek için iş birliği gerektiğinden farklı yönlerden düşünerek sorunu ele alırız ve süreçsel ilerleyerek çözüme adım adım ulaşmaya çalışırız.

Tüm ekibimiz çözümün bir parçası olan ürünlerimiz hakkında uzmandırlar ve onları sunarken aynı zamanda müşterilerimize gerekli tüm bilgileri doğru bir şekilde aktarırlar. Tüm aktivitelerimiz bilgiyi cömertçe sunduğumuz ve teknik bilgi alışverişinin yoğun olduğu toplantılar şeklinde gerçekleşir. 

Bunun yanında web sitemiz, sektörel çözümlerimizin yer aldığı bültenlerimiz ve çözümlerimizi anlattığımız webinar’lar aracılığıyla detaylı bilgileri düzenli olarak paylaşıyoruz. Sonuç olarak stratejik olarak konumlandırılmış bölge ofislerimize veya iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşmaları yeterli olacaktır.