İSTANBUL (AA) –Çin’de düzenlenen prestijli, MakeX Robotik Yarışması, için hazırlanan Adana Vakıfbank Ortaokulu’ndan bir grup öğrenci, 2018 Dünya Finali’ne katılmaya hak kazandı.

XSun Team adını verdikleri takımlarında yaptıkları, robot uygulamaları çalışmasını, Onur Ata Özyiğit, Deniz Gündeşlioğlu, Arda Uğurludemir ve Ata Saatçi’den oluşan öğrenciler çalıştı.


ROBOTİK KODLAMADA BÜYÜK ÖDÜL NE KADAR?

 “Yarını Kodlayanlar”  Türkiye’nin dezavantajlı bölgelerinde, bu teknoloji eğitimlerine ulaşamayan çocuklara ulaşma hedefli projeye erişen Adanalı grup,
2018 Türkiye Finali’nde 46 takım içinde önce 3’üncü olmuş. XSun, bu yarışmadan sonra aralıkta Çin’de düzenlenecek MakeX Robotik Yarışması 2018 Dünya Finali’ne katılma hakkı elde etmiş. Dünya Finali’nde, 500 bin Çin Yuanı ödül verilecek.


YARIŞMAYA KAÇ TAKIM KATILACAK?

Çin’e gidecek olan “XSun Team” takımı, 10’u aşkın ülkeden 350 takımın katılacağı büyük finalde mücadele edecek. Takım koçluğunu Sınıf Öğretmeni Abdurrahman Gündeşlioğlu, robotik kodlama eğitimi ile genç nesillerin geleceğe hazırlandığını ifade ediyor.

YARINI KODLAYANLAR PROJESİNİN HEDEFİ NE?

Kodlama tırını Anadolu’da dolaştırarak, bugüne kadar 12 bin çocuğu eğiten Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, ise, teknolojinin alfabesinin robotik kodlamadan geçtiğine işaret ederek, “Eğitim tırımızın uğradığı Adana ilimizdeki çocukların 46 Türk takımı içinden, üçüncü olarak kazandığı başarı, aslında projemizin ne denli isabetli olduğunun delilidir. Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı ile önümüzdeki yıl, yine köy köy, kasaba kasaba dolaşacak, 20 bin çocuğa daha bu eğitimi götüreceğiz” dedi.

Yarını Kodlayanlar Projesinin paydaşlarından, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise robotik kodlamanın, günümüzün okuma yazma bilgisine tekabül ettiğini söyledi. Hazır, böylesine önemli ve temel bir eğitim olan, robotik kodlamanın, öğretici kadro sıkıntısı nedeniyle bugün okullarda öğretilemediği tespitini yaparak, “İşte biz bu açığı kapama fikriyle hareket ettik. Ümit ederim, eğittiğimiz çocuklar da, ileride, başka çocuklara el verir” dedi.


MAKEX’TE KAÇ ÖĞRENCİ YARIŞTI?

Bugüne kadar Türkiye’de ilk kez düzenlenen, MakeX Robotik Yarışması 2018 Türkiye Finali’ne 7 ilden, 7 ile 14 yaş grubundan, 200’ü aşkın ilk ve ortaokul öğrencisi katıldı.
Türkiye Finali’ni ilk dörde tamamlayan takımlar, küresel finale doğrudan katılmaya hak kazanıyorlar.

Eğitimlerde, alanının en iyi üniversitelerinden, MIT’nin (Massachusetts Institute of Technology) çocukları, temel kodlamada eğitmek üzere geliştirdiği Scratch programı tercih ediliyor.
Eğitim tırının, gönüllü eğitmenler aracılığı ile 2019’un ikinci çeyreğine kadar 60 kentte 30 bini aşkın çocuğa ulaşması hedefleniyor