Kaynak sektörünün öncü kuruluşlarından biri olan Askaynak, otomotiv sektörü başta olmak üzere birçok üreticinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyor. Son dönemde Vitra ile ortak bir proje geliştirerek sırlama robotu üreten Askaynak, yeni dönemde seramik sektörüne yoğunlaşmayı planlıyor. Askaynak Satış Direktörü Eren Ertuğ ile yeni projelerini ve hedeflerini görüştük. 


“YURT DIŞI ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORUZ”

Askaynak olarak kaynak sarf malzemeleri, kaynak makineleri üretimi ile sektördeki faaliyetlerimize başladık. 2014 yılına gelindiğinde ise robotik otomasyon bölümünü kurarak bu alana giriş yaptık. Askaynak, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden birini satın alarak tüm ekibi ve know-how’ını yapımızın içine dahil ettik. Askaynak, ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet vererek çalışmalara başladı ve otomotiv yan sanayi alanındaki tüm kritik projelerinde yer aldı. Daha sonra savunma sanayi projelerine hız verdik. Ayrıca Körfez ve Orta Doğu’da üretim yapan kalıpçılar için robotik sistemler kurduk.  Bunun yanı sıra Rusya, Amerika, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan gibi ülkelerde de robotik sistemlerimizi kurduk.


“SIRLAMA ROBOTU İLE SERAMİK SEKTÖRÜNE GİRİŞ YAPTIK”

Kardeş kuruluşumuz olan Vitra ile ortak bir proje geliştirerek sırlama robotunu ürettik. Bu sayede seramik sektörüne de giriş yapmış olduk. Son dönemde seramik sektörü robotlu üretim konusuna daha duyarlı yaklaşmaya başladı. Özellikle taşıma, sırlama ve boyama robotları seramik sektöründe kendini gösteriyor. Seramik üretimi Türkiye’nin yanı sıra İtalya, İspanya gibi ülkelerde gerçekleştiriliyor. Bu da bize Avrupa kapısının daha çok açılacağını gösteriyor. Seramik sektörüyle ilgili en büyük projeyi Vitra için gerçekleştirdik. Şu anda sırlama robotlarıyla ilgili hem yurt içinde hem de yurt dışında görüşmelerimiz devam ediyor.


OTOMOTİV SEKTÖRÜNE AĞIRLIK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Askaynak’ın ana iş kolu kaynak olduğu için biz her zaman otomotiv ana ve yan sanayi sektörüne ağırlık veriyoruz. Türkiye otomotiv sektöründe yaşanan daralma kendini gösteriyor ve üreticiler sene sonuna kadar yüzde 30’luk bir daralma öngörüyor. Bu daralma sebebiyle yatırımların azalması bekleniyor. Biz yine de otomotiv sektörüne ağırlık vermeye devam edeceğiz. Hedeflediğimiz ana pazarlar arasında ise yine Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve Körfez ülkeleri olacak.


TEKNOLOJİDE BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLMALIYIZ

Teknolojide bağımsız hale gelen bir ülke, kendisini çok daha doğru ve güçlü bir pozisyonda konumlandırabilir. Bugün ağırlıklı olarak yabancı teknoloji ile çalışıyoruz. Bu sebeple öncelikle yabancı teknolojilerin montajını ve sistem kurgularını iyi anlamak gerekiyor. Daha sonra yavaş yavaş robottan bahsetmek gerekiyor. Yerli bir robot hepimizin hayali…  Biz yerli kaynak makinaları kaynak sarf malzemesi imalatı gerçekleştiriyoruz. Robotu da yerlileştirebilirsek Türkiye adına sevindirici bir gelişme olur. Biliyorsunuz robot teknolojisi en çok Avrupa’da ve Japonya’da görünüyor. Onlarla yapacağımız çok işbirliği ve öğreneceğimiz çok bilgi var.