Tüpraş, geçtiğimiz yıl “Stratejik Dönüşüm Planını” ve 2050 karbon nötr olma hedefini açıkladı. Belirlediği hedefe ulaşmak amacıyla yeni yatırımlarına devam eden Tüpraş, son olarak Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmeye hedefiyle UOP Ecofining™ teknolojisinin kullanımı için Honeywell ile lisans anlaşması imzalayarak biyoyakıt üretimi için düğmeye bastı. Kurulması planlanan Ecofining tesisi sayesinde; Tüpraş, günde yaklaşık 8 bin 300 varil atık ham maddeyi sürdürülebilir havacılık yakıtına (SAF), yenilenebilir dizele ve diğer ürünlere dönüştürmeyi planlıyor.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SAF TEDARİKÇİSİ OLMAYI PLANLIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Tüpraş Teknik İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serdar Kemaloğlu, “Tüpraş’ın 2050 yılı itibariyle karbon nötr olma hedeflerine paralel olarak biyoyakıt üretiminin sürdürülebilir geleceğe önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yatırımlarımızın önemli bir kısmını Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik gibi yeni enerji kaynaklarına ayıracağız. Hava taşımacılığında biyoyakıtların sektörün karbonsuzlaşma konusunda önemli bir rol oynamasını bekliyoruz. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde öngörümüz 2030 yılında 400 bin ton biyoyakıt ham maddesi işlemek. 2035 yılından sonra üretim kapasitemizi 3 katına çıkarmayı ve Türkiye’nin en büyük tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşma yolunda da atık bitkisel ve hayvansal hammaddelerden Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı üretmek için Honeywell UOP’nin yüksek verimle, katma değerli yenilenebilir ürünler üretilmesine imkân sağlayan Ecofining teknolojisini seçtik” diye konuştu.

“KARBON AYAK İZİNİ AZALTMADA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Honeywell Türkiye, İsrail ve Orta Asya Başkanı Uygar Doyuran: “Bu proje Türkiye'de ilk olması sebebiyle oldukça önemli. Atık ham maddelerden elde edilen biyoyakıtlar, rafinaj sektörü için karbon ayak izini azaltmada ve mevzuata uyum sağlamada önemli rol oynayacak. Petrol bazlı dizel ve jet yakıtları ile büyük ölçüde benzer özelliklere sahip yenilenebilir yakıtlar, motorda değişiklikler yapılmasına gerek olmadan ikame yakıt olarak belirli oranlarda mevcut sistemlerde kullanılabiliyor. Honeywell olarak öncüsü olduğumuz bu teknolojiyi ülkemizde ilk defa Tüpraş ile birlikte uygulayacağımız için büyük gurur duyuyoruz.” 

 
 

ZORLUTEKS'TEN ATIK SUYUN GERİ KAZANIMINDA BAŞARILI PROJE ZORLUTEKS'TEN ATIK SUYUN GERİ KAZANIMINDA BAŞARILI PROJE