Farklı çözümler konusunda öncü olan ABB Robotik Bölümü, tüm proses uygulamalarında etkin olması ile müşterilerine hız ve verim konusunda büyük katkılar sağlıyor.

Özellikle pandemi sürecinde yakın mesafe çalışma gerektirecek işlerde iki insan yerine robot-insan iş birliğinin öneminden bahseden ABB Robotik Teknik Satış Destek Mühendisi Cem Şahindokuyucu “Kolaboratif robotlar sayesinde hem üretimde çalışan insanlar arasındaki etkileşimi azaltmayı hem de sonradan farklılaşan görevlere robotların hızlı entegre olmasını hedefliyoruz.” diyor.

Cem Bey, bize kendinizden ve ABB’deki görevinizden bahseder misiniz?

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. 2018 yılında Teknik Satış Destek Mühendisi olarak başladığım ABB Robotik Bölümü’nde hem satış öncesi hem satış sonrasında müşterilerimize yazılımsal ağırlıklı destek vermekteyim. Robot ve robot prosesleri konusunda eğitime ihtiyaç duyan kullanıcılarımıza da eğitim vermekteyim. Ayrıca ABB kolaboratif robotlarının teknik tarafında Türkiye temsilcisiyim.

Kolaboratif Robotlar dediniz. Kolaboratif tam olarak nedir?

Kolaboratif, iş birliği anlamına gelmektedir. Kolaboratif robot ismi de özel bir robotu değil, bir insan ve bir robotun birlikte çalışmasını sağlayan tüm robot türlerini ifade eder. Kolaboratif robotların avantajları; emniyet, esneklik, kullanım kolaylığı ve artan verimliliktir. İnsanlar kolaboratif robotlarla isterlerse sürekli, isterlerse aralıklı olarak etkileşime girerek birlikte çalışabilirler. Robotların kendilerinde bulunan tork sensörleri ve harici takılan güvenlik sensörleri sayesinde insanlara zarar vermeden, çitsiz ortamda güvenli bir şekilde kullanılabilirler. Ayrıca yine insanlarla birlikte çalışacakları düşünülerek kolay programlama ve elle hareket ettirme gibi birçok özellik bu robotlara eklenmiştir.

ABB’nin kolaboratif robot macerası ne zaman başladı?

ABB’nin kolaboratif robot macerası 2015 yılında YuMi isimli robotu ile başladı. YuMi dünyanın ilk gerçekçi kolaboratif robotudur. Başlangıçta hafif montaj görevlerinde çalışanlara yardımcı olmak için tasarlanan YuMi, çeşitli uygulamalar ve endüstrilerde yeni fırsatlar oluşturan bir patlamaya yol açtı. Artık insanların robotik otomasyon ile neler elde edilebileceğine dair hayal güçlerini ateşlemesine yardımcı oluyor.

YuMi, robotlar ve çalışanların yan yana çalışması gereken kolaboratif uygulamalarda güvenlik standardını belirlemiştir. El becerileri ve çift kollu 14 eksenli tasarımı ile YuMi, elektronik ve elektrik komponentlerinin montajından, şekerleme fabrikalarındaki şekerlerin ayrıştırılmasına kadar dünya çapındaki birçok üretim hattında verimliliği ve kaliteyi artırmada önemli bir rol oynamıştır.

Kafes veya güvenlik bariyeri gibi hantal ve pahalı güvenlik önlemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, insanları robotlardan ayıran hem fiziksel hem de psikolojik engellerin kaldırılmasına yardımcı oldu. YuMi’nin popülerliğinin anahtarı, bir operatörün boyutunu ve hareketlerini taklit eden dost tasarımı ve diğer kobot’lardan daha hızlı hareket etmesini sağlayan ultra düşük yumuşak dolgulu kollarıdır.

Kolaboratifleşme konusunda yeni çalışmalarınız var mı?

ABB kolaboratifleşme konusunda YuMi ile sınırlı kalmayıp bu alandaki çalışmalarını her zaman sürdürmüş ve sürdürmeye de devam ettirmektedir. ABB’nin çift kollu YuMi’nin ardından yaptığı çalışmalar şöyle sıralanabilir:

SafeMove2 Opsiyonu: ABB SafeMove2 opsiyonu sayesinde robotlarına güvenlikli alan tarayıcı sensörler ekleyerek robotların çitlerden kurtulmasını sağladı. Sensörün alanına müdahale edildiğinde robot kademeli olarak önce yavaşlayıp ardından bir sonraki aşamada tamamen kendini duraklatmaktadır. Böylece robotta parça kontrolü, tool kontrolü gibi kontrol yapmak isteyen kişilerin robotla güvenli bir şekilde etkileşimi sağlanmaktadır. ABB'nin güvenlik çözümü SafeMove2, çalışanların güvenliğini sağlar, güvenlik devreye alma sürelerinde devrim yaratır ve toplam yatırımı yüzde 30’a kadar azaltır. Bu opsiyon en küçük robottan en büyük robota kadar eklenebildiği için tüm robotlarınızı kolaboratifleştirebilmeniz mümkündür.

Tek Kollu YuMi ve Kolay Programlama Sihirbazı: Çift kollu YuMi’nin ardından ABB, kolay programlama sihirbazı ile birlikte tek kollu YuMi’yi de tanıttı. Kolay Programlama, robotların kurulmasını, programlanması ve çalıştırılmasını kolaylaştırır ve ilk kez robot kullanacakların otomasyonlu uygulamalarındaki engellerini azaltır. Kolay programlama sihirbazı, kullanıcıların ABB'nin tek kollu YuMi® kolaboratif robotu için herhangi bir özel eğitime ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde robot uygulama programları oluşturmasını sağlamak için tasarlanmış bir grafik programlama yöntemi olarak piyasaya sürüldü. Ardından yeni kontrol ünitesi olan OmniCore ile çalışan tüm robotlara adapte edildi.

GoFa: Kullanımı kolay olan GoFa ™ CRB 15000 kolaboratif robot, insan ve robotun yakın iş birliğini desteklemek için her bir eklemde akıllı sensörler içerir, 5 kg'a kadar yükler için sınıfında lider bir erişim ve hız sağlar.

ABB, verimliliği ve esnekliği artırmak için daha ağır yükleri taşıyabilen kolaboratif bir robota yönelik artan talebi desteklemek adına, yeni 6 eksenli GoFa ™ CRB (Collaborative RoBot) 15000'in piyasaya sürülmesiyle kolaboratif robot portföyünü genişletiyor.

Doğrudan ve sürekli olarak insanlarla birlikte güvenle çalışacak, kurulumu ile kullanımı çok kolay olacak şekilde tasarlanan GoFa, çalışanlara tekrarlayan ve ergonomik açıdan zorlu görevlerde yardımcı olmak için daha ağır yükler ve daha uzun mesafeler içeren süreçleri otomatikleştirmelerine yardımcı olur.

950 mm'lik sınıfının lideri erişim mesafesiyle ve saniyede 2,2 metreye kadar hız sunan GoFa, malzeme taşıma, makina besleme, komponent montajı, paketleme ve muayene/kalite kontrol ve laboratuvar otomasyonu gibi çeşitli uygulamalar için etkili bir çözüm sunar. GoFa, üstün güç ve kuvvet sınırlama performansı sunmak için altı ekleminin her birinde akıllı tork ve konum sensörleri içerir. Bu eklemler, robot kolunu milisaniyeler içinde durdurmak için robotun kolu ile bir çalışan arasındaki herhangi bir beklenmedik teması algılayarak, çalışanların yaralanma riskini ortadan kaldırır.

SWIFTI: Saniyede beş metrelik hızlar sunan SWIFTI ™, kolaboratif ve endüstriyel robotlar arasındaki boşluğu doldurmak için tasarlanmış, 4 kg'a kadar yükler için hızlı ve doğru bir kolaboratif endüstriyel robottur. ABB, kolaboratif robot ailesini, gelişmiş kolaboratif güvenlik önlemlerini ve kullanım kolaylığını endüstriyel bir robotun hızı, sağlamlığı ve hassasiyetiyle birleştiren yeni bir endüstriyel robotla geliştiriyor.

SWIFTI, sınıfındaki diğer kobot'lardan beş kat daha yüksek ve endüstriyel robotlarla karşılaştırılabilen, saniyede beş metreden fazla maksimum Ekipman Merkez Noktası (TCP) hızı sunar. İnsan ve robot arasındaki aralıklı iş birliğini desteklemek üzere tasarlanan SWIFTI, bir çalışanın kobot’a yaklaşması gerektiğinde, güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye atmadan maksimum verimlilik için yüksek hızlarda hareket edebilir.

Bir güvenlik lazer tarayıcısını ABB’nin SafeMove Kolaboratif güvenlik yazılımıyla entegre eden SWIFTI, hareket eden bir robot ile bir çalışan arasında temasın oluşmamasını sağlayarak yaralanmaları önler. Birlikte çalışan teknolojiler, hareket halindeyken robotun çalışma alanı içinde bir operatörün bulunmamasını sağlayarak, fiziksel çitlere gerek kalmadan güvenli bir iş birliğine olanak sağlar.

Robotun kendisini programlamak söz konusu olduğunda SWIFTI, hem kullanıcılara programlama cihazı aracılığıyla yönlendirme programlaması, hem de ABB’nin yeni Kolay Programlama Sihirbazı yazılımı seçeneği sunar. Basit grafik bloklara dayanan Kolay Programlama Sihirbazı, uzman olmayanların uygulamalarını otomatikleştirmelerini kolaylaştırır.