Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) ve Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR), Türkiye’nin uluslararası normlarda robot yapısının yaygınlaştırılması, istatistiki verilerin tutulması ve hukuki boyutunun takip edilmesi gibi konularda bir altyapı oluşturulması amacıyla iş birliği anlaşmasına vardı.

ENOSAD ayrıca, 2020 yılından itibaren IFR’nin üyesi olarak çalışmalarına devam edecek.

ENOSAD Başkan Yardımcısı ve Halıcı Elektronik Genel Müdürü Dr. Hüseyin Halıcı’nın hem IFR ile iş birliklerini hem de geçtiğimiz aylarda Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin sponsorluğunda düzenlenen Robot Tedarikçileri İşbirliği toplantısına ilişkin görüşlerini aldık. 

“YÖNLENDİRİCİ VE REHBER OLACAĞIZ”

Dr. Hüseyin Halıcı, “Toplantıya, derneğimize üye olan firmaların yanı sıra robotla ilgilenen firmaların tümünü davet ettik. ENOSAD olarak üyeliğimiz kabul edildi, 2020 yılından itibaren IFR’nin üyesi olarak devam edeceğiz. Endüstriden servise robotların kullanıldığı alanlar var. Tüm bunların istatistikleri IFR tarafından tutuluyor. Türkiye tarafında ise destek vermek üzere ENOSAD olarak biz seçildik. IFR, dünyadaki robot kullanımı ve bunların yasallarla uygunluğu konusundaki çalışmalarda aktif rol alıyor. İşin hukuki boyutu bizim ülkemizde de gündeme geliyor. IFR ile bu konularda iş birliği içerisinde olacağız. Türkiye’de de yönlendirici ve yol gösteren taraf olacağız” ifadelerini kullandı.

“ENDÜSTRİ 4.0’A GEÇİŞTE ÖNEMLİ BİR ADIM”

Türkiye’de endüstride kullanılan konvansiyonel, kolaboratif robotların veya AGV’lerin ya da hizmet amaçlı kullanılan servis robotlarının istatistiksel verileri konusunda sağlıklı, doğru ve kesin bilgilerin olmadığını ifade eden Halıcı, “IFR’nin üyeleri, partner üyeler olarak entegratör firmalar ve bu konuda çalışan diğer derneklerle ilişkiler kurarak istatistiklerin doğru tutulması konusunda da çalışmalarımız olacak. Uluslararası normlarda robot yapısının yaygınlaştırılması, sektörel bazda kullanımlarıyla ve uygulamalarıyla istatistiki ve hukuki yönlerine kadar konuların dünya standartlarında çalışmasını sağlayacak bir yapı oluşturulacağız. Bunu Endüstri 4.0’a geçişte önemli adımlardan biri olarak görüyorum. Bunun da faydasını gelecekte göreceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

TOHUMLARI HANNOVER MESSE’DE ATILMIŞTI

ENOSAD, IFR ile Türkiye’deki iş birliğini görüşmek üzere ilk adımlarını 2019 yılı Nisan ayında Almanya’da düzenlenen Hannover Messe Fuarı’nda atmıştı.

ENOSAD adına Dr. Hüseyin Halıcı, IFR Robot Tedarikçileri Komitesi Başkan Yardımcısı Bruno Schnekenburger ile bir araya gelerek görüşme gerçekleştirmişti.

Kasım ayında ise, ENOSAD ve IFR iş birliğiyle, Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen Robot Tedarikçileri İşbirliği toplantısında robot üreticileri, entegratörler ve teknoloji firmalarıyla bir araya gelmiş ve konuyla ilgili görüşülmüştü.