NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

Dünyanın önde gelen araştırma şirketi ABI Research, 2019 yılında 711 milyon dolar olan cobot kolu pazarının 2030 yılına kadar büyük bir artışla 11,8 milyar dolara ulaşacağını öngördü. Şirket, kolaboratif robot kullanımı ile ilgili yazılımlar ve uç elemanları gibi aksesuarlar da ele alındığında, 2019'da 1 milyar doları aşan toplam pazarın 2030'a kadar yüzde 28,6'lık büyümeyle 24 milyar doları aşacağını belirtti.

"ENDÜSTRİ 5.0 ÇAĞININ BELİRLEYİCİSİ OLACAK"

"YENİDEN PROGRAMLANMA İLE ÖNE ÇIKIYOR"

Risk analizine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlar ile yan yana, esnek bir üretimin kapılarını açan kolaboratif robotların az alanda tüm eksenlerde ± 360 derece dönüş kabiliyetine sahip olduğunu aktaran Gök, “Son derece hafif olan cobot’lar, üretim düzenini değiştirmeden birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Robotların daha önce tek bir görev için uygulandığı yerlerde cobot’lar yeniden programlanabilir özelliğiyle ön plana çıkıyor. Örneğin, üretim sürecinde yeni bir ihtiyaç ortaya çıktığında, cobot çok basit bir programlama ile başka bir iş için uygulanabiliyor” dedi.

"İNSAN HATASINDAN KAYNAKLI KAYIPLARI SIFIRA İNDİRİYOR"

Düşük enerji tüketimi ve hızlı yatırım dönüşü sağlayan cobotların bakım maliyetlerinin olmadığını söyleyen Gök, “220V enerjiyle kullanan cobot’lar, yeni bir enerji yatırımına ihtiyaç duymuyor. Alışılagelmiş şekilde bakım gerektirmeyen cobot’lar, her zaman aynı yüksek hassasiyet ve titizlikle çalışıyor. Böylece kalite her zaman istenilen standartta oluyor. İnsan hatasından kaynaklı kayıplar, cobot’larla sıfıra iniyor. İşi öğrenme, işe alışma gibi üretim sürecini yavaşlatan sorunları ortadan kaldıran cobot’lar, kaynakların daha iyi kullanılmasını, daha verimli bir üretim elde edilmesini garanti ediyor. Bir cobot’u kutusundan çıkartıp kurmak ve basit bir program yapmak sadece 60 dakika sürüyor. Dolayısıyla cobot’lar, son derece kısa sürede kurulup programlanabiliyor. Ayrıca cobot’lar; düşük işletme maliyetinin yanı sıra üretimde sağladığı verimlilikle hızlı yatırım geri dönüşü sağlıyor” diyerek sözlerini noktaladı.