Asansör sektöründe, hızla ivmelenme ve markalaşma için robot teknolojisinin gerekliliğinin altını çizen ABB Robotik Türkiye Teknik Destek Mühendisi Samet Mert, “Asansör sektörü için yerli ve milli duruşu korumak adına ABB Robotik ekibi olarak her türlü teknolojik desteğe hazırız.” diyor.

ABB Robotik Satış Teknik Destek Bölümü Türkiye organizasyonundan bahseder misiniz?

ABB Türkiye, Teknik Destek bölümü organizasyonu her geçen gün büyümekte olan, aktif ve dinamik ekip üyelerinden oluşuyor. Güçlü ekibimizle, Türkiye’nin dört bir yanına, dünya standartlarında hizmetler sunuyoruz. Sunduğumuz hizmetlerin temelini, güven ve samimiyet ile inşa ediyoruz. Hızlı aksiyonlar alarak, müşterilerimize en kaliteli ve güvenilir hizmeti vererek, bir sonraki yatırımlarında ABB robotlarını tercih etmelerini amaçlıyoruz.

ABB Robotik Satış Bölümünüzdeki göreviniz ve kendinizden bahseder misiniz?

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Savunma Sektöründe CTECH’de donanım mühendisi olarak başladığım kariyerime, havacılık sektöründe THY ve Pratt & Whitney bünyesinde Uçak Motor Bakım Mühendisi olarak devam ettim. Savunma ve havacılıktaki ilerleyen kariyerime beni Robot Teknolojisi ile tanıştıran ABB ile devam etmeye karar verdim ve artık dünyanın önde gelen prestijli firmalarından ABB’nin bünyesindeyim. ABB Robotik Departmanında, Satış Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapıyorum. Operasyon öncesi ve sonrası tüm eğitimlerden ve simülasyonlardan sorumluyum.

Asansör sektörünün, Türkiye’deki pazar payı ve ABB’nin rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Asansör sektörü sürekliliği olan ve devamlı gelişen bir sektör. Asansör sanayinin pazar payı son beş yıl içinde hızlı ivme kazanmış durumdadır. Bugün öyle bir noktaya gelindi ki, üretimin tamamı neredeyse ihraç ediliyor. Haliyle sektörün gelişimine paralel olarak üretici firmaların hızlı artışının olduğu bir dönem yaşıyoruz. Asansör sektörü için yerli ve milli duruşu korumak adına ABB Robotik ekibi olarak her türlü teknolojik desteğe hazırız.

“Asansör sektörünün en temel sorunu Ar-Ge ve markalaşma.” dediniz, biraz bahseder misiniz?

Ülkemizde asansör konusunda yüzde 100 yerlilik mevcuttur. Tahrik motorundan raylara, çelik halatlardan tamponlara, otomatik kapılardan kontrol kartlarına, regülatörlerden kasnaklara kadar her parça ülkemiz sınırları içerisinde imal edilebilmektedir. En önemli sorun; çoğu montaj firmasının kalifiye eleman ihtiyacını karşılayamıyor olması yadsınamayacak bir gerçektir. Sektörün en önemli sorununun “Asansör firmaların Ar-Ge altyapılarının ve markalaşma bilinçlerinin zayıf olması”ndan kaynaklanıyor. Yeni çözümler üreten, sürekli araştıran ve geliştiren bir perspektif, asansör sektörü için oldukça önemli. Bu gelişmelere bağlı olarak güvenlik başta olmak üzere, kalite, konfor ve ekonomik olması gibi faktörler ön plana çıkıyor. Asansör ve yürüyen merdiven sektörünün, hızla gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izlemek ve uygulamak zorunda olduğunu vurgulamak istiyorum.

Yerli asansör sektöründe, markalaşmayı nasıl güçlendirebiliriz? 

Asansör sektöründe, hızla ivmelenme ve markalaşma için robot teknolojisi şart. İç pazardan daha fazla pay almak ve ihracatı artırmak için, asansör üreticilerimizin konfor, tasarım, kalite, teknoloji gibi alanlara daha fazla önem vermeleri gerekiyor. Böylelikle iç pazardan alınan güçle, dünyada ses getiren markalar haline gelinebileceğine inanıyorum. 

ABB Robotik olarak, bizlere teknolojilerinizden bahsedebilir misiniz?

