Proses Güvenliği Yönetimi kitabında, proses endüstrisinin başladığı yıllardan bugüne kadar yaşananlardan edinilen dersler ile proses güvenliği yönetiminin ülkemiz proses endüstrisinde daha kolay anlaşılmasını ve uygulanabilmesini amaçlamaktadır. ProSCon Mühendislik olarak proses güvenliği kapsamında kurulduğumuz günden bugüne kadar “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” arasında bulunan 40’ın üzerinde kuruluş ile proses güvenliği projelerini sürdürmüş, ülkemiz proses güvenliği kültürünü artımayı hedefleyen ulusal ve uluslararası 20’nin üzerinde teknik makale hazırlamış ve yürüttüğümüz gayretli çalışmalar sonucunda “Proses Güvenliği Yönetimi” kitabımız ile proses güvenliği profesyonellerinin çalışmalarına değer katması amacıyla beğenilerinize sunulmuştur.

IChemE veritabanına göre yaşanan kayıtlı 5380 proses güvenliği kazası incelendiğinde kök nedenlerin %65’inin insan kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Bir başka bakış açısıyla değerlendirilirse, bu kazaların %65’i doğrudan insan faktörlerinin etkin yönetimi ile önlenebilirdi. İnsan sebepli hataların önlenmesinin en etkili yolu yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasıdır. Bu hususta işletme kültürüne, dinamiklerine ve niteliğine bağlı kuruluşa özel sistemlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi önerilmektedir. 

Proses güvenliği, IChemE tarafından 2016 yılında Edinburg’da gerçekleştirilen “Hazards 26 Konferansı”nda, “Proses Güvenliği işletmenizi tamamen yok edebilecek riskler ile ilgilidir.” tanımını almıştır. Bu tanıma göre proses güvenliği yalnızca tehlikeli kimyasallar ve onun etkileri haricinde yatırımın korunması, iş sürekliliği ve üretim verimliliğinin anahtarı haline gelmiştir. Ülkemizde 2000’li yılların başlangıcından itibaren proses endüstrisinin odak konularından biri haline gelen proses güvenliği, gün geçtikçe önemini artırarak gelişmektedir. Ülkemizde operasyonlarını sürdüren ve ülkemiz ekonomisine değer katan binin üzerinde kuruluşun proses güvenliği yönetimi tecrübesini artırması, daha rekabetçi olması ve marka değerini yükseltmesini temenni ediyoruz.