Sektöründe 26 yıllık tecrübeye sahip olan Form Makine, pazara sunduğu yeni ürünler ile portföyünü her geçen gün genişletmeye devam ediyor. 2018 yılı içerisindeki gündemlerini ve düzenledikleri organizasyonları konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Form CNC 3D Yazıcılar Ürün Müdürü Sadık Sinan Koşumcu, Form Otomasyon Bölümü olarak en iyi oldukları konunun CNC Besleme robotu projeleri olduğunu söylüyor ve ayrıca önümüzdeki günlerde Türkiye’de eşine az rastlanır bir projeye daha imza atacaklarına dikkat çekiyor. 

Form CNC’nin 2018 yılı gündeminizi paylaşır mısınız? 

Form Makne bildiğiniz gibi son yıllarda bilindik iş hacmini farklı boyutlara taşıdı, yeni iş kolları, yeni teknolojiler ve yeni markaların temsilciliklerini alarak sanayicilerimize daha farklı alanlarda da hizmet vermeye başladı. Robot Otomasyon bölümünü geliştirerek çok sayıda güçlü projelere imza attı ve önümüzdeki dönemde de gerçekten çok ciddi projeleri başarı ile tamamlayacak. 

Nomura Kayar otomat markasını kendi sektöründe lider konuma getirdi ve fiyat kalite performansı değerlendirmesinde tüketicilerimize çok cazip bir ürün sağladı. Eklemeli imalat teknolojisinde ekibini geliştirerek tecrübeli kadrosu sayesinde çok daha hızlı bir şekilde adapte oldu ve gerek temsilcilikleri gerekse kuvvetli teknik alt yapısı sayesinde kısa zamanda ülkemizin lider firmaları arasında yerini aldı.

2018 Yılında önemli etkinlikler mevcut. Mayıs ayında yüksek bir katılım ile “Katmanlı İmalat Teknolojileri” çalıştayı gerçekleştirdik. Ayrıca yine Mayıs ayında Ankara Open Doors etkinliğimizde bünyemizdeki markaları tanıttık ve seminerler verdik. Eylül ayı içerisinde ise Ankara’da “Katmanlı İmalat” konusunda bir çalıştay daha yapmayı planlıyoruz. Katılmayı planladığımız organizasyonlar arasında ise SEDEC ve bizim en büyük fuarımız olan MAKTEK yer alıyor. 

Form CNC hangi 3D printer markasını Türkiye'ye getiriyor? Özelliklerini anlatır mısınız? Hangi uygulamalarda özellikle tercih ediliyor? 

Form Makine Additive departmanı olarak, Metal 3D yazılarda Dünya Devi Olan Concept Laser markası ile GE Additive’in Türkiye’de endüstriyel temsilcisiyiz 

Plastik malzemede Jet Fusion teknolojisi ile yüksek hızlı polimer baskısında çok hızlı üretim yapabilen ve yine bir dünya devi olan HP firmasının temsilcisi.

Reçine bazlı Fotopolimer teknolojisinde çok fazla patente sahip ve kalitesini kanıtlamış EnvisionTec firmasının temsilcisi

FFF tipi filamentli ofis tipi yazıcılarda dünyanın en sessiz yazıcı markası olan Sindoh firmasının temsilcisi.

Yine FFF teknoljisini kullanan dünyanın tek full renkli yazıcısına sahip XYZ Printing firmansının da temsilcisi.

Rakiplerine göre aynı kalite de ama çok cazip fiyatlardaki Evatronix firmasının da temsilciliğini yapmaktadır. 

Hangi uygulamalarda özellikle tercih ediliyor? Bu ürünle yapılmış bir uygulamayı ve projeyi bizimle paylaşır mısınız? 

3 boyutlu yazıcılar artık hayatın her alanında kullanılmakta ve her sektörde yavaş yavaş yerini sağlamlaştırmaktadır. Fakat bizim sektörümüz gereği metal yazıcılar ve şu anda ülkemizin gözbebeği olan savunma ve havacılık sanayisinde çok büyük bir heyecanla yeni projeler geliştiriliyor. Son olarak Gazi Üniversitesi öncülüğünde kurulmuş olan Eklemeli İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (EKTAM) “Çok Opsiyonlu Bir Metal Yazıcı” verdik. Bu ürünün çok önemli projelerde kullanılacağını biliyoruz.

Form CNC, CNC besleme robotlu projelerde yer alıyor mu? Bu tür projelerde hangi markalar ile ne tür iş birlikleri gerçekleştiriyorsunuz? 

Form Otomasyon Bölümü olarak en iyi olduğumuz konu CNC Besleme robotu projeleri. Başarılı bir şekilde uyguladığımız birçok proje var. Ayrıca önümüzdeki günlerde gerçekten Türkiye’de eşine az rastlanır bir projeye daha başarılı bir şekilde imzamızı atacağız.

Türkiye pazarına nasıl ulaşıyorsunuz? Pazara sunulan yeni ürünlerle ilgili eğitim çalışmalarında nasıl aksiyon alıyorsunuz? 

Form Makine olarak 26 yıllık birikimi olan bir firmayız. Sektörümüzde lider konumda olan firmalar arasındayız. Yılların vermiş olduğu bilgi, birikim ve güven sayesinde pazarda zaten bilinen ve takip edilen bir isimiz. Fakat güçlü ekibimiz sayesinde bu portföyü de her geçen gün daha da genişletiyoruz. Pazara sunulan yeni ürünler için önce üretici firma tarafında ekibimizi eğitiyoruz, gerekli eğitimleri istenilen başarı çerçevesinde alan ekibimiz sonrasında bu birikimlerini müşterilerimize aktarıyor.

Satış öncesi, satış ve satış sonrası ne tür teknik hizmet&destekler sunuyorsunuz? 

Bizim için satış öncesi teknik destek ve sonrası teknik servis çok önemli. Satış öncesinde bölümüne ve teknolojisine göre gerek ürün müdürlerimiz gerekse uygulama bölümümüz müşterilerimizin istekleri doğrultusunda çalışmalarını yapıyorlar. Satış sonrası destek konusunda ise şu an ülkemizdeki en iyi ve iddialı servis firması olduğumuzu söyleyebilirim. Yaklaşık 70 kişilik tecrübeli servis kadromuz ile en kısa zamanda en iyi hizmeti verdiğimiz için başarılıyız. Biz Form grup altında Servis aktivasyonlarımızı Form Servis firması olarak ayrı bir firma altında yapıyoruz ve çalışanlarımızın hepsi sadece servis konusuna konsantre olduğu için daha verimli bir şekilde hizmet veriyoruz.

Ürünleriniz Endüstri 4.0 üretim vizyonuna hangi yönleri ve özellikleri ile nasıl hizmet ediyorlar? 

Endüstri 4.0 konusu ne kadar açıklandığında basit bir sistem gibi gözüksede buzdağının görünmeyen kısmı çok büyüktür aslında. Altında çok fazla donanım ve yazılım mevcuttur bunların birbirine adaptasyonları konusunda biz de genel olarak zaten kendisini ispatlamış büyük firmalar ile çalıştığımızda bu konularda çok daha hızlı aksiyon alabiliyoruz. Fakat ülkemiz de çok yagınlaşmamış bir sistem olduğu için verebileceğimiz örnekler kısıtlı.