Gerek yurt için gerekse yurt dışında farklı robotlu otomasyon projeleri hayata geçiren RobenteX firmasının Satış Müdürü İlhan Er, 2021 yılı hedeflerini paylaşarak, büyümeye devam edeceklerini ve daha büyük projeler yapabilmek amacıyla daha büyük bir tesis yatırımı planladıklarını ifade ediyor.

İlhan Bey, robotlu hat projelendirmede nasıl bir yol izliyorsunuz? A’dan Z’ye projelendirme çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

RobenteX, bir üretim hattını, teklif aşamasından devreye alınmasına kadarki tüm detaylarını, projenin son halini hedefleyerek çalışmaktadır. Rakiplerine göre sektördeki en büyük farkı budur. Müşterileri talepleri alındıktan sonra, doğru soruları sorarak; gerçek ve optimum ihtiyaçlar belirlenmektedir. Sadece robotu, otomasyonu ve mekanik tasarımı değil; proses ve üretim şartları da göz önüne alınarak çözüm üretilmektedir. Bu noktada en büyük gücümüz, yetkin ve yetenekli “Mühendislik Ekibimiz”dir. Üretim sorumluları ve firma yöneticilerinden gerekli bilgileri toplayarak; prosesi yalınlaştıran “Optimum Çözümleri” öneriyoruz. Çünkü otomasyon sadece, mevcut akışı otomatikleştirmek değildir. Bu nedenle yalın üretim modeliyle hem prosesi hem de otomasyonu optimum şekilde uygulamaktayız.

Üretimin kritik olduğu sektörler arasında otomotivin ayrı bir yeri olduğunu biliyoruz. Bu anlamda gıda sektöründe benzer bir durum söz konusu mu?

Aslında üretim kapasitesinin ya da robotların optimum verimlilikte çalışması gereken ve hızlı tüketim sektörleri içerisinde en önemlisi olan gıda sektörüdür. Bu sektörde birim üretim karlılıkların müşteri tarafında düşük olması ve üretim adetlerinin yüksek olması, üretimde saniyeleri bile değerli hale getirmektedir. Örneğin, hayata geçirdiğimiz dondurma ve kek kutulama uygulamalarında, robotlar bir taraftan ürünleri kutuya yerleştirirken; diğer taraftan yeni ürünler uygun dizilimde hazırlanmaktadır. Robotlarda bekleme ve duruşlara kesinlikle müsaade edilmemektedir. Kapasite analiz çalışmalarımızda, tutucuların kaç adet ürün alacağını; alacağımız noktayla bırakacağımız nokta arasındaki mesafeyi, nasıl minimuma indirilebileceğimiz gibi detayları, uzun simülasyon çalışmalarının ardından oluşturabiliyoruz. Sonuç olarak, otomotiv gibi sektörler de “çevrim zamanı” önemlidir. Ancak gıda gibi hızlı tüketim sektörlerinde çevrim zamanı, çok daha önemli ve hayati bir kavramdır. 

Son dönem projelerinizden boru bükme makinalarına robotik besleme uygulaması var. Kısaca bahsedebilir misiniz?

Evet, son dönem projelerimizden biridir. Otomotiv yan sanayi olarak çalışan müşterimizin otomatik boru bükme makinaları vardı ve boruların bu makinalara otomatik beslenmesi gerekiyordu. Ancak borular beslenirken standardizasyon sağlanması gerekiyordu. Müşterimiz hammadde olarak dikişli boru kullanmakta olduğu için büküm işlemi öncesinde, boru dikiş yönünün ayarlanması ihtiyacı ortaya çıktı. Bu noktada, üretim kalitesini iyileştirecek ve standart hale getirecek bir görüntü işleme sistemi ile boru besleme sistemi başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Projenin ardından teknik destek, bakım, yedek parça konusunda da hizmet veriyorsunuz. “Sistemi sattım, kurdum, bitti” demiyorsunuz. 

Evet, öncelikle biz satış başarısını şu şekilde puanlıyoruz; ilk satış her zaman yapılır. Ancak asıl başarı, aynı firmaya ve ekibe, ikinci sistemi satabilmektir. Bu nedenle projeyi başarıyla hayata geçirdikten sonra hiçbir zaman iletişimimizi koparmıyoruz. Bunun yanında müşterilerimize uzaktan destek veriyoruz. Pandemi döneminde de bunu deneyimledik, deneyimlemeye devam ediyoruz. Her zaman müşteri sahasına gidip müdahale etmek mümkün olmuyor. Bu yüzden hem Endüstri 4.0’a hazırlık olması açısından hem de satış sonrası hizmetlerimizi artırmak için, hemen hemen tüm sistemlerimize uzak erişim modüllerini kuruyor ve birçok problemi uzaktan bu şekilde çözebiliyoruz.

2021 yılı hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz? 

Öncelikle büyümeye devam edeceğiz. Gücümüz, ekibimizden ve mühendislik birikimimizden geliyor. Projelere bağlı olarak, tesisimizi büyütmeyi amaçlıyoruz. Çünkü yurt dışı projeleri ve hacimlerin büyümesiyle birlikte daha büyük tesis ihtiyaçları oluşmaktadır. Daha büyük projeler yapabilmek için daha büyük bir tesis yatırımı planlıyoruz. Tüm projelerin ön kabullerini, ön çalışmalarını tesisimizde yapmak, müşteri sahasına gitmeden gözden kaçanları görüp düzeltmek gibi pek çok avantaj sağlıyor.