Avrupa’nın en büyük ikinci dünyanınsa altıncı büyük plastik imalatçısı konumunda bulunan Türkiye Plastik Sektörü, Ar-Ge yatırımları ve inovatif çalışmalarıyla liderliği hedefliyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) sektörün bu gelişim yatırım ve çalışmalarına katkı sağlamak için 13 yıldır düzenlediği Geleceğin Plastikleri konulu Türk Plastik Endüstrisi Kongresi, üreticilileri İstanbul’da bir araya getirdi. 

Dünyanın önde gelen derneklerinin üst yöneticilerinin bir araya geldiği 13. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi, EuPC-Avrupa Plastik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Renato Zelcher ve PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

Kongrede, 4. Endüstri devrimine üretim tekniklerinden plastiklerde inovatif çalışmalara, nanoteknolojiden sürdürülebilir çözümlere kadar sektörü gelecekte nelerin beklediği konuşuldu. Kongrenin en önemli çıktılarından biri, yeniliklere hızlı bir şekilde uyum sağlama yetisine sahip plastik sektörünün teknolojiyle dönüşerek hayatın olduğu her yerde kolaylık sağlamaya devam edeceğiydi.  

Türkiye plastik sektörünün güncel rakamları neler?

Plastik sektörünün 11 bin işletmesi, 250 bin kişilik istihdamı ve 34 milyar dolarlık cirosu ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinin başında geldiğini belirttikten Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “Gıdadan sağlığa, inşaattan otomotive, kozmetikten tekstile kadar birçok sektörün ana girdi malzemesini oluşturan plastikler, sağladığı kolaylık, avantaj, kalite ve çeşitliliği sayesinde istikrarlı bir şekilde büyüyor. Büyümede asıl sıçrama yeni teknolojilerle uyumlu, değişen tüketici beklentilerini karşılayabilecek katma değeri yüksek ürünlerle gerçekleşecek. Bir yandan sektör için büyümeden bahsederken öte yandan doğaya atılan plastikler nedeniyle kamuoyunda çevreye zararlı ön yargısı da gündemdeki yerini koruyor.  Oysa hep söylediğimiz gibi asıl problem geri dönüşüm bilincinin tam oturmamış olması. Kullandığı her ürünü nasıl geri dönüştüreceğini bilen bireyler hem doğayı korumuş olur hem de plastik ile ilgili ön yargıları yıkar. PAGEV geri dönüşüm bilincinin oluşması için verdiğimiz eğitimler, geliştirdiğimiz projelerle öncü olmaya devam edeceğiz.”