Endüstrinin hedefinde daha verimli, daha hızlı, firesiz ve esnek üretim ile tüm maliyetleri azaltmak ve üretimi artırmak isteği var. Otomasyon ve robot teknolojilerindeki gelişmelerin yıldırım hızına ulaşması, iletişim ve bileşim teknolojilerindeki inanılmaz gelişmeler bizi aniden çok farklı bir ortama sürükledi. Bu yeni dönemi artık düşündüklerimizi değil, rüyalarımızı gerçekleştirme zamanı olarak görmemiz gerekiyor.

İşletmelerde kullanılan endüstriyel robotlar, üretim prosesinin toplam verimliliği ve güvenilir kaliteyi artırarak, onu tamamlamak için gereken kaynak ve zamanı azaltır. Aynı zamanda daha yüksek kaliteli ürünler elde ederek, ürün başına daha düşük maliyetle daha yüksek karlılık seviyeleri sağlayabilir.

Derneğimizin üyesi E3TAM şirketi döküm sektöründe yapay görüntüleme uygulamıştır. Döküm sanayinde, üretimde standardizasyon ve üretilen ürünlerin uygun kalite kriterlerine sahip olması, üretimin minimum fire ile yürütülmesi hedeflenmektedir. Özellikle üretim esnasında kalite kontrol konusu genelde insan gözü kontrolcüler tarafından sağlanmakta, bunun neticesinde insana özgü problemlerden ötürü kalite kazaları yaşanmakta ve daha da kötüsü üretici firmalara maddi ve manevi yaptırımlar uygulanmaktadır.   

Döküm ürünlerin başlıca kalite sorunlarında; döküm boşluğu, porozite gibi parça yüzeyinde beliren görsel kusurlar ve buna ek olarak döküm prosesinin sebep olduğu değişkenlikler sonucu ürünlerin ölçüsel farklılıkları söz konusudur. Bu kalite problemlerinin üretim esnasında önüne geçebilmek ve prosesin verimlilik performansını maksimize edebilmek adına Endüstri 4.0 konsepti dahilinde yapay/makine görme sistemleri kullanılmaktadır. Derin öğrenme yöntemleri ile güçlendirilmiş yeni nesil görüntü işleme ve veri anlamlandırma sistemleri sayesinde döküm sanayine özel bu tarz kalite ve ölçü hatalarının üretim esnasında önüne geçilebilmekte, kalite standardize edilebilmektedir. Aşağıda verilen örnekte döküm bir parçanın üretim esnasında yüzey analizi yapılmakta (2D) ayrıca başka bir görsel sistem ile de 3D taraması yapılarak, temassız CMM sistemi konseptinde birçok noktadan anında ölçüm yapılabilmekte, tolerans dışı durumlar oluştuğunda sistemlere geri besleme yapılarak CNC’lerin offset’lerinin otomatik olarak ayarlanması sağlanmaktadır.


 

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN