AkınRobotics tarafından üretilen insansı robot Akıncı-4 sahip olduğu özellikleriyle öne çıkıyor.

Yapay zeka ve görüntü işleme yazılımı sayesinde konuşabilen, 3D görebilen, insanları tanıyan, öğrendiği bilgileri yorumlayan, yaş ve cinsiyet analizi yapabilen milli ve yerli robot, üç dil biliyor.

AkınSoft ve AkınRobotics Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın, farklı sektörlerde görev yapacak şekilde programlanabilen Akıncı-4’e ilişkin şu bilgileri paylaştı: “10 tanesi parmaklarda olmak üzere toplam 37 eklem noktası bulunuyor. Bütün motorların, devre ve anakartının üretimini bünyemizde gerçekleştirdik. Tamamen yerli olarak üretilen yazılımımız ile robotu istediğiniz göreve programlayabiliyorsunuz. Üzerindeki sensörler aracılığıyla tatma dışında konuşma, duyma, koklama ve görme olmak üzere dört duyuyu rahatlıkla kullanabiliyor.”

3 MİLYON KİŞİYİ HAFIZASINA KAYDEDİYOR

İnsanları görüp tanıyan, tanıştığı kişiyi unutmayan ve sonraki karşılaşmasında hatırlayan robot, görüntü işleme yazılımı ve insan tanıma sistemi sayesinde 3 milyondan fazla kişiyi tanıyıp hafızasına kaydedebiliyor.  

“BU ÖZELLİKLERDE BİR ROBOT YOK”

Akıncı-4’ün Türkçe, İngilizce ve Arapça konuşabildiğini çalışmalar tamamlandıktan sonra Rusça’yı da konuşabileceğini söyleyen Dr. Akın, derin öğrenme sistemiyle öğretilen birkaç bilgiyi sentezleyerek yeni bilgi üretebildiğini söyledi.

“Henüz bu özelliklerde Türkiye’de bir robot yok.” diyen Dr. Akın, robotun havalimanlarında, güvenlik ve hizmet sektöründe kullanılabileceğini ifade etti.