Torun Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Torun, dünyanın önde gelen firmalarına ağırlıklı pirinç olmak üzere metal bağlantı parçaları üreten Torun Metal’in üretiminde kullandığı 50’yi aşkın robotun yanı sıra Robocut ve Robodrill teknolojileri ile sağladığı avantajları ve ihracatlarını nasıl artırdıklarını anlattı.

“VERİMLİLİK VE MALİYET AÇISINDAN MEMNUN ETTİ”

Robotlu otomasyon konusunda önemli çıktılar elde ettiklerini ifade eden Torun, robot yatırımıyla birlikte elde ettikleri kazanımları paylaştı: “İlk tezgahımızı almamızla birlikte, yaptığımız robot otomasyonu diğer tezgahlarımıza paralel robot yatırımlarımızın da aynı oranda artmasını sağladı. Bugün bünyemizde bulunan 50’den fazla Fanuc robotuyla makina yüklemelerimizi ve makina beslemelerimizi yapıyoruz. Verimliliği ve maliyeti önceliklerimiz arasında olduğu için sonuçlar bizim ve müşterilerimiz açımızdan memnun edici oldu.”

10 YILDIR BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR

İlk olarak 2009 yılında Fanuc ile iş birliklerinin başladığını belirten Torun Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Torun, “Bir tezgahla başladığımız ilişki bugün bizi 50’nin üzerinde Fanuc Robodrill kullanır hale getirdi. Şu an belki en fazla Robodrill kullanan firma olarak son derece memnunuz. Bu da müşteri memnuniyeti anlamına geliyor. Tezgah sayımızı da gün geçtikçe artırıyoruz.” dedi.

Robodrill’in ardından kullandıkları transfer tezgahlarıyla ilgili bilgiler veren Torun, Fanuc teknolojisi sayesinde çok eksenli ve kompleks parçaları işleyebildiklerini söyledi.

 

Torun, “Son tezgahımızda 50’den fazla ekseni aynı anda simültane bir şekilde yönetebiliyoruz. Bu bize Torun Bakır’a takım halinde karbür ve kaynaklı takımlarda özel takımlar yaparak süreçlerimizi yönetiyoruz. Burada da Robocut tezgahını kullanıyoruz. Altına bağladığımız dördüncü eksende takımlarımızı çok hassas bir şekilde üretebilme özelliğini kazandık.” şeklinde konuştu. 

Gebze’deki 26 bin metrekare alanda pirinçten mamul yedek aksan parçalarının imalatını yapan firma, bugün cirosunun yüzde 90’lık kısmını ihracattan elde ediyor ve Türkiye’de ihracatta ilk 250 firma arasında bulunuyor.

ROBOTİK VE OTOMASYONDA EN YENİLİKÇİ ŞİRKET SEÇİLDİ

Almanya’da yayımlanan Düsseldorf merkezli günlük ekonomi gazetesi Handelsblatt, Fanuc’u dünyadaki en yenilikçi ilk 20 şirket arasında, robotik ve endüstriyel otomasyon kategorisinde ise 1. sırada gösterdi.

İsviçreli danışmanlık şirketi Econsight tarafından gazete için yapılan araştırmada, firmanın endüstriyel robotlardan çok akıllı yapay zeka sistemlerine güvendiğini, bunun da firmanın inovasyon sıralamasında hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olduğuna yer verildi.