ABB, yeni otonom mobil robot (AMR) portföyünü yapay zeka ve 3D görüntü haritalama teknolojisi ile geliştirmek için Sevensense ile stratejik bir ortaklığa gidiyor. Mobil robotlar, insanlara yakın karmaşık, dinamik iç ve dış ortamlarda otonom olarak gezinebileceğinden, bu teknolojinin müşterilere benzeri görülmemiş seviyede esneklik sunması bekleniyor. 

ROBOTİK PORTFÖYÜNÜ GENİŞLETME STRATEJİSİNİN ADIMI

Ortaklık, ABB'nin Temmuz 2021'de duyurulan küresel lider bir AMR üreticisi olan ASTI Mobile Robotics'i satın almasının ardından yeni nesil esnek otomasyonu yönlendirme ve ABB'nin robotik ve otomasyon portföyünü genişletme stratejisinde önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Söz konusu ortaklık, firmanın girişim sermayesi birimi ABB Technology Ventures aracılığıyla İsviçreli ve ETH Zurich bünyesindeki start-up olan Sevensense'de, Kasım 2021'in sonunda kapanması beklenen bir azınlık yatırımını içeriyor.

"ESNEK OTOMASYONUN KİLİDİNİ AÇMAK İÇİN KİLOMETRE TAŞI"

"UZUN VADELİ İŞ BİRLİĞİNİN TEMELİNİ OLUŞTURUYOR"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Sevensense Robotics CEO'su Gregory Hitz ise, söz konusu ortaklığın kendileri için doğru zamanda gelen yerinde bir adım olduğunu ifade ederek, ortaklığın tam bağımsızlıklarını korurken uzun vadeli bir iş birliğinin de temelini oluşturduğunu dile getirdi.

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

Gregory Hitz, sözlerini, "Uzmanlığımızdan karşılıklı olarak yararlanmamızı ve uzun vadede tüm müşterilerimiz için en iyi ürünü oluşturabilmemizi sağlar. Aynı zamanda ABB'nin yatırımı bize planlama güvenliği sağlıyor. Teknolojimizi küresel bir ölçeğe taşımayı ve Sevensense'i dünya çapında yapay zeka destekli vizyon ve navigasyon şirketlerinin zirvesine yerleştirmeyi dört gözle bekliyoruz." diyerek sürdürdü. 

DAHA GÜVENLİ İNSAN-MAKİNA ETKİLEŞİMİNİ SAĞLAYACAK

Sevensense navigasyon teknolojisi, günümüzün 2D çözümlerinden daha doğru olan bir 3D harita oluşturmak için gelişmiş bilgisayarlı görüntü işleme ve AI algoritmalarını kullanıyor. Bu da daha üstün bir navigasyon yeteneğine ve lazer tarayıcı tabanlı navigasyona kıyasla daha uygun maliyetli çözümlere yol açıyor.

3D Eşzamanlı Konumlandırma ve Haritalama (SLAM) teknolojisiyle donatılmış bir AMR, etrafını doğru bir biçimde yorumlayabilecek, bir palet, bir robot ya da bir kişiyi tanımlayabilecek ve engellerin çevresinde dolaşmak için kendi kendine bağımsız kararlar verebilecek. Bu zeka düzeyi, daha güvenli insan-makina etkileşimlerini mümkün kılacak; maksimum esneklik ve üretkenlik için fabrikalar ve depolar etrafındaki malzeme akışlarının güvenli ve verimli olmasını sağlayacak. 

ENTEGRASYONA 2022'DE PİLOT MÜŞTERİLERDEN BAŞLANACAK

ABB, 2022'de planlanan pilot müşteri projeleri ile Sevensense'in yazılım ve donanım teknolojisini ABB'nin AMR portföyü içerisine entegre edecek.