NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

1,4 MİLYAR DOLARA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Her ölçekten üreticilere esnek otomasyon olanağı tanıyan kolaboratif robotlar global pazardaki büyümesini sürdürüyor.

Statista verilerine göre, 2020 senesinde yaklaşık 600 milyon dolar değerinde olan cobot pazarının, gelecek senelerde iki katından fazla çoğalması ve 2026'da 1,4 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

Endüstrideki uygulama alanlarını gelecek senelerde arttıracağı düşünülen cobot’ların, üreticinin hayal gücüne bağlı şekilde uygulama alanlarının değişebileceği öngörülüyor.

"YENİ ENERJİ YATIRIMINA İHTİYAÇ DUYULMUYOR"

Risk analizine bağlı şekilde hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlar ile yan yana çalışabilen cobot’ların yeniden programlanabilir özelliği ile gelecekte daha fazla uygulamada kullanılacağını belirten Gök, “Son derece hafif olan cobot’lar, üretim düzenini değiştirmeden birden fazla üretim hattında kullanılabiliyor. Üretim sürecinde ihtiyaç halinde kolay bir programlamayla diğer bir iş için uygulanabilmesi üreticiler için verimliliği artırıyor. Düşük enerji tüketimi ve hızlı yatırım dönüşü 220V enerji ile kullanan cobot’lar, yeni bir enerji yatırımına ihtiyaç duymadan tesislere entegre edilebiliyor” dedi.

Gök ayrıca, dileyen herkezin cobot kullanmayı öğrenebileceğini ifade ederek, “Universal Robots’un internet sitesinden 7/24 ulaşılabilen UR Akademi ile isteyen herkes çevrim içi, Türkçe ve e-sertifikalı eğitimler ile yaklaşık 87 dakikada cobot programlamayı öğrenebiliyor. Cobot'ların kullanıcı dostu sezgisel el kumandası olmasının beraberinde robot kolunu elle hareket ettirerek de programlama imkanı sunuyor.” diye konuştu.