Sektörün ihtiyaç duyduğu her noktada müşterilerine en kaliteli ürün ve hizmeti sunmayı görev edinen ABB, boya prosesinde ürünün boya işlemine hazırlanmasından boyama işleminin sonlandırılmasına kadar tüm adımlarda ihtiyaçları karşılayacak ürünler ile daima müşterisinin yanında yer alıyor.

ABB Robotik Türkiye Robotik Teknik Satış Destek Mühendisi Tuğrul Uslu boya prosesleri için ABB’nin geliştirdiği çözümleri anlattı. 

Tuğrul Bey, bize kendinizden ve ABB’deki görevinizden kısaca bahseder misiniz?

2016 yılında Karabük Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Teknorob Robot ve Otomasyon firmasında Devreye Alma Mühendisi pozisyonunda görev aldım. Bu çalışma zarfında birçok farklı projede bulundum. 2019 Nisan ayından bu yana ABB bünyesinde Teknik Satış Destek Mühendisi olarak görevimi sürdürmekteyim. Teknik Satış Destek Mühendisi olarak kullanıcılarımızın daima yanında olabilmek ve ihtiyaç duydukları çözümlere kısa sürede ulaşmalarını sağlayabilmek temel görevimizdir.

Boya prosesi ile ilgili sektöre sağlamış olduğunuz katkılar nelerdir?

ABB geniş ürün yelpazesi ve esnek çözümleri ile boya uygulamalarında da müşterilerimizden gelen her türlü talep ve ihtiyacı karşılar niteliktedir. Boya prosesi dışarıdan bakıldığında her ne kadar karmaşık gözükse de robotlarımıza entegre edilmiş sistemler ve yazılımlar sayesinde kullanıcılarımıza büyük kolaylıklar sağlıyoruz. Bu yazılımlar sayesinde boya kalitesini etkileyecek olan elektrostatik şarj, atomizasyon alanı, fan genişliği, boya akışı dahil olmak üzere her türlü boya parametresini kontrol etmesine olanak tanıyoruz.

Boya prosesinde ABB robotları ve ürünlerinin tercih sebebi olmasındaki başlıca nedenler nelerdir?

ABB robotları ve ürünleri boya prosesinde her müşterinin ihtiyacına cevap oluşturabilecek genişlikte bir ürün yelpazesine sahiptir. ABB’nin sunduğu boya robotları ve ekipmanlar her kullanıcı seviyesine hitap etmekle birlikte birçok uygulamada en verimli çözümü de sağlamaktadır. Ayrıca boya robotlarının sahip olduğu yazılımsal üstünlükler sayesinde brush kontrolünüzü sürekli olarak denetim altında tutarak transfer verimliliğini arttırabilir ve birim zamanda çıkan iş miktarınızı üst seviyelere taşıyabilirsiniz.

Yazılımsal üstünlükler konusunu detaylandırır mısınız?  

Boya robotlarımızı IPS – Integrated Process System – olarak adlandırdığımız sistemle bir takım proses ekipmanıyla birlikte entegre edilmiş şekilde sağlıyoruz. Bunun yanı sıra boya yörüngelerinin donanımla birlikte senkron bir şekilde çalışmasını sağlayan yazılımlarımızda mevcuttur. Bu yazılım kabiliyetleri doğrultusunda robot yörüngeyi takip ederken boya tabancasının hava kontrollerini denetim altında tutmaktadır. Böylece hesaplanabilir ve kaliteli üretimin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Ayrıca ABB kullanıcıları robotlarımızla birlikte entegre bir şekilde çalışan proses kol olarak adlandırdığımız robotun üzerinde renk değiştiricisinin, mikserin ve pompaların bulunduğu robotlara sahip olabilirler. Bu konfigürasyonda robot yazılımı üzerinden her renge ait olan karışım oranlarını kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Proses kol sayesinde boya rengi değişimlerinde boşa tüketilen boya miktarını en aza indirgersiniz. Böylece hem zamandan hem de kullanılan boya miktarından tasarruf sağlamış oluyorsunuz. Akış halindeki bir hattan sürekli olarak sabit kalitede ürün elde edip ayrıca tüketilen malzeme ve zamandan kâr sağlamak üretiminize artı değer katacaktır.

ABB simülasyon programlarıyla müşterilerine ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Boya projelerinde  robot yörüngeleri kalite açısından ekstra önem içeriyor. Parça üzerine düşen boya miktarının eşit olması mikron değerini tutturabilmenizde ilk adım olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada yörüngelerin ve boya parametrelerinin oluşturulmasında RobotStudio programını etkin bir biçimde kullanıyoruz. RobotStudio robotumuz ile her detayı kontrol edebildiğimiz bir yapıya sahiptir. Kullanıcıya hem projenin başlangıç aşamasında hem de devreye alma aşamasında çok büyük zaman ve hız kazandırmaktadır. 

ABB bünyesinde bulundurduğu boya robotları ile hangi sektörlere hitap ediyor?

ABB boya robotları aslında her ihtiyaca çözüm üretebilecek robot konfigürasyonlarını sektöre sunuyor. Şöyle ki kısa kol erişimine sahip olan IRB 52 robotumuz ile 1.2/1.45m erişim alanıyla birlikte boya uygulamasını yapabileceğimiz ürünlerin boyanmasında kullanıyoruz. Bu ürünlere örnek olarak dekoratif eşyalar, döküm parçalar ve cep telefonlarını gösterebiliriz. Genel itibari ile küçük ve üretim hacmi yüksek olan ürünlerde IRB52 robotumuzu kullanmayı tercih ediyoruz. Müşteri ihtiyacı orta boyutlu ürünler üzerinde çalışmak ise IRB 5510 robotumuzu kullanıyoruz. Bu robotumuz ile birlikte özellikle beyaz eşya, küçük ev aletleri ve otomotiv yan sanayide boya uygulamaları gerçekleştiriliyoruz. IRB5500 serisi büyük robotları ise otomotiv ana sanayi uygulamalarında kullanıyoruz. Bunlara örnek olarak otomobil, kamyon ve otobüs örneklerini verebiliriz. Bu ürünlerin boyanmasında robotlara ekstra hareket kabiliyeti sağlayacak rayları da müşteri kullanıma sunuyoruz.

Bu keyifli sohbeti sonlandırmadan önce eklemek istedikleriniz var mı?

Benim açımdan da çok keyifli geçen bir sohbet oldu. ST Ekibine bu keyifli sohbet için teşekkür ederim. ABB ürünleri, yılların kapsamlı araştırması ve geliştirilmesi ile boyama işleminin tüm bölümleri için dünyanın dört bir yanından son kullanıcıları ile yakın işbirliği içerisinde optimize edilmiştir. ABB hız kesmeden gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir. ABB Türkiye Satış Destek Ekibi olarak müşterilerimizin robot ve otomasyon konusunda soru ve ihtiyaçlarına çözümler yaratabilmek adına daima yanlarında olduğumuzu bildirmek isteriz.