Bu yıl 5-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin katılımcıları arasında yer alan Entek Otomasyon; standında endüstriyel robotlar, görüntü işleme sistemleri, ölçüm cihazları, sensör ve emniyet ekipmanları ile ilgili son teknoloji çözümlerinin tamamına yer verecek.

Bu yılın başından itibaren ürün yelpazesinde SCARA, 6-Eksen ve kolaboratif robot alternatiflerini bulunduran DENSO ROBOT’u da temsil etmeye başlayan markanın Pnömatik ve Robotik Bölüm Müdürü Bilal Türk ve Görüntü İşleme ve Ölçme Bölüm Müdürü Hamit Kaya ile firmalarının Denso Robot ile iş birliğinin ayrıntılarını, sundukları diğer robotik ekipman ve çözümleri, robot ve endüstriyel görüntü işleme entegrasyonuna yönelik çözümlerini, son olarak da Zirve’de sunacakları yenilikleri konuştuk. 

Kısaca firmanızdan bahsetmenizi istesek neler söylerseniz? 

Bilal Türk: Entek Otomasyon olarak 30 yıldır, sensör ve makina emniyeti, görüntü işleme ve ölçüm, pnömatik, robotik ve hidrolik konularında, ülkemiz üreticilerini, dünyanın önde gelen ve konularında uzmanlıklarını kanıtlamış tedarikçilerimiz ile buluşturuyoruz. Uzman mühendislerimizle, dünyadaki gelişmeleri takip ediyoruz, öğreniyoruz ve endüstrimize bu öğrendiklerimizi uygulayarak, üretimlerine değer katmaya ve üretim verimliliğin artmasına katkıda bulunuyoruz. Birbirinden bağımsız çalışan bu bölümlerde, 80 kişiyi aşan satış ekibimiz ile iş ortaklarımıza doğrudan hizmet sunuyoruz. Endüstrideki taleplere en hızlı şekilde cevap verebilmek için stratejik biçimde konumlandırılmış 8 bölge ofisimiz bulunuyor. Bu sayede, uygulamaları yerinde görerek, endüstrinin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunabiliyoruz. 

DENSO Robot ile senenin başından itibaren bir iş birliğiniz var. DENSO Robot’tan ve robotik uygulamalardaki geçmiş tecrübelerinizden bahseder misiniz? 

Bilal Türk: Bu senenin başı itibariyle iş birliğine başladığımız DENSO Robotik, orta ve küçük endüstriyel robotlarda dünya lideri olan, 120.000’den fazla robot üretimi olan ve 20.000’den fazla robotu kendi üretim proseslerinde kullanan öncü iş ortaklarımızdan biri. 

Entek Otomasyon olarak aslında biz pnömatik kökenli bir firmayız.  Endüstride ağırlıklı olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz uygulamaların birçoğunda pick-and-place olduğunu görebiliriz. 30 yılı aşkın süredir, müşterilerimizin üretiminde pnömatik olarak çözüm sunduğumuz uygulamaları, teknolojinin gelişimi ile artık robotlar aracılığıyla daha hızlı, verimli ve yüksek kalite garantili uygulamalar ile gerçekleştirebiliyoruz. 

DENSO Robot gibi global çapta lider bir firmayı, Türkiye pazarı ile buluşturuyor olmaktan ve müşterilerimizin üretimlerine değer katıyor olmaktan ise mutluluk duyuyoruz. 

DENSO robotlarının çeşitleri ve özellikleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Özellikle hedeflediğiniz sektörler nelerdir? 

Bilal Türk: DENSO ürün yelpazesinde SCARA, 6-Eksen ve kolaboratif robot alternatiflerini görebilirsiniz. Farklı taşıma kapasiteleri ve erişim mesafelerine sahip geniş ürün yelpazesi bulunmaktadır. DENSO robotların en önemli öne çıkan özelliklerinden bazıları 2.5 kg ile 40 kg arasında taşıma kapasitesine sahip ve 430 mm-2500 mm arasında erişime sahip olmalarıdır. 

Bir diğer öne çıkan özelliği ise yüksek hızlı ‘non-stop inspection’ robot uygulamalarıdır. Burada güvenli alan ihlal edildiğinde robot yavaşlarken sonrasında herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın normal hızına ulaşabilmektedir. 

Endüstriler ile ilgili olarak ise başta otomotiv ve otomotiv yan sanayii olmak üzere, beyaz eşya, elektronik, gıda olmak üzere ülkemizdeki tüm sektörlerde uygulamalarımızı görebilirsiniz.

Robotların haricinde robotik alandaki ürünlerinizde yaşanan teknolojik gelişmeler ve yenilikler nelerdir?

Bilal Türk: Endüstri robotlarının tek başlarına bir işlemi gerçekleştirme imkanları bulunmamaktadır. Mutlaka ki robotun koluna bir fikstür tasarımının yapılıp ürünlerin taşınması gerekmektedir. Bir iş parçasının taşınabilmesi için ise bir tutucu veya bir vakum sistemine ihtiyaç duyarız. Robot ile fikstür arasında kullanılabilecek robotik aksesuarlar ve tutucular da dünya devi olan Alman markası Zimmer Grup ürünleri ile iş ortaklarımızın proseslerine uygun, sağlam, yüksek kalitede ve uzun ömürlü çözümler sunuyoruz. Bunun yanı sıra, biraz önce belirttiğim gibi bir diğer ihtiyaç duyulan sistem vakum teknolojisidir. Yine burada, PİAB vakum çözümlerimiz ile hızlı, emniyetli ve enerji tasarrufu sağlayan yakalama çözümlerimiz ile endüstrilerimize katkı sağlıyoruz. 

Robot ve endüstriyel görüntü işleme entegrasyonu konusunda ne gibi çalışmalarınız var? 

Hamit Kaya: Endüstriyel görüntü işleme sistemlerinde Japon KEYENCE markası ile endüstrimize kalite kontrol, ölçüm, montaj kontrolü ve pick-and-place uygulamaları ile çözümler sunuyoruz. Bunun yanı sıra, endüstriyel kameraları, parça tanımlama ve parçanın koordinat ve açı bilgisinin robota yönlendirme konularında yaygın olarak kullanıyoruz. 

KEYENCE VGR sistemi sayesinde, geleneksel robotlu kamera sistemlerinde olan uğraştırıcı manuel kalibrasyon işlemine gerek duymaksızın, yapılmak istenen uygulamayı navigasyon yardımıyla seçerek en uygun ayarları hızlıca yapılandırma imkanı sunuyoruz.
Bu sayede ENTEK olarak, gerçekleştirmiş olduğumuz kamera destekli robot yönlendirme uygulamaları ile iş ortaklarımızın üretim kalitelerini ve verimliliklerini arttırmalarına yardımcı oluyoruz. 

5-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 6. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nde neler sergileyeceksiniz? Zirve’ye özel ziyaretçilerinizi ne gibi yenilikler bekliyor? 

Hamit Kaya: Bilal Bey’in de röportajın başında bahsettiği gibi ENTEK olarak birden çok bölümü içinde barındıran bir firmayız. Bu kapsamda endüstriyel robotlar, görüntü işleme sistemleri, ölçüm cihazları, sensör ve robot emniyet ekipmanları ile ilgili son teknoloji çözümlerimizin tamamına standımızda yer vereceğiz. Ayrıca, hepimizin bildiği ve takip ettiği gibi pandemi ile birlikte değişen ve gelişen üretim süreçlerinde robot ve görüntü işleme entegrasyonu konusu daha da önem kazandı.

Otomatik parça besleme sistemi ile çalışan robotlu konveyör üzerinden parça alma uygulamasının yanı sıra, 3D kamera çözümümüz ile kasa içinden parça alma uygulamalarını da ziyaretçilerimize sunacağız. Ziyaretçilerimiz, üretim verimliliğini arttıracak yeni nesil robotlarımızın ‘safety motion’ özelliği ile birlikte sergileyeceğimiz yeni nesil programlanabilen emniyet ışık perdeleri ve alan tarayıcılarını yine standımızda inceleyebilecekler. 

Her endüstriye ve uygulamaya özel projeler ve çözümleri hakkında daha detaylı bilgi verebilmemiz ve için ziyaretçilerimizi standımıza bekliyoruz.

Zirve’den beklentilerinizi ve genel değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Hamit Kaya: İçerinde bulunduğumuz pandemi sürecinden dolayı çok uzun zamandır böyle bir etkinlikte iş ortaklarımız ile fiziksel olarak bir araya gelemedik. Entek Otomasyon olarak bu süreçte her ne kadar teknolojik gelişim ve değişimleri dijital ortamlarda düzenli olarak paylaşıyor olsak da bu zirve aracılığı ile ziyaretçilerimiz ile fiziki olarak yeniden bir araya gelecek olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bu zirve aracılığıyla son teknoloji ürün ve çözümlerimizi geniş kitlelere sunmak ve endüstrimize katkıda bulunurken, yeni kullanıcılara da ulaşmayı hedefliyoruz. Herkes için çok keyifli ve verimli bir etkinlik olmasını diliyoruz.