Punta Kaynağı: 
Hazırlanan özel yazılımla punta kaynağı artık daha kolay işleniyor. Kalite ve tam proses kontrolü ile ABB, farklı punta kaynağı sistemlerinde fonksiyon paketlerini kolay kullanabilmek için Punta Kaynağı RobotWare yazılımını sunmaktadır. ABB robot aileleri olan IRB 6620, IRB 6640, IRB 6650S, IRB 6660 ve IRB 6700 ile ABB'nin sunduğu punta kaynağı ekipmanıyla birlikte, punta kaynağı proseslerini iyileştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Paketler kusursuz bir şekilde entegre edilmiş ve punta kaynağı proseslerinizde yüksek kalite ve performans sağlanmıştır.
Gelişmiş hareket ve robot kontrolü, punta kaynağı proseslerinin yüksek verimlilikle sürdürülebilmesini sağlar. Prosese ve donanıma bağlı olarak çok sayıda esnek yazılım seçeneği mevcuttur.

Şekillendirme: 
ABB, sac metal şekillendirme prosesleriniz için özel olarak üretilen bir dizi esnek sistem geliştirmiştir. Abkant pres bükme için yapılan robot uygulamalarında tam tecrübe sahibidir. Uzmanlaşma yoluyla elde edilen beceri ve deneyimi ile istenilen otomasyon sistemlerini üretebilme özelliğine sahiptir. Rekabetçi çözümler ancak alanlarında uzman olan şirketler tarafından sağlanabilir. ABB; kaynak, sac metal bükme ve boya sektörlerinde özel bilgi birikimi geliştirmiştir. 
•    Pres Besleme
•    Abkant Pres Büküm
•    Boru Bükme

Malzeme Taşıma: 
ABB robotları, zemine ve duvara monte edilerek veya tavana asılarak 800 kg’a kadar olan yükleri rahatlıkla ve hassas bir şekilde taşıyabilir. Uygulama veya ortam şartları ne kadar zor olursa olsun, bu kısıtların hiçbiri ABB için önemli değildir. Metal İşlemede tüm uygulamaları kapsayacak robotlara sahiptir. 
•    Metal İşlemede tüm uygulamaları kapsayacak robotlara sahiptir
•    İşleme esnasında tutma ve çevirme
•    Operasyonlar arasında malzeme taşıma
•    Ürün Toplama
•    CNC Makina Besleme

Sizlere benzersiz bir çalışma alanı sunan IRB 6650S 
Kuvvetli Robot ailesinin benzersiz bir çalışma alanı sunan raf robotudur. IRB 6650S, tam dikey ve tam yatay hareketlerin yanı sıra, artan ileri ve geri hareket kapasitesine sahiptir. Bu kombinasyon, birçok uygulama alanında robotun işlevine yeni olanaklar sunar.

•    Güvenilir - Yüksek üretim zamanı
•    Güvenlik - Güvenli bir yatırım
•    Hızlı - Kısa çevrim süreleri
•    Doğruluk - Tutarlı parça kalitesi
•    Güçlü - Maksimize edilmiş kullanım
•    Sağlam - Ağır üretim ortamları için
•    Çok Yönlü - Esnek entegrasyon ve üretim

40 yıllık büyük robot mirasının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkan IRB 6700
ABB’nin 7. nesil büyük robotları, yakın müşteri ilişkileri ve kapsamlı mühendislik çalışmaları sayesinde elde edilen veriler ışığında yeni nesil iyileştirmeleri sunar. Kendinden öncekilere göre daha dayanıklı ve bakımı daha kolay olan IRB 6700, 150-300 kg sınıfındaki robotlar arasında, en düşük sahip olma maliyetine göre en yüksek performansı sergileyen robottur.

•    Artan servis aralıkları ve azalan servis süreleri,
•    Lean ID özelliği sayesinde kablo paketlerinin ömrü uzamaktadır,
•    Rijit yapısı ile yeni nesil motor ve kompakt dişli kutuları sayesinde artık daha sağlam,
•    Hız artışı ve daha kısa çevrim zamanları - ortalama yüzde 5 daha hızlı,
•    Daha yüksek taşıma kapasiteleri ve gelişmiş doğruluk,
•    En zorlu ortamlarda çalışabilme özelliği - Foundry Plus 2 paketi ile mevcuttur,
•    IRB 6700 ailesi, zemine monte ve ters asılabilen de dahil olmak üzere 10 farklı versiyona sahiptir.

ABB Robotik Satış, Proje ve Servis departmanımızdaki uzman kadromuz ile yüksek performansta, ihtiyaçlarınıza özel robotik ve otomasyon çözümlerimiz ve robotlarımız ile sizlere memnuniyetle hizmet vermeye devam edeceğiz.