Robot destekli paketleme, tedarik zincirinden gelen değişken talepleri karşılamak için yukarı ve aşağı yönde hızlı, uygun maliyetli ölçeklenebilirlik sağlıyor. OMRON Europe FMCG Sektörel Pazarlama Müdürü John van Hooijdonk, otomasyon sistemlerinin önemini anlatıyor.

ZAMAN KAZANDIRMAK, VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

E-ticarette çok büyük bir artış yaşanıyor. Covid pandemisi ve bu sürecin karantina veya mağaza kapatma gibi etkileri, bu artışın tek nedeni değil. 2020'de, web satışları dünya çapında yüzde 24'ten fazla artarak yaklaşık 4,3 trilyon dolar tutarına ulaştı. Bu rakamlar, online perakendecileri memnun ederken bir yandan da paketleme, taşeron aracılığıyla paketleme, depolama ve lojistik gibi faaliyetleri yürüten hizmet sağlayıcılar için giderek artan zorlukları beraberinde getiriyor. Bu sektörlerdeki hizmet sağlayıcıların, operasyonları optimize etme, çalışanlara zaman kazandırma ve verimliliği artırma olanakları sunan yöntem ve teknolojilere ulaşması gerekiyor. Robot destekli paketleme gibi yenilikçi yaklaşımlar da bu hedeflere ulaşmak için önemli ölçüde destek sağlıyor. 

Geçtiğimiz aylarda yaşanan gelişmeler, online alışverişe yönelme sürecine yeniden ciddi bir ivme kazandırdı. Perakendecilerin de talepteki artışı karşılayabilmek için bu hızlı tempoya ayak uydurması gerekiyor. Paketleme, birçok e-ticaret sağlayıcısı için en yüksek önceliklerden biri haline geldi. Paketleme ve sipariş karşılama işlemlerinin manuel yöntemlerle yapılması artık yeterli değil. Bunun yerine, paketleme süreci için daha hızlı ve otomatikleştirilmiş iş akışları kullanmak gerekiyor. Manuel paketleme işlemlerinin hala kullanıldığı yerlerde istihdamla ilgili gereksinimlerin düzeyi oldukça yüksek. Bu durum, hem sipariş karşılama sürecinin yavaşlamasına hem de işçilik maliyetlerinin, hatta masrafların ve paketleme malzemesi atıklarının artmasına yol açabilir.

E-TİCARET SEKTÖRÜ HIZ VE ESNEKLİĞE ÖZELLİKLE ODAKLANMALI

Dönüş sürelerinin uzun olması artık kabul edilmiyor, bu da e-ticaret perakendecilerini çıkmaza sokuyor. Benzer şekilde, dağıtım ve sipariş karşılama merkezleri de sürekli artan ürün çeşitliliğiyle (yüksek çeşitlilik, düşük hacim) başa çıkmak zorunda kalıyor; izlenebilirliğin önemi giderek artıyor; sağlık ve emniyetin yanı sıra hassasiyet ve hız da personel için artık çok daha önemli. Bununla birlikte SKU sayısı gün geçtikçe artıyor, alanlar genellikle yeterli değil, üretim ve depolama alanlarında vasıflı iş gücü eksikliği var, ayrıca artan hacimlere rağmen esneklik konusunda artan talebin karşılanması gerekiyor.

Manuel işlemlerden tam otomatik işlemlere kadar uygun maliyetli ölçekleme sağlayan otomasyon sistemlerine ihtiyaç var. Paketleme sürecinde otomasyonu artırarak fabrika üretim ortamının tamamına yaymak veya geleneksel yöntemlerin tamamlayıcısı olarak kullanmak, taşıma işlemlerini kolaylaştırır. Her iki yöntemle de taşıma ve teslimat sürecini hızlandırabilirsiniz. 

ESNEK ÖLÇEKLENEBİLİRLİK

Uygun çözüm seçilirken hem üreticinin hem de depo ve lojistik iş ortaklarının gereksinimleri ön plana çıkar. Güç ve performansın yanı sıra ölçeklenebilirlik de göz önünde bulundurulmalıdır. Sistemlerin, makinaların ve teknolojilerin değişen ihtiyaçlara, kaliteye, fabrikadaki ve depodaki mevcut alanın optimum kullanımına göre uyarlanabilmesi gerekir. 

Sabit ve mobil parçalardan, robotlardan ve sensör teknolojisinden oluşan otonom ve yeniden yapılandırılabilir paketleme hattı, sektörün modern gereksinimlerini en iyi şekilde karşılar. İdeal olan, çözümün kapsamını hem kolayca genişletmenin hem de tedarik zinciriyle ilgili değişken taleplere ve çeşitliliği yüksek, hacmi düşük üretim modeline uygun şekilde daraltmanın mümkün olmasıdır. 

PAKETLEME İÇİN ROBOTİK OTOMASYON VE DENETİM SİSTEMLERİ

Manuel paketleme sürecinin mümkün olduğunca otomatikleştirilmesi çok önemlidir. Paketleme işlemlerinin robotlarla otomatikleştirilmesi, çalışanların tekrarlı, karmaşık veya tehlikeli görevleri yerine getirmesini gerektiren durumların önüne geçer. Etiketleme, işaretleme, kodlama makinası ve denetim sistemlerini bir araya getirmek, çevre ve etiketleme alanında gün geçtikçe sıkılaştırılan düzenlemelere uyacak şekilde hataların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Bu yöntem, aşağıdaki gibi uygulamalarda kullanılanabilir:

•    Gelen ürünlerde etiket, kap boyutu ve sağlamlık gibi özelliklerin denetimi ya da teslim sıcaklığı ve açıldıktan sonraki raf ömrü için belirlenen değerlerin kontrol edilmesi.
•    Kaba rastgele yerleştirilmiş parçaları almanın insan gücünü veya daha fazlasını gerektirdiği, 3B kutudan parça alma işlemi.
•    Depo operatörüne yardımcı olarak, toplama ve SKU'ları kutuya manuel şekilde girme için gereken süreyi azaltan Person-to-Goods (PTG) alma yöntemleri.

•    Son derece tekrarlı olması ve çalışan insanlar için yaralanma riski taşıması nedeniyle otomasyondan büyük ölçüde yararlanabilecek paletleme işlemi.
•    Emniyeti artırmak için paletlerin forklift yerine AMR'lerle (Otonom Mobil Robotlar) taşınması.

Bu görevlerin otomasyonu, çeşitli avantajlar sağlar:

•    Üretim ve işçilik maliyetlerini azaltma
•    Hataları ortadan kaldırma
•    Optimum üretkenlik, doğruluk ve verimlilik
•    Kirlenme riskini azaltma
•    Personelin yaralanma riskini azaltma
•    Daha fazla çok yönlülük, esneklik ve güvenilirlik

"E-TİCARETE HAZIR" OLMA

E-ticaret sektöründeki devasa potansiyel, hem köklü şirketler hem de yeni kurulmuş küçük şirketler için işletme başarısını artırma konusunda çok sayıda fırsat sunuyor. Tüketiciler de şirketler de gün geçtikçe daha fazla ürünü internet üzerinden sipariş ediyor. Paketleme şirketleri, artan talebi yenilikçi ve verimli bir şekilde karşılama konusunda artık çok daha büyük bir baskı altında.

Entegre edilmiş modern otomasyon, robot ve sensör teknolojisi, paketleme ve taşeron aracılığıyla paketleme şirketlerinin operasyonlarını kolaylaştırmasına, personele zaman kazandırmasına, emniyeti sağlamlaştırmasına ve verimliliği artırmasına yardımcı olur. Ölçeklenebilir çözümler, tedarik zincirinin değişken taleplerini yönetmeye, genel maliyetleri düşürmeye ve zemin alanını azaltmaya yardımcı olur. Rekabet avantajının hemen elde edilmesi için, mümkün olan en kısa sürede manuel paketleme işlemlerinin otomatikleştirilmesi ve yenilikçi çözümler bulunması gerekir. Sektördeki şirketlerin kendilerini "e-ticarete hazır" olarak konumlandırabilmeleri için tek yol budur.
 

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN