İnsana hizmet eden, insansız makinelerin, insan gibi hareket edebilmesinde 5G altyapısı kullanılacak

Dört yıl önce tanıştığımız 4 G teknolojisinden sonra, 5 G ile alınan yol, hayalleri zorluyor.

Makinelerin insan gibi sinir ağlarına sahip olabilmesi için 5G altyapısı şart. Bu teknoloji sayesinde sürücüsüz otomobiller, ameliyat yapan robot kol ile başarılı operasyonlar yapabilecek. Yani 5G altyapısı insanlardan çok, insana hizmet eden makinelerin birbiriyle haberleşerek kusursuz çalışmasını sağlayacak.

İnsandaki sinir ağı gibi düşünce hızında hareket edecek cihazlar, sürücüsüz otomobillerin kazalarını engelleyecek, uzaktan ameliyatlar başarıyla yapılabilecek. Yine akıllı ev ve şehir, ulaşım, güvenlik, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerde yeni uygulamalar rahatlıkla hayata geçirilecek. Okullar kapanmayacak, ofise gitme derdi olmayacak. İnternette gecikme diye bir durum kalmayacak.


CANLI TESTLER BAŞLADI

Türkiye'de Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu izniyle ilk test çalışmaları başladı. Yeni nesil içerik ve bulut üzerinden oyun ağırlıklı hizmetler evlere kadar 5G ile ulaşacak. Farklı uygulamalarla 5G altyapısından faydalanmak için 3 farklı bölgede deneniyor.

Teknoloji, İTÜ kampüs alanında Endüstri 4.0 uygulamalarında, bilimsel araştırmalarda kullanılıyor. Akıllı ev ve şehir uygulamaları yine 5G altyapısıyla kurulacak. Samsung'un baz istasyonlarının kullanıldığı 5G testlerinde eve 5G uyumlu modem almak yeterli olacak. Modemler evde kablosuz internet bağlantısına dönüşecek.

Yüksek hızları destekleyen cihazlarda bu hız yüksek çözünürlüklü yayın izlenirken kullanılabilecek.

YENİ NESİL TELEFONLAR


Her cihaz bulut hizmetlerini sonuna kadar kullanacak. Depolama sorunu ortadan kalkacak. Yeni sistem sayesinde anında çeviri hizmeti kulağınıza ulaşacak. Sesli komutla daha fazla işlem gücüne sahip telefonların sayısı artacak.

Yapay zekâ ve çoklu işlem yapma yeteneği telefonun yeteneklerini artıracak. Artık telefonlar işlemci gücüne yüklenmek zorunda kalmayacağı için daha az enerji tüketip daha uzun süre kullanılabilecek. Artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları tam anlamıyla patlama yapacak. Pek çok uygulamayı hayata geçirmek mümkün olacak.

ANAHTAR KAVRAM BULUT


APPLE iPhone veya Google Android kullanılan bir telefonda kayıt için yer kalmayınca internette depolamasına izin verdiğiniz servislere "bulut" deniyor. Bulut servisiyle istediğiniz uyumlu cihazdan fotoğraf veya müziklerinize ulaşabiliyorsunuz.