Münih Fuar Merkezi'nde 21-24 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan otomatik oyunun başlamasına neredeyse üç ay kala kesin olan bir şey var: Daha önce hiç bu kadar geniş bir kolaboratif robot yelpazesi olmamıştı. Ve her zamankinden daha kolay kullanımları var. İkincisi, endüstriyel robotlar için de geçerlidir. Burada, kodsuz robotik, robotların neredeyse eğlenceli bir şekilde ele alınmasına izin veriyor.

Bu ve diğer pek çok gelişme tek bir amaç peşinde: robotiğin demokratikleşmesi. Gelecekte, herkes özel bilgisi olmadan robotları çalıştırabilmelidir. Cobot'larda bu, basit programlama seçenekleri sayesinde zaten mümkün. Bu cihazların sorunsuz entegrasyonu ve çalışması da popülerliklerinin önemli sebeplerindendir.

Bu türün pazarı şu anda önemli ölçüde büyüyor. Endüstri lideri Universal Robots, halihazırda her türlü uygulamada kullanımda olan 50 binden fazla cobot'a sahip olduğunu söylüyor. Danimarkalı şirketin Genel Müdürü Kim Povlsen, Handelsblatt ile yaptığı röportajda cobot potansiyelini yaklaşık dokuz milyon birime çıkardı ve endüstrinin milyarlarca satış yolunda olduğunu düşünüyor.

COBOT, SADECE BİR COBOT DEĞİLDİR

Bu nedenle, birçok üreticinin cobot'a olan ilgisini keşfetmesi şaşırtıcı değil. Bazıları standart robotlarını sayısız güvenlik özelliğini entegre ederek doğrudan insan-robot etkileşimi için nitelendirirken, diğerleri özel hafif robotların geliştirilmesine güveniyor.

Münih'te, Automatica ziyaretçileri, iki farklı dünyanın avantajlarını ve dezavantajlarını kendileri görebilirler. Bununla birlikte, hafif cobot'larda açıkça görülüyor. Burada, yerleşik üreticiler ve start-up'lar arasındaki rekabet, benzeri görülmemiş dinamikler yaratıyor.

FANUC: PAZAR LİDERLİĞİNİ HEDEFLEMEKTE

FANUC, düşük ağırlıkları ve sezgisel sürükle ve bırak programlarıyla öne çıkan ve bu nedenle ilk kez kullananların da özellikle ilgisini çekmesi gereken üç yeni cobot modelini gösteriyor. Artan talebi karşılamak için FANUC sadece üretim kapasitelerini artırmak istemiyor. FANUC Europe CEO'su Shinichi Tanzawa'nın başka bir hedefi daha var: "Avrupa'da cobot'lar için açık ara pazar lideri olmak istiyoruz."

Pazar arkadaşlarının fikir hakkında ne düşündükleri görülmeye devam ediyor. Her durumda, KUKA kendini tamamen yeniliğe adamıştır ve yepyeni bir işletim sistemi sayesinde aynı zamanda operasyon açısından standartlar belirlemeyi amaçlayan bir cobot olan LBR iisy'yi sunuyor. 

“Kurun, açın, başlayın”, KUKA'nın vaat ettiği şey bu. ABB de benzer bir söz veriyor. Yeni cobot aileleri GoFa ve SWIFTI'nin de kullanımı özellikle kolay olmalı ve yüksek taşıma yükleri ve hızları ile karakterize edilmelidir. ABB Robotik ve Fabrika Otomasyonu Bölüm Başkanı Sami Atiya, “Yeni cobot portföyümüz piyasadaki en çeşitli portföydür” dedi.

Peki, YASKAWA? Japonlar, HC DTP Cobot serisini otomatikte "Kolay – Akıllı – Koruyucu çit yok" sloganı altında sergiliyor. Üretici, yeni YASKAWA ekosistemiyle, müşterinin cobot hücresini modüler bir şekilde kurabileceği, kendini kanıtlamış çeşitli ortaklar ve şirket içi tak ve çalıştır ürünleri sunuyor.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

YENİ GİRİŞİMCİLER VE BİRÇOK START-UP

Yalnızca büyük endüstriyel robot üreticilerinin cobot üretebileceğini düşünen herkes, Automatica da bunun aksini öğrenecektir. Yeni, genç veya endüstri dışı üreticilerin sayısı katlanarak artıyor ve bununla birlikte tüm olası uygulamalar için çok çeşitli cobot varyantları için fikirler gelişiyor.

Düşük maliyetli ve üst düzey arasında, Comau, Denso, Doosan, Franka Emika, Kassow, Omron, Rethink, Stäubli, Techman ve her türlü uygulama için diğer birçok cobot çözümü dahil olmak üzere dünyanın her yerinden üreticiler mevcut olacak. Unutulmaması gereken: Almanya'nın en değerli robotik girişimi Agile Robots da Automatica'da sergileniyor. Bu şirketin son gelişmeleri sadece büyük yatırımcılar tarafından merakla beklenmiyor.

KOD YOK: ROBOTİĞE ENGELSİZ GİRİŞ

Klasik endüstriyel robotların programlanması da küçük bir devrimden geçmek üzere. Uygulamaların izin verdiği her yerde, gelecekte klasik üst düzey dil programlamanın yerini yeni yöntemler alacaktır. Bu sadece yeni başlayanlara robotiğe engelsiz bir giriş yapmakla ilgili değil. Aslında, kodsuz robotik, ister inanın ister inanmayın, birçok uygulama için programlama süresini 70 kat azaltabilir.
En azından genç şirket Wandelbots'un vaat ettiği şey bu. Dresden start-up kalem programlamasıyla programlama dünyasını alt üst ediyor. Örneğin, bir kaynak yolunun programlanması gerekiyorsa, kullanıcı bunu TracePen adı verilen yöntemle takip eder. Herkes yapabilir ve nefes kesici derecede hızlıdır. Ayrıca pahalı programlama süresinden tasarruf sağlar. Otomatik izleyicinin görebileceği olağanüstü bir yenilik.

Münih'teki diğer birçok robot üreticisi gibi, Epson da çok az veya hiç uzmanlık bilgisi olmayan robotik yeni başlayanlar için kodsuz bir programlama ortamı sunuyor. Bu, üreticinin dört eksenli robotlarının hızlı ve kolay bir şekilde çalıştırılmasına olanak tanır.

Fruitcore Robotics ayrıca robot programlamayı kullanıcının becerilerine tam olarak uyarlamak için ilginç bir yaklaşım benimsiyor. Constance merkezli şirket şimdi Horst robotları için dört yazılım paketi sunuyor: Starter, Profi, Digital ve Premium. Gereksinimler değişirse, kullanıcılar sadece farklı bir paket rezerve eder. Bu, maksimum esneklik ve gelecekteki güvenlik sağlar.

Automatica'daki sergiler bunu kanıtlıyor: İnsanlar nihayet gelişmelerin odağına giriyor. Ve mevcut gelişme seviyesi, robotların yakın gelecekte bir akıllı telefon kadar kolay kullanılacağını gösteriyor